Annonce
Lokalavisen Nyborg

Slidgigt satte en stopper for Bodils aktive liv

78-årige Bodil Sindal blev i 2007 ramt af slidgigt i begge knæ. I dag går hun snildt 10 kilometer. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Den ellers aktive Bodil Sindal måtte se sig slået af slidgigt, da hun først blev ramt i knæene. Efter en operation i hver knæ er hun nu vendt tilbage til sin aktive hverdag.

Nyborg: Det var smerter i højre knæ, der for cirka 14 år siden fik Bodil Sindal til at tænke over, at der måske kunne være noget galt. Knæet var så småt begyndt at brokke sig lidt, når hun skulle køre bil - det gjorde ondt, og bilen blev skiftet ud med en, der havde automatgear. Det hjalp for en kort stund, men smerten i knæet vendte tilbage.

Hver aften satte hun sig med en rispose henover benet, og løftede det for at styrke muskulaturen omkring knæet. Men lige lidt hjalp det.


Jeg kan snildt gå 10 kilometer i dag. Hvis jeg bliver træt, er det ikke i mine knæ. De kan sagtens holde til det.

Bodil Sindal


Til sidst var det så slemt, at hun ikke længere kunne gå ned ad trapper, og almindelig gang var heller ikke smertefrit. Også de årlige udenlandsrejser med sin mand, måtte hun vinke farvel til. Hun kunne ikke holde til at sidde i en bus mange timer ad gangen.

Bodil Sindal havde fået slidgigt i knæet.

Med en masse god råd i bagagen gik hun i gang med at træne, så knæet kunne komme i bedring. Men ligegyldigt hvad hun gjorde, var der ingenting, der hjalp. Der var ingen vej udenom - en operation var den eneste løsning.

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017, udarbejdet af SDU og Sundhedsstyrelsen, viser, at 25,5 procent af Nyborgs borgere er ramt af slidgigt. Og 78-årige Bodil Sindal er en af dem.

I 2007 blev hun opereret for sin slidgigt første gang. Her fik hun et halvt knæ byttet ud med et nyt, men det betød ikke, at slidgigten havde forladt hendes krop.

Selv om knæet nu ikke længere gjorde ondt, gik der ikke mere end små seks år, før det blev det venstre knæs tur. Igen begyndte knæet at gøre ondt ved al bevægelse og endnu en operation ventede.

Annonce

Lader sig ikke slå ud

Men nu syv år efter den seneste operation er overstået, er Bodil Sindal igen en aktiv dame. En gang om ugen går hun til bevægelse i varmt vand, og så går hun ture - lange ture.

- Jeg kan snildt gå 10 kilometer i dag. Hvis jeg bliver træt, er det ikke i mine knæ. De kan sagtens holde til det. Slidgigten var med til at sætte en dæmper på mit liv, så det er utrolig dejligt, at jeg igen har muligheden for at komme ud og bevæge mig, siger hun og fortsætter:

- Det er en ting, jeg prioriterer meget højt, at jeg får gået nogle ture - også selv om solen ikke skinner fra en skyfri himmel. Jeg har det som blommen i et æg i dag.

Selv om Bodil Sindal ikke længere mærker til gigten i knæene, kan hun godt mærke, at skulderen og lillefingrene også er lidt ramt. Foto: Maria Frellesen Pedersen

Og det er ikke kun gåturene og den øgede bevægelighed, der er vendt tilbage til Bodil Sindals liv. Når coronaen engang er på retur, har hun store drømme om at skulle opleve endnu mere af den verden, hun udforskede, inden slidgigten ramte hende.

- Min gode ven og jeg har en drøm om, at vi gerne vil til Madeira. Det skulle være så skønt dernede, så det vil jeg gerne opleve, når det bliver muligt at rejse igen.

Men indtil da holder hun sig aktiv herhjemme, hvor hun også er en del af Ældresagen i Nyborg.

Annonce

Et aktivt liv i Gigtforeningen

Selv om Bodil Sindal først for alvor blev ramt af slidgigten i 2007, var hun allerede en del af den lokale gigtforening året før. Efter et foredrag med en reumatolog-kollega, der holdt foredrag om netop gigt, blev Bodil Sindals interesse vakt.

Og siden dengang har hun været aktivt medlem af klubben, hvor der arrangeres udflugter, virksomhedsbesøg og foredrag.

- Da jeg først gik på efterløn, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle bruge tiden til, men så blev jeg headhuntet som it-kontaktperson i Ældresagen, og derefter kom muligheden for at blive en del af Gigtforeningen, og nu kan jeg slet ikke lade være med at være en stor del af begge ting.

Bodil Sindal

  • 78 år.
  • Er kontoruddannet og har blandt andet arbejdet som sekretær på Nyborg Sygehus i 34 år.
  • Har tre børn med sin nu afdøde mand.
  • Har fem børnebørn og tre oldebørn.
  • Er frivillig i Ældresagen Nyborg og Gigtforeningens lokalgruppe i Nyborg.

Inden coronaen indtraf, havde foreningen blandt andet besøg af zoneterapeut Helle Lyngvang og NLP psykoterapeut Pia Plet. Derudover var også besøg på Vindinge Landsbycenter og udflugt til Sano Middelfart og Humlemagasinet i Harndrup en del af årets plan, men eftersom omstændighederne ikke har været til det, har der indtil starten af oktober ikke været nogen arrangementer i foreningen.

Dog håber Bodil Sindal, at det snart bliver muligt at samles igen.

- Det er nogle rigtig gode arrangementer, der holdes i foreningen, så det er en skam, at vi ikke kan samles flere lige nu. Stod det til mig, skulle hele byen høre om vores arrangementer. Jeg tror, det ville interessere rigtigt mange, men vi bliver nødt til at sikre os, at der først og fremmest er plads til vores medlemmer, når vi arrangerer noget, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce