Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ros til Stig Pryds: Anerkendelse for at hjælpe Forsvarets soldater

Fra venstre læge Jan Thoning, fysioterapeut Rasmus Funch og fridykker Stig Pryds. Foto: Anette Hyllested
Fridykkeren Stig Pryds har bidraget til et projekt, der arbejder på at gøre danske soldater så fysisk og psykisk stærke som muligt.
Annonce

Nyborg: Træk vejret, siger vi til hinanden, når stress truer vores velfindende.

Stig Pryds fra Nyborg ved bedre end langt end de fleste, at netop en dyb og afspændende vejrtrækning er godt for både det fysiske og mentale helbred. Det ved han, fordi han er udfordret af psoriasis-gigt, og fordi netop den udfordring satte ham i gang med at være så god som muligt mod sin krop og sørge godt for både dens træning, indtagelse og restitution.

Som de fleste ved, er Stig Pryds i dag en af verdens bedste fridykkere. I syv minutter og 15 sekunder holdt han vejret på bunden af Nyborg Havn - verdens længste dyk i åbent vand - uden brug af snyd som indtagelse af ren ilt på forhånd. I dag deler han sine erfaringer blandt andet gennem videoer på YouTube, undervisning og foredrag.

Stig Pryds' bedrifter har inspireret blandt andre læge Jan Thoning, som sidste år var udsendt af Forsvaret til Irak. Sammen med sit sundhedsteam på stedet begyndte han at spekulere over, hvordan man kunne arbejde med soldaterne, så de individuelt kunne komme i den bedst mulige fysiske og mentale form. Og i den forbindelse blev Stig Pryds inddraget i arbejdet.

Det gik så godt, at Stig Pryds onsdag modtog en venskabelig gestus for sit bidrag - en æresbevisning fra teamet - i form af et lille skjold.

Skjoldet blev overrakt i Nyborg Idræts-og Fritidscenter af Jan Thoning og fysioterapeut Rasmus Funch, som også var med i Irak.

Det lille skjold, Stig Pryds har modtaget. Foto: Anette Hyllested
Annonce

Træningsskader

De danske soldater var i Irak primært for at oplære irakiske soldater. Som udsendt bruger soldater en del af tiden til fysisk træning, og ifølge Jan Thoning er træningsskader langt hyppigere end deciderede kampskader.

Skader er til gene for den enkelte, men også for holdet og i sidste ende Forsvaret, så sundhedsteamets projekt gik ud på at minimere skader - at gøre soldaterne så fysisk og psykisk stærke og sunde som muligt, så de kan yde maksimalt uden at gå i stykker.

- Vi ville også se på soldaterne som individer. Hvad der dur for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden, siger Jan Thoning.

Efter oplæg fra en amerikansk læge og astronaut fra rumfartsadministrationen Nasa og et direkte videolink til Stig Pryds, der hjemme fra køkkenbordet i Nyborg kunne se de soldater, han underviste, samt fysioterapeut Rasmus Funch begyndte teamet at arbejde med, hvad de kalder en baseline for hver enkelte soldat. Den omfatter blandt andet hvilepuls, nattesøvn, kost, træningsforløb med mere. I fremtiden er planen, at man via en app og smart-ure kan hjælpe soldaterne med selv at holde øje med, om de får for eksempel nok søvn og hvile.

- Soldaterne var glade for projektet, og vi fik så gode erfaringer, at vi har anbefalet det til Forsvarets Center for militær fysisk træning, som nu kan evaluere og videreudvikle forsøget, fortæller Jan Thoning.

Stig Pryds er glad for sit skjold. Glad for at have hjulpet danske soldater med ikke blot den vejrtrækning, som er så vigtig for afspænding og restitution, men også med det mentale arbejde i at kunne kontrollere sine tanker og finde sin motivation.

Lære Jan Thoning, forrest, og fysioterapeut Rasmus Funch, til venstre, sammen med soldater i Irak. Privatfoto
Udstyret, som blev brugt til Stig Pryds' fjernundervisning. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ballet i Landporten

Lokalavisen Nyborg

Magiske aftener i Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Smuk aftentur

Lokalavisen Nyborg

Fotogene brumbasser

Annonce