Annonce
Lokalavisen Nyborg

Skraldepatruljen: Vi finder den ene absurditet efter den anden

Itu-revne aluminiumsdåser. Formentlig revet over af de slynger, der bruges, når der slåes græs på Nyborg Vold, mener Astrid Hagel Jarlsfelt. Foto: Astrid Hagel Jarlsfelt
Skraldepatruljen er en facebookgruppe med 177 følgere. Stifterne af gruppen vil gerne arbejde tættere sammen med kommunen, men den siger nej til et formaliseret samarbejde.
Annonce

Nyborg: Cykelkæder, benzindunke, affaldssække dumpet i skoven, metalstænger, forvitret reb.

- Vi har fundet den ene absurditet efter den anden, konstaterer Astrid Hagel Jarlsfelt, der er en af stifterne af Facebookgruppen "Skraldepatruljen i Nyborg",

I gruppen drøfter medlemmerne, hvor de finder skrald, hvad de har samlet op, nyheder om skrald verden over, tip med mere.

- Nyborg er så smuk en by med meget dyreliv, og så er det ærgerligt, når skraldet står lige ud i øjet på en. Vores ambition har været at lave den her by lækker at gå rundt i, fortæller Astrid Hagel Jarlsfelt.

Billedet er taget ved siden af enden af voldgraven ud mod Føtex, fortæller Astrid Hagel Jarlsfelt. Foto: Astrid Hagel Jarlsfelt
Annonce

Kommunen sagde nej

Astrid Hagel Jarslfelt, som er musikere og kunstmaler, er efter mange år i Nyborg flyttet til Odense, men er fortsat administrator af gruppen. For godt et år siden tilbød hun og en anden fra gruppen Nyborg Kommune et mere formaliseret samarbejde på Nyborg Vold. Her er der ifølge hende mange efterladte dåser - sågar efterladte afspærringsstrimler i plast med kommunens navn på.

- Og problemet er, at når kommunens folk slår græsset med slynger, rammer de også dåser og plast, som bliver slået i mindre stykker og kan synke ned i jorden. Derfor spurgte vi kommunen, om den kunne fortælle os, hvornår den slår græsset, for så ville vi være behjælpelige med at kæmme volden for dåser, før den gik i gang. Vi tilbød også kommunen at rydde op i selve voldgraven - men kommunen sagde nej, fortæller hun.

Nyborg Kommunes driftchef, Jens Kimer-Jørgensen siger, at Nyborg Kommune er glad og taknemmelig for, at frivillige hjælper med at rydde op og holde byen ren - også på volden - men at man siger nej tak til et formaliseret samarbejde af flere grunde.

- Frivilligt arbejde er altid en balancegang, for den kommunale oprydning er nogle menneskers faste levebrød - deres arbejde, og derfor kan kommunen ikke hyre ind på frivillig basis. Det er også et spørgsmål om forsikringer. Hvis vi lader frivillige gå nede i selve voldgraven, og der sker en ulykke, er de ikke omfattet af vores arbejdsskadeforsikring, siger han og tilføjer:

- Det hele begynder med dem, der smider skrald, hvilket ikke er i orden. Men efterfølgende er det kommunens opgave at fjerne det - selvfølgelig inden vi slår græsset - og det er ikke godt nok, hvis vi ikke har ryddet ordentligt op forinden. Det vil jeg tage en snak med medarbejderne om.

Det er et firma, som slår selve skråningerne på volden, mens kommunens folk selv kommer med buskrydder og ordner resten. Det sker ikke så ofte, fordi området er fredet, og det betyder, at græsset ikke skal være så veltrimmet som en i have.

Foruden gartnere til at pleje fællesarealerne har Nyborg Kommune en håndfuld faste medarbejdere, der tømmer skraldespande, fejer, rengør toiletter i kommunens byer med mere. I øjeblikket er der også 12 kandidater på vej i arbejdsprøvning, hvor de indgår i de såkaldt "ordinære indsatser" som hjælpere.

- Der er nogle, som efterlyser flere skraldespande i byen, hvor man kan komme af med sit eget affald og det, man samler op?

- Der kommer ikke flere spande i selve bymidten, for der har vi allerede mange skraldespande. Udfordringen kan være, at de hurtigt bliver fyldt op - særligt i sommermånederne. Derfor bliver de også tømt hver dag i sommermånederne - også i weekenderne, siger Jens Kimer-Jørgensen.

Dette skraldefund ved siden af Slotssøen lå cirka en meter fra vandkanten. Foto: Astrid Hagel Jarlsfelt
Fundet mellem Rema 1000 og McDonalds. Foto: Astrid Hagel Jarlsfelt
Fra Reitzelskoven. Foto: Astrid Hagel Jarlsfelt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce