Annonce
Lokalavisen Nyborg

Renovering: Garvergården har fået 500 kvadratmeter nyt tag

Garvergården set fra Skippergade. Foto: Anette Hyllested
Annonce

Nyborg: Det er nok de færreste, der har tålmodighed til, at det skal tage over et halvt år at få lagt et nyt tegltag, men det har beboerne i Garvergården i Skippergade i Nyborg været nødt til at have.

Det skyldes, at de bor i et gammelt hus - et gammelt fredet hus. Garvergården er bygget omkring år 1700, og fredede huse har ikke blot Kulturarvsstyrelsens bevågenhed - hvorfor der er diverse regler, der skal overholdes - de er også skæve.

Det gamle tag var ikke så gammelt endda - fra 1980 - men dengang blev det lagt med brugte tagsten, og de var slidt op.

- Havde vi fået en blæser, var det gået galt med det gamle tag, konstaterer Michael Andersen, Dreier og Co., der har været byggeleder på projektet.

- En af de store udfordringer har været skævheden, men det sværeste har været al den regn i efteråret, fortæller han.

I fredags mødtes han, murermester Martin Kalmar, Dreier og Co., beboer Susanne Søvang og beboer Jean Frithioff hjemme hos sidstnævnte for at fejre færdiggørelsen.

- Vi har haft det godt med håndværkerne. De har arbejdet lige uden for vores vinduer, men der har været en fin balance mellem arbejdsplads og private hjem. Og en god kemi, roser Jean Frithioff.

Hun ejer lejlighed C, som er en ud af gårdens fire. Susanne Søvang bor i D, Torben Vermod i B og Berit Nielsen i A.

Fra venstre Jean Frithioff, Michael Andersen, Martin Kalmar og Susanne Søvang. Foto: Anette Hyllested
Annonce

Gammeldags

Det nye tag plus diverse andre reparationer som nye zinktagrender, reparation og kalkning af tavler i bindingsværket, reparationer af træværk efterfølgende malet med linoliemaling m.m. løber op i godt 1,8 millioner kroner.

Nyborg Kommune har støttet med 200.000 kroner, Kulturarvsstyrelsen med 366.000 kroner, mens de fire ejere har delt resten af udgiften.

De nye teglsten er håndstrøgne - et krav fra Kulturarvsstyrelsen, der også forlangte, at skævhederne blev bibeholdt, og at en arkitekt kom med i projektet. Det blev Thomas Hillerup fra Vaag Arkitekter i Kerteminde.

Stenene er i tre forskellige, røde nuancer, hvilket er tydeligst, når taget er tørt. Derudover er stenene blevet klippet til med tang, som man gjorde i gamle dage - også et krav fra Kulturarvsstyrelsen, og der er ikke blevet brugt cement, men kalkmørtel. Nedenunder stenene er der lagt et fast undertag.

- Det er blevet SÅ flot, siger Martin Kalmar og får støtte bordet rundt.

Og det er ganske vist, som H.C. Andersen sagde. Måske den gamle digter også kendte Garvergården, for i eventyret "Hjertesorg" skriver han om Garvergaarden.

Sådan så der ud i gården i sommer. Privatfoto
Både træ og tavler i bindingsværket er renoveret. Foto: Anette Hyllested
Den brostensbelagte gård. Foto: Anette Hyllested
Michael Andersen fra Dreier og Co. har været byggeleder på projektet. Foto: Anette Hyllested
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce