Annonce
Lokalavisen Nyborg

René byder velkommen på endestationen

René Nygaard har de seneste tyve år fløjtet til kurser og gastronomi fra den gamle DSB-station ude på Knudshoved. Foto: Klaus Wind
René Nygaard er daglig leder af DSB Kursuscenter på Knudshoved. Næsten omringet af vand har han gjort en dyd ud af hygge og udsigter samt mad og drikke på det navnkundige badetogs endestation
Annonce

Nyborg: Herude, hvor Knudshoved er tæt på omsluttet af både hav og fjord, dirigerer René Nygaard DSB Kursuscenter. Det har han gjort i snart tyve år med udsigt til Storebæltsbroen, fyret og søen, som er en del af Nyborg Fjord.

- Jeg plejer at sige til gæsterne, at vi er omgivet af vand 320 grader rundt. De sidste 40 grader udgør vejen herud, smiler René.

Kursuscentret er ejet af DSB. I årtier har etaten sendt sine medarbejdere på kursus herude i første række ved Storebælt. Her får gæsterne, som i dag tæller både DSB og masser af private kursister og selskaber, en færdig pakke med mad og logi i bygninger, som smager af dansk jernbanehistorie på alle spor.

De bliver budt velkommen i den gamle stationsbygning, hvor den digitale fladskærm oplyser om tog til og fra Nyborg. Og ovre i den gamle remise og opsynsmandens bolig er der indrettet 52 værelser i de lavloftede bygninger. Således er det gamle bindingsværk en historie om seks mand, der var udstationeret og sørgede for, at isbåde i hine tider tog turen over bæltet med post og passagerer, når færgerne måtte opgive i de strengeste af alle vintre.

Forvalterboligen er indrettet til værelser. Førhen var det base for mandskabet på isbådene over Storebælt. foto: Klaus Wind
Annonce

DSB-historie og hygge

- Det, vi kan herude, er området og historien. Og det er også det, vi satser på, fremhæver René i dagligstuen, hvor væggene er prydet med gamle og originale plakater fra en svunden tid på skinnerne.

- Vi kan noget andet end de store hoteller. Vi har hyggen med, funderer den daglige leder af kursuscentret på endestationen.

For toget er kørt herude på Knudshoved. Det sidste badetog, som fragtede odenseanere og østfynboer til en svømmetur i det salte vand, er forlængst tøffet fra stationen. Men badetogets historie har også efterladt en dosis retro i salonerne, som tidligere var blandt andet ventesal for rygere og ikke-rygere. Det er den historiske kontekst, som gæsterne lever i, mens de indtager en dosis læring før eller efter en righoldig og kompromisløs buffet.

.

Annonce

Mindre DSB - mere privat

- For tyve år siden var 90 procent af vores gæster DSB-kursister. I dag er det et sted mellem 40 og 50 procent. I dag har vi mange flere private firmaer, fagforeninger og selvfølgelig private selskaber. Det er hver eneste weekend.

- Men vi er åbne for alle. Og vi vil rigtig gerne have fat i de lokale nyborggensere, virksomheder, foreninger og andre, som har mulighed for at holde deres kurser, konferencer, bryllupper, fødselsdage herude, fremhæver René Nygaard, der som de øvrige cirka 10 medarbejdere er på DSB's lønningsliste.

Og i samme spor som DSB, der har udliciteret og solgt jernbanestrækninger fra over årene, så er forandringen på kursuscentret også sket hen ad skinnerne. Gæsterne løser i dag billet til en anden oplevelse i de gamle bygninger, der er restaureret med nænsom hånd.

- Vores mål er at tage gæsterne i hånden. Vi glemmer ikke gæsterne undervejs og en velkomstdrink hører med, når man kommer her. Gæsten skal føle sig godt tilpas, så kommer han eller hun igen, understreger René.

- Er det godt købmandskab? Jeg ved det ikke, men det fungerer for os, funderer René fra badetogets hedengangne endestation på Knudshoved.

Den gamle klokke, der advarede skibene i tæt tåge, larmer ikke længere. Til gengæld fortæller den også en del af historien om DSB Kursuscenter og stedets lange fortid. Foto: Klaus Wind
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce