Annonce
Lokalavisen Nyborg

Sådan har pynten ændret sig gennem tiden

Pynt på juletræet har ændret sig meget de seneste 200 år. Læs videnskab.dks bud på hvordan. Arkivfoto: Ole Jakobsen
Pynt på juletræet er en fast tradition i mange danskeres hjem, men det er langt fra alle, der pynter træet ens, og gennem tiden har måden at pynte sit juletræ på også ændret sig.
Annonce

Herunder kan du med hjælp fra videnskab.dk blive klogere på, hvordan julepynten har ændret sig siden år 1811.

1 Den spiselige jul

For 209 år siden i 1811 så pynten på juletræet en anelse anderledes ud, end de fleste danskere formentlig er vant til i dag. Hvor der i dag kan hænge et par julestokke og nogle kræmmerhuse med pebernødder på træet, var pynten dengang primært spiselig. Både æbler, honningkager og marcipanroser fik lov til at pryde træet.

Derudover brugte man flere forskellige farver lys på træet. Da traditionen med at have et juletræ i stuen, er tysk, var lysene blå, hvide og røde som symbol på Slesvig-Holstens flag.

2 Papirklip på træet

Blot 37 år efter er den spiselig julepynt byttet ud med alt, hvad man hører om i Peter Fabers "Højt fra træets grønne top". Musetrapper, Jakobsstige og kræmmerhuse blev en fast del af pynten på juletræet.

Derudover blev gaverne, der ikke var pakket ind, hængt på træet, så alle kunne nyde synet af dem. Børnene vidste dog ikke, hvilke gaver der var til dem, så der fortsat var lidt spænding over den del af aftenen.

3 Glaskugler og danske flag

I 1895 får julepynten en opgradering og begynder mere og mere at ligne nogle af de elementer, der formentlig er mange danskere, der den dag i dag også har hængende på træet. Glaskugler, figurer og det danske flag får plads på træet.

4 Flere får juletræ

I 1914 bliver juletræet næsten allemandseje. Det er ikke længere kun det bedre borgerskab, som hvert år i december placerer et træ midt i stuen. I takt med at flere og flere danskere får et juletræ, falder brugen af det danske flag som julepynt.

I stedet overtager julehjerter, elektriske lys og fehår, som bliver mere almindelig pynt til træet.

5 Flagene vender tilbage

Kun 13 år efter de danske flag mere eller mindre forsvandt fra juletræerne, vender de tilbage. Derudover bliver træet også pyntet med knallerter fra England og glimmer fra Tyskland. Men ellers fortsætter danskerne med at pynte deres træer med julehjerter, elektriske lys og fehår.

6 Endnu mere pynt

I midten af 1970'erne er det ikke længere nok for danskerne kun at have julepynt på juletræet. Nu er det hele huset, der skal pyntes. Borde, kommoder, vindueskarme og vinduer pyntes med juledekorationer og kravlenisser.

Dog holder danskerne fast i julepynten, som fortsat består af primært julehjerter, kræmmerhuse, julekugler og elektriske eller levende lys.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Tal med en præst

Lokalavisen Nyborg

Besøg Skovnissen Posse

Lokalavisen Nyborg

Ingen jul uden juleudstilling

Lokalavisen Nyborg

Nyborg skruer ned for Norden

Annonce