Annonce
Lokalavisen Nyborg

Redaktionen tester: Hvilken påskebryg skal på bordet i påsken?

Fem af redaktionens medlemmer satte sig forleden sammen for at smage, vurdere og diskutere et udvalg af påskens mange påskebryg, som kan findes i det lokale supermarked og hos de østfynske bryghuse. Foto: Kasper Riggelsen
Fem af redaktionens medlemmer har sat sig for at finde den bedste påskebryg fra supermarkedets hylder og de østfynske bryghuse. Selvom der er stor forskel på, hvad hver enkelt ser som en perfekt påskebryg, og hvad der bare er en god øl, så er der en klar vinder blandt de syv kandidater.

Påsken står for døren og dermed også påskefrokoster, hvor den særlige påskebryg ofte spiller en central rolle.

Her på redaktionen har vi bevæget os ud i noget, der potentielt kan dele vandene. En hel del faktisk.

Det oplevede vi i hvert fald, da vi på redaktionen satte os for at teste og smage syv påskebryg udvalgt i det lokale supermarked og hos de østfynske bryghuse.

Annonce

De fem testpersoner har givet fra en til seks stjerner, og alle seks stjerner blev brugt undervejs. Herefter er pointene lagt sammen, og det kan give et praj om, hvor man skal bevæge sig hen efter jagten på den bedste påskebryg denne påske.

Vi har testet fra følgende bryggerier: Ørbæk Bryggeri, Bryggeriet Refsvindinge, Albani Bryggerierne, Thisted Bryghus og Harboes Bryggeri.

Og hvordan skal sådan en påskebryg så egentlig smage?

Det blev også diskuteret i løbet af seancen, og det var ofte, at testpersonerne var uenige om, hvordan den gode påskebryg skal smage, men læs med her og bedøm selv. Du er mere end velkommen til at smage efter, om du er enig med os.

1 Harboes Bryggeri Påskebryg

Påskebryggen fra Harboes Bryggeri er testens billigste, men det er også den, de færreste i panelet forbinder med en traditionel påskebryg. Derfor scorer den lavest i testen med syv stjerner. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 2

Laveste score: 1

Alkoholprocent: 5,7

Type: Lager

Påskebryggen fra Harboes Bryggeri er testens billigste øl, og det var en af de øl, som testpersonerne var mest enige om.

Alle var enige om, at den minder mere om en pilsner end en egentlig påskebryg, som for mange betyder en kraftigere og mørkere øl. Den lyse farve på øllen gav også associationer til en almindelig pilsner, og alle er enige om, at det er en meget neutral øl, som ikke gør nogen fortræd.

- Den er tynd og smager ikke af en masse. Den minder om en pilsner, og den udfordrer ikke smagsløgene. Den henvender sig til laveste fællesnævner.

- Den er flad og uinteressant. Den mangler personlighed.

- En lidt sød pilsnersmag og flad eftersmag.

- Sød og ikke særlig kraftig. Den er meget anonym og mest af alt bare sød. Man kan godt fornemme, der er procenter i, men til en stærk mad vil den forsvinde fuldstændig.

- Til en varm sommerdag vil den sikkert være god, men jeg ville ikke servere den til en påskemiddag.

Alt i alt mener testpersonerne, at den søde øl passer bedre til en sommerdag end på påskebordet. Samlet får påskebryggen fra Harboes Bryggeri syv stjerner ud af 30 mulige af panelet.

2 Ørbæk Bryggeri Fynsk Påske

Fynsk Påske fra Ørbæk Bryggeri er en let øl, som nogle synes vil være god at nyde på terrassen i forårssolen, mens andre ikke forbinder den med en påskebryg. Den får 16 stjerner. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 4

Laveste score: 2

Alkoholprocent: 5,8

Type: New England IPA

Hvis man kender til Ørbæk Bryggeris sortiment, så kender man helt sikkert også publikumsfavoritten Fynsk Forår. Deres påskebryg Fynsk Påske skal også give associationer til den lyse forårsøl. Testpanelet bliver også hurtigt enige om, at det er en af de øl i testen, der er lettest at drikke. Noter af citrus og hyldeblomst er meget fremtrædende, hvilket deler vandene blandt testpersonerne.

- Der er en klar duft af hyldeblomst, og hyldeblomst og citrus er totalt overdøvende, når jeg drikker den, og den er meget sød.

- Den er frisk og blomster-agtig og let at drikke. Jeg tror, den er mest til nydelse. Den er ikke tung i det, hvilket jeg godt kan lide. Den smager godt, men jeg tror ikke, det er én, man drikker mange af.

- Jeg synes, den er rigtig lækker, og det er en, jeg gerne vil sidde og drikke på terrassen i solen, men jeg tror ikke, den er god til mad.

- Jeg synes, den dufter godt, og den er folkelig, men jeg synes, den er for syrlig, og den smager for kunstigt. Det bliver for sodavands-agtig.

- Jeg synes, den smager godt, og den er ikke så bitter som en IPA. Den er let i det, og jeg tror, den er god til en varm forårsdag.

Tilstedeværelsen af hyldeblomst og citrus i øllen deler vandene blandt testpersonerne, da flere ligesom ved den første er mere til de mørke øl - særligt til maden. Men øllen vil til gengæld være god at nyde før maden på terrassen i et godt spot i solen.

For to af testpersonerne er denne øl i høje ende af skalaen, mens den for en anden er i bunden.

Samlet får Fynsk Påske fra Ørbæk Bryggeri 16 stjerner ud af 30 mulige af panelet.

3 Bryggeriet Refsvindinge Påske Bryg

Påskebryggen fra Bryggeriet Refsvindinge minder for flere om en traditionel påskebryg, men det er ikke én, der skiller sig ud. Den får 13 stjerner i testen. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 4

Laveste score: 2

Alkoholprocent: 5,7

Type: Ale

Med Påske Bryg fra Bryggeriet Refsvindinge bliver testpanelet hurtigt enige om, at vi har bevæget os over i den mørkere ende af ølskalaen med en flot mørk farve. Men herefter er testpersonerne mere uenige.

- Den er lidt flad og kedelig. Jeg synes ikke, der er noget, der smager vildt meget igennem, hverken af øl eller ligesom den anden med hyldeblomst.

- Jeg kan helt klart smage karamel. Den har en flot ravfarve, og det ligner noget, der kan være en påskeøl, og den smager, som den ser ud.

- Den er mere rund og blid, og den bliver siddende lidt mere i munden, men der er ikke meget bid i den.

- Jeg tror, den vil gå meget godt til en påskemiddag, hvor den ikke skal stjæle opmærksomheden.

- Det er en meget anonym duft, men jeg synes, den er tyk og meget karamelsød. Det er en meget flad smagsoplevelse.

- Det er en klassisk påskebryg uden at skille sig ud.

Generelt er der blandede toner at høre fra testpersonerne, men flere er enige om, at vi bevæger os mere mod det, én påskebryg skal være. En mørk øl. En enkelt er dog absolut ikke begejstret, og mener den er spild af tid.

Samlet får Påske Bryg fra Refsvindinge Bryggeri 13 stjerner ud af 30 mulige af panelet.

4 Thisted Bryghus Påskeæg

Påskeæg fra Thisted Bryghus ligger sig også i midterfeltet i testen med 16 stjerner. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 4

Laveste score: 2

Alkoholprocent: 5,8

Type: Lager

Igen deler øllen fra Thisted Bryghus vandene hos testpanelet.

- Den er meget rund i smagen og har en behagelig eftersmag. Jeg synes, den er behagelig at drikke, ikke så tung, og meget taknemmelig.

- Jeg synes, den smager meget af alkohol, og den fylder meget. Smagen er bitter, og jeg synes ikke, det er en folkelig øl.

- Den er blød og rund, men jeg synes også, den mangler noget dybde og karakter, men let at drikke.

- Det er den første, hvor jeg synes, den smager rigtigt af øl, men samtidig gør den ikke nogen for træd og derfor rar at drikke. Et godt bud at drikke til mad, hvis man ikke normalt er øldrikker.

En enkelt testperson får associationer til den smag, man får i munden, når man er ved tandlægen, mens andre synes, det er en god øl, som passer til de fleste, og også sagtens kan passe på påskebordet.

Det er altså ikke en øl, der blæser testpanelet omkuld, men den lægger sig i midterfeltet.

Samlet får Påskeæg fra Thisted Bryghus 16 stjerner ud af 30 mulige af panelet.

5 Ørbæk Bryggeri Påskebryg

Påskebryg fra Ørbæk Bryggeri er testens anden bedste med 19 stjerner. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 5

Laveste score: 2

Alkoholprocent: 7,2

Type: Brown Ale

Begejstringen er ikke til at tage fejl af hos flere af testpersonerne, når de smager på Påskebryg fra Ørbæk Bryggeri. En enkelt udbryder også allerede ved ophældningen, at det er sådan, en påskebryg skal se ud. Den kastanjebrune farve giver associationer til en god påskebryg for flere.

- Den er sød, og vil være god til mad. Men den er også meget sød og for sød til min smag, men til fed mad vil den muligvis være god. Jeg vil dog ikke kunne komme igennem en hel flaske uden at skulle skylde efter.

- Jeg synes ikke, den er for sød eller for syrlig. Den er stærkere og tungere end de andre, og det er, hvad jeg forbinder med en påskebryg. Det er ikke én, man drikker mange af.

- Det overrasker mig, at den er så stærk. Den lever fuldt op til den flotte farve. Den har karakter, men er samtidig let at drikke. Jeg synes, den er sød, men den er ikke for sød.

Sødmen i øllen deler testpanelet i to lejre, hvor nogle synes, den er for sød, mens andre mener, det er sådan, en påskebryg skal smage. En enkelt synes ikke, det er en god oplevelse og ville ikke vælge den til påskebordet.

Samlet får Påskebryg fra Ørbæk Bryggeri 19 stjerner ud af 30 mulige af panelet.

6 Albani Bryggerierne Påske Bryg

Påske Bryg fra Albani Bryggeriernes Godt Bryg serie imponerer ikke testpersonerne, når det kommer til en traditionel påskebryg. Den får 12 stjerner. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 3

Laveste score: 2

Alkoholprocent: 5,1

Type: Lager

Påske Bryg fra Albanis Godt Bryg serien er for flere af testpersonerne ikke en øl, de forbinder med en traditionel påskeøl.

Øllen er lys i farven, og er en lagerøl, hvilket også gør, at der er flere i panelet, som ikke forbinder øllen med en traditionel påskebryg.

- Det smager som en helt almindelig pilsner. Det er ikke én, jeg forbinder med en påskebryg.

- Den siger ikke "wow" på nogen måde.

- Det smager lidt som om, man har blandet classic i en pilsner.

- Det er ikke en dårlig øl, men det er ikke en påskebryg.

- Den dufter anonymt og er en syrlig øl, men den er også til den kedelige side.

Testpanelet er enige om, at det er en øl, som mange kan drikke, men det er ikke en øl, der sparker fra sig på nogen måde, og den udfordrer heller ikke smagsløgene.

Samlet får Påskebryg fra Ørbæk Bryggeri 12 stjerner ud af 30 mulige af panelet.

7 Bryggeriet Refsvindinge Sorte Får

Sorte Får fra Bryggeriet Refsvindinge er den øl, der skiller sig mest ud, men det er også den, der har fået flest topkarakterer. Med 21 stjerner er det testens vinder. Foto: Kasper Riggelsen

Højeste score: 6

Laveste score: 2

Alkoholprocent: 8,5

Type: Bock øl

Testens vinder deler igen vandene blandt testdeltagerne, men det er også den, som har fået flest topkarakterer.

Den meget mørke farve og de høje procenter giver en mørk smag af karamel, og derfor synes flere, at den er god til den fede påskemad.

- Det er som om, de har puttet lakridsbolsjer ned i og ladet dem opløse sig. Jeg tror, sådan en enkelt af dem vil være nok til mig. Men jeg synes faktisk, den er overraskende god. Den er anderledes, og den har karakter. Den smager ikke som nogle af de andre, vi har smagt.

- Den dufter af farin og brunsviger, så jeg blev lidt skuffet, da jeg smagte den, fordi den smager af lakrids, og jeg kan ikke lide lakrids.

- Det er sådan en påskebryg skal smage. Det vil være en kæmpe fornøjelse på påskebordet.

- Duften afslører ikke smagen. Det er en modig øl, som ikke er bange for at skille sig ud.

- Man kan godt smage, der er mange procenter i. Jeg tror ikke, jeg ville kunne drikke en hel selv, men det er en god deleøl.

Alt i alt er alle testpersonerne enige om, at det er en øl med karakter, som skiller sig markant ud fra de andre. Der er så uenighed om, om det er en god ting, men med topkarakterer fra flere af testpersonerne bliver Sorte Får fra Bryggeriet Refsvindinge testens vinder, og den de fleste på redaktionen ville sætte på påskebordet.

Samlet får Sorte Får fra Bryggeriet Refsvindinge 21 stjerner ud af 30 mulige af panelet.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce