Annonce
Lokalavisen Nyborg

Skolemuseet har købt et stykke danmarkshistorie: - Vi er meget, meget stolte af at have dem her hos os

Skolemuseet i Nyborg har fået sig en ny anskaffelse - en kopi af de berømte guldhorn. Museet drives af Tove og Kaj Bonde. Foto: Sandra Goldek
På skolemuseet under Storebælt Sinatur Hotel & Konference har man sparet sammen til at kunne købe en kopi af guldhornene.

Nyborg: Medmindre man virkelig ikke har lyttet ret godt efter i både historie og dansktimerne i skolen, har man helt sikkert hørt historien om de unikke guldhorn.

Som historien fortæller, havde begge guldhorn den yderst tragiske skæbne, at de blev stjålet og omsmeltet i 1802. Siden er det kun kopier af hornene, danskerne har kunnet nyde synet af.

Længe har skolemuseet, som har lokaler under Hotel Storebælt i Nyborg, ønsket sig en kopi af de smukke og historiske horn, og det er nu endelig lykkedes. Kopierne er købt hos Nationalmuseet.

Annonce

- Hvert år får vi et lille tilskud til at drive museet af Nyborg Kommune. Så vi har gået og sparet sammen til at kunne købe dem, siger Kaj Bonde, der dog ikke ønsker at oplyse, hvad de smukke horn har kostet.

Han er pensioneret skolelærer og var sammen med en gruppe lærere og ældre skoleinspektører med til at stifte museet i 1990'erne. I dag drives det primært af Kaj Bonde og hans hustru, Tove Bonde.

Ikke guld

Museet får af og til besøg af skoleelever, og 78-årige Kaj Bonde ser meget frem til at vise det imponerende stykke danmarkshistorie frem.

- Guldhornene er et nationalt klenodie. Vi er meget, meget stolte af at have dem her hos os. Når der kommer børn herned, kan vi vise dem guldhornene, som de har læst om i skolen. Det er jo kun de færreste, der har set dem i virkeligheden, lyder det fra museumsguiden.

Selvom det ikke er de originale guldhorn, der står på bordet hos skolemuseet, vidner de om en dramatisk historie, og ikke mindst er de et af de mest kostbare fund i Danmark. Og smukke, det er de! Foto: Sandra Goldek

Hvis nogle skulle være i tvivl, forsikrer Kaj Bonde dog om, at der er tale om messing og ikke guld, som de oprindelige guldhorn var lavet af.

Annonce

Enorm samling

På museet er der også tusindvis af andre ting, man kan kigge på, hvis man alligevel slår vejen forbi.

Når der kommer børn herned, kan vi vise dem guldhornene, som de har læst om i skolen. Det er jo kun de færreste, der har set dem i virkeligheden.

Kaj Bonde, pensioneret skolelærer og guide på Skolemuseet i Nyborg

I 90'erne stod alle disse gamle ting og fyldte op i kældrene på de østfynske skoler, og da opstod så idéen blandt en gruppe pensionerede ansatte om at lave et museum. De syntes, det var synd, hvis tingene bare skulle smides ud. Passende nok kunne museet få lokaler på Hotel Storebælt, som er ejet af Danmarks Lærerforening.

På Skolemuseet i Nyborg kan man hoppe tilbage i tiden og (gen)opleve, hvordan et gammelt klasseværelse så ud for mange år siden, og hvad skoleeleverne lavede, når de gik i skole. Foto: Sandra Goldek
Mange kender sikkert denne klassiker: "Velbekomme". Foto: Sandra Goldek

Her er alt fra træfigurer lavet i sløjd til diverse udstoppede dyr og naturligvis de gode gamle madkasser med teksten "velbekomme". Her er også indrettet et gammelt klasseværelse med skammekrog, Ole Bole-bøger, verdenskort og spanskrør. Det eneste, der mangler, er nogle gamle fysikinstrumenter, og museet søger derfor med lys og lygte efter sådanne apparater.

Skolemuseet i Nyborg er åbent den første torsdag i hver måned klokken 15. Der holdes åbent for grupper, foreninger og skoler efter aftale med Hotel Storebælt eller med Tove og Kaj Bonde på tlf.: 25 67 77 37. Prisen for entré er 10 kroner per person.

Eleverne var kreative i sløjd i gamle dage. Foto: Sandra Goldek

Guldhornene

Nogle af de mest omtalte fund fra Danmarks oldtid er guldhornene. Dels er de unikke, dels har deres skæbne været meget dramatisk. Guldhornene blev lavet omkring år 400 e.Kr.

De var udsmykket med både romerske og nordiske motiver. Deres samlede vægt var næsten syv rent guld kilo. Det lange horn blev fundet 1639 ved Gallehus nær Møgeltønder i Sønderjylland. Få meter borte fandt man i 1734 det korte horn med runeindskriften ekhlewagastiR : holtijaR : horna : tawido, på nudansk ”Jeg Lægæst, Holts søn (eller fra Holt), gjorde hornet”.

Begge guldhorn blev stjålet og omsmeltet i 1802, så deres udseende kendes udelukkende fra billeder fra 1600- og 1700-tallet.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce