Annonce
Lokalavisen Nyborg

Søhelten mindes med flot hæfte

Det er 360 år siden, Peder Bredal kæmpede for den danske flåde under Svenskerkrigene. Men hans minde er levende endnu. John Maalø Larsen har skrevet et mindehæfte om søhelten og han ses her ved en kopi af Carl Neumanns maleri af Bredals skibe i Nyborg Fjord. Foto: Mogens Rasmussen.
Søhelten Peder Bredal huserede for 360 år siden, men mindet om hans bedrifter holdes i live - Nyborg Marineforening udgiver mindehæfte.
Annonce

Nyborg: Man skal virkelig have lavet et stort nummer for at blive husket og hyldet gennem godt 360 år.

Sådan er det med søhelten Peder Bredal, og forleden kunne han modtage endnu en hyldest: Nyborg Marineforening udgav et flot, billedrigt mindehæfte om søhelten, der indskrev sig i Danmarks-historien og ikke mindst i Nyborgs historie i den iskolde vinter 1658.


En god historie kan ikke fortælles for tit, og Nyborg Marineforening har fået lokalhistorikeren John Maalø Larsen til at stå for udgivelsen, der er rigtig flot med sine mange illustrationer.

Uddrag fra artiklen


En god historie kan ikke fortælles for tit, og Nyborg Marineforening har fået lokalhistorikeren John Maalø Larsen til at stå for udgivelsen, der er rigtig flot med sine mange illustrationer.

Bredals store bedrift blev udført under svenskernes belejring af Nyborg under svenskerkrigene midt i 1600'årene, og her lykkedes det ham at redde en gruppe danske krigsskibe, der ellers var frosset inde i Nyborg Fjord og burde være et let bytte for svenskerne. Frosset inde skal forstås helt bogstaveligt, for det var midt under den såkaldte "lille istid", hvor vejret i det meste af verden gik helt amok.

John Maalø Larsen fortæller om det, man ved, men han gør også rede for alt det, man ikke ved om den spegede situation i den nedfrosne fjord. Hæftet fortæller også om, hvordan man i de mange år efter har holdt mindet om sømanden Bredal ved lige. I Nyborg blandt andet med et lille mindesmærke, der blev rejst af Nyborg Turistforening i 1900.

Formanden for Nyborg Marineforening, Kurt Verner, slår fast, at en af foreningens vigtige opgaver er at holde den lokale, maritime historie levende. Foto: Mogens Rasmussen.

John Maalø Larsen er kendt for sine grundige og underholdende lokalhistoriske bøger, og militær-historie tænder hans arbejdsiver.

Ved receptionen for mindehæftet sagde formanden for Nyborg Marineforening, Kurt Verner, at det er en af foreningens vigtigste opgaver at holde den lokale maritime historie levende, og det har man gjort ved at udgive flere hæfter og bøger.

Interesserede kan hente mindehæftet om Peder Bredal gratis i Nyborg Marineforenings hus på Vesterhavnen. Det samme gælder udgivelserne om Flådens Ran og om mindesmærket Forsavn. Marineforeningen har haft held til at få sponsoreret udgivelserne af østfynske virksomheder, og derfor kan de gives væk til interesserede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce