Annonce
Lokalavisen Nyborg

Så er det næsten bevist: Nyborgs trafikanter er gode ved fodgængere

Meget tyder på, at det er mindre farligt at bevæge sig ud i en nyborgensisk fodgængerovergang end mange andre steder. Foto: Carsten Olsen.
Mange har reageret på kommentar om, at i Nyborg standser bilerne ved fodgængerovergangene. Langt de fleste er enige, men der er også læsere med en anden opfattelse.
Annonce

Nyborg: For nylig skrev jeg her i Lokalavisen Nyborg en kommentar om, at trafikanter i Nyborg er søde til at stoppe for os fodgængere ved fodgængerfelterne. At jeg ikke en eneste gang - som i Odense - har måttet gå baglæns eller løbe for livet med lyden af hvinende bremser i øregangene.

Jeg er ikke den eneste, der har hæftet mig ved den venlige trafik i Nyborg. Adskillige læsere har skrevet til os på nyborg@fyens.dk, på vores webside lokalavisennyborg.dk eller på facebook med nogenlunde samme erfaring:

"Da jeg flyttede til Nyborg for 10 år siden, var min første tanke netop at "nææææh, her i byen holder man sørme for fodgængerne" ... Nøjagtigt det samme har mine forældre flere gange sagt, når de kommer på besøg fra Odense. Trafikanter i Nyborg ER bare bedre," skriver Martin Skytte-Bæk. "Din artikel er som taget ud af min indre rullefilm. Jeg er bosat i Odense, men kommer tit i Nyborg qva børn og andre relationer. Der er selvsagt ingen tolerance overfor fodgængere i Odense, det føles nærmest, som om man er til stor gene for bilisterne. I Nyborg mærker man større ro og tolerance - ved godt, at indbyggertallet er meget mindre, men respekt fornemmer man tydeligt her, skriver Dorte Mølgaard Larsen blandt andet.

"Vi flyttede til Nyborg for halvandet siden - og ja, det er nøjagtig samme oplevelse, at bilisterne holder tilbage ved fodgængerovergange. Og ja, der er tid til, at alle uanset tempo kommer sikkert over. Det er tilsyneladende en særlig oplevelse, siden vi lægger mærke til det," skriver Jytte Roland.

"Jeg har med glæde læst om Anette Hyllested og hendes tur som fodgænger i byen. Jeg er fuldstændig enig i hendes oplevelser med bilisterne i Nyborg, ikke kun i byen, men også hvis man kommer længere ud. Jeg vil påstå at otte ud af 10 tager hensyn," skriver Rita Thorup.

"Hvor er det sjovt. Jeg har arbejdet i Nyborg siden august. Før da kendte jeg ikke byen. Men jeg var ikke længe om at bemærke, at bilerne holdt ved fodgængerovergangene. Nogle gange har jeg endda oplevet, at jeg automatisk står og og venter, lidt i egne tanker, indtil jeg opdager, at der stadig holder en bilist og venter på, at jeg skal gå over.", skriver Vibe Longsholm Lüers.

Annonce

Hvordan man ser ud

I kommentaren overvejede jeg, om bilisterne var hensyntagende, fordi jeg er en moden kvinde og derfor kan synes langsom og skrøbelig. Eller om jeg måske ligner en, der kan finde på at råbe ukvemsord og hamre dametasken direkte i køleren, hvis jeg føler mig generet af bilisterne. Det fik også kommentarer:

"Jeg har også et positivt indtryk af Nyborgs bilister på det område. Jeg har da tit tænkt - i spøg - at folk tænker: "Vi får en ordentlig bule, hvis vi kører ind i ham den store dér", men jeg synes nu generelt, at der er en fin hensyntagen," skriver Benny Lorentsen Rasmussen.

"Om udseendet har betydning? Det tror jeg ikke. Jeg er 71, min højde er under gennemsnittet, jeg svinger ikke synderligt voldsomt med håndtasken - ej heller med rygsækken, hvis det er den, der er med i byen. Så nej, mine medtrafikanter er da vist bare mestendels fornuftige, venlige og hensyntagende," skriver Karin Kujahn blandt andet.

"Hej Anette. Jeg blev glad, da jeg læste din klumme i Lokalavisen Nyborg. Jeg har nemlig ofte tænkt det samme. Jeg har som du glædet mig over, at bilister (næsten) altid standser, når man står ved en fodgængerovergang. Det er yderst sjældent, jeg har oplevet det andre steder. Jeg er 60+, men har aldrig tænkt, det skulle være årsagen til hensynet - jeg går rask til, og synes ikke jeg på nogen måde virker affældig - og heller ikke som en skrap moster," skriver Yrsa Skjold blandt andet.

Annonce

Undtagelser

Træerne får dog ikke lov at vokse helt ind i den nyborgensiske trafikhimmel. Der er også enkelte læsere med negative oplevelser:

"Bilisterne er rimeligt gode til det i Nyborg. Med undtagelse af Adelgade, Baggersgade. Måske fordi den er så bred, måske fordi nogle af fodgængerfelterne ligger “bag hjørner”? Her kan man komme til at vente længe," skriver Ann Helene Nielsen.

Jeg har kun haft bil i cirka halvandet år. Inden da var jeg flittig bruger af fodgængerovergangene i Nyborg. Jeg er lille, tyk og snart 50. Jeg har bestemt ikke oplevet de lokale bilister som fodgænger-venlige. Tværtimod. Men... som bilist holder JEG altid tilbage for fodgængere. Og jeg får mange smil, vink og "fingerhjerter" for det. Så umiddelbart tror jeg, at mange fodgængere har det, som jeg havde det: bilisterne tager sjældent hensyn (trods dét, at det er lovpligtigt!)," skriver Gitte Seloy.

"Da jeg boede i Nørregade, havde jeg absolut ikke samme opfattelse, og jeg har også prøvet at blive kørt ind i to gange, fordi bilerne kører for stærk fra Vestergade og mod havnen, hvor de ikke kan se, om der er fodgængere, før de drejer om hjørnet, og så er der ikke meget vej at bremse på. Jeg lærte, at man aldrig skulle tage det fodgængerfelt lige udenfor Fakta. Og ofte kunne man få lov til at stå temmelig længe, hvis man ville over. Oplever det også ved fodgængerfeltet ved Silvan," skriver Melissa Meulengracht blandt andet.

Tusind tak for de mange reaktioner. Hvis der er et emne, du synes, Lokalavisen Nyborg bør tage op, så skriv til nyborg@fyens.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce