Annonce
Lokalavisen Nyborg

Psykolog om nytårsforsæt: Overvej, hvad der er vigtigt for dig selv

Søs Bøgholm Wagner har sin egen psykologpraksis i Nyborg. Privatfoto
Psykolog Søs Bøgholm Wagner kommer her med en række forslag til, hvad man kan gøre, hvis man ønsker at gennemføre det nytårsforsæt, man har sat sig for.

Nyborg: Året er gået - et år der på alle måder har været anderledes, end alle havde forventet, da kalenderne skiftede til 2020. Der er blevet skålet i champagne, spist kransekage og hoppet ned fra diverse møbler nytårsaften, da klokkerne på rådhuspladsen ringede, og nu venter et nyt år.

Et nyt år, hvor der er mulighed for at sætte sig nye mål og realisere nye drømme. Og netop derfor vælger en stor del af danskerne hvert år til nytår at lave et nytårsforsæt, som de vil leve efter i det nye år - eller dele af det nye år.

Måske skal de drikke mindre, ses mere med deres nærmeste, gøre noget godt for andre eller tabe sig fem kilo. Målene er mange.

Annonce

Men vi har sikkert prøvet det allesammen - at lave et nytårsfortsæt, er ikke ensbetydende med, at det lykkes. Enten løber det ud i sandet efter et par uger, eller også lykkes det at holde fast og gennemføre det i det nye år.

Og når vi beslutter os for at lave et nytårsforsæt, er der flere ting, der kan være medvirkende til, om det rent faktisk lykkes eller ej, men de fleste af os laver nytårsforsæt, som bunder i dårlig samvittighed, hvilket kan være en af grundene til, at det ikke altid lykkes at gennemføre sit nytårsforsæt, hvis man spørger psykolog i Nyborg, Søs Bøgholm Wagner.

- Der er mange, der har lyst til at ændre på sine vaner, men hvis det er, fordi man skal leve op til nogle bestemte normer om, hvordan man skal se ud eller være, ender det som regel ikke med at blive de mål, vi når i hus med. Man skal overveje, hvilke værdier, der er vigtigt for en at leve efter.

Og når først man har fundet ud af, hvilke værdier man gerne vil leve efter, råder psykologen til, at man skal bruge værdierne som en form for kompas, man kan navigere efter. Det er altså ikke sikkert, man når sit mål med det samme, men værdierne kan være med til at hjælpe en på vej mod målet.

Små skridt

Men det er ikke kun vigtigt, at man fokuserer på, hvilke værdier der er vigtige at leve efter. Søs Bøgholm Wagner gør opmærksom på, at det også er vigtigt, at man sætter sig et mål, der er realistisk.

Derudover kan det være en god idé at lave delmål undervejs, så man kan følge med i den udvikling, man har gang i.


Når vi laver nytårsforsæt, er det ofte mål, som vi kører død i efter en måned. Derfor kan det være en fordel at fejre de små sejre undervejs.

Søs Bøgholm Wagner, psykolog i Nyborg


- Når vi laver nytårsforsæt, er det ofte mål, som vi kører død i efter en måned. Derfor kan det være en fordel at fejre de små sejre undervejs. Og det skal man huske. Så kan det godt være, at det ikke går så godt i en uge, men så går det sikkert bedre i den næste. Det er vigtigt at få den her lykkefølelse, der viser, man er på rette vej, lyder det fra psykologen.

Derudover gør hun opmærksom på, at det er vigtigt, at man ikke er selvkritisk og hamrer sig selv i hovedet, hvis forsættet ikke lykkes i første omgang.

- Det er ikke altid en selv, der skyld i, at man ikke lykkes med sit forsæt - det kan lige så godt være omgivelserne omkring en, der ikke gjorde, at det lykkes. Men det kan hjælpe til, at man får reflekteret over, hvad der ikke gik godt, så man kan ændre det til næste forsøg.

Annonce

Håndgribelige mål

Men når man så først har besluttet sig for, hvad ens nytårsforsæt skal indebære, er det også vigtigt, at det er noget, man reelt ønsker at ændre og ikke et ønske, der er bundet op på den dårlige samvittighed.

- Hvis det er noget, man ikke inderligt ønsker, kommer det som regel ikke til at lykkes. Det kan være, man beslutter sig for, at man gerne vil tabe sig, men egentlig bare bliver mere ulykkelig i processen, og så kommer det ikke til at fungere. Man skal vælge noget, som er realistisk, men samtidig også noget, man virkelig ønsker.

Om man som person er mest til abstrakte eller konkrete mål er forskelligt fra person til person. Spørger man Søs Bøgholm Wagner kan det dog nogle gange være nemmere at sætte konkrete mål, da det vil gøre det nemmere at holde styr på, hvor langt man er i processen mod at nå sit mål.

- Det skal ikke blive en form for tjekliste, bare fordi man vælger et konkret mål. Det skal være meningsgivende og rart undervejs, men de konkrete mål kan gøre det mere overskueligt at se, om man rykker sig.

Søs Bøgholm Wagner mener dog, at man godt kan kombinere konkrete mål med de mere abstrakte mål, da de sammen kan være medvirkende til, at man kommer i mål med sit nytårsforsæt.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Tatovørkunst, maskedans og et opgivet korstog: Grønland er i fokus under Norden i Nyborg

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Et døgn med natur og kultur

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

På udebane som BZ'er: Tidligere voldspiller finder nye veje

Lokalavisen Nyborg

Insektmonstre indtager byen

Lokalavisen Nyborg

Præmieskydning i Svindinge

Lokalavisen Nyborg

Danehofspillet  i 1939 – og begyndelsen på en lang tradition

Lokalavisen Nyborg

AOF klar med udendørs torsdagskoncerter for alle: - Det skal være folkeligt og fornøjeligt

Lokalavisen Nyborg

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Lokalavisen Nyborg

Åbent hus i Ørbæk Billard Klub

Lokalavisen Nyborg

Ørbækker er ny klubpræsident for Rotary

Lokalavisen Nyborg

Charlotte og Poul var tæt på krigen, men oplevede den ikke på tæt hånd: - Det var som 1001 nats eventyr

Lokalavisen Nyborg

Loppeguld greb om sig: Søren har åbnet ny genbrugsbutik

Lokalavisen Nyborg

Sild er inde i en stime: Går som varmt brød

Lokalavisen Nyborg

Horehuset og Dirch Passers tip-tip-oldemor: Ullerslevs historie skal frem i lyset

Lokalavisen Nyborg

Fra kaos til kunst

Lokalavisen Nyborg

Otte sommeraktiviteter, du ikke må gå glip af

Lokalavisen Nyborg

Tre strygere og én fløjte

Lokalavisen Nyborg

Stenvarder og Morten Korch idyl: Se ugens sommerfotos

Lokalavisen Nyborg

Gammel hestevogn blev til blomsterbed: Farverne skal give Torvet liv igen

Lokalavisen Nyborg

Vi unge skal have plads til at dumme os

Lokalavisen Nyborg

Flotte tider til nyborgensiske svømmere

Lokalavisen Nyborg

Gin til ganen og vind i håret

Lokalavisen Nyborg

Kreativt værksted og børnetøj i ét: Hundeklemmen bliver en butik rigere

Annonce