Annonce
Lokalavisen Nyborg

Uddannelsesmesse er rykket over på computeren

På den virtuelle uddannelsesmesse er det op til eleverne selv at fordybe sig i de enkelte uddannelser. Det foregår, som her, via computeren. Foto: Kasper Riggelsen
Cirka 1000 unge deltog sidste efterår i et stort arrangement på Nyborg Gymnasium. I år foregår uddannelsesmessen på nettet, hvor eleverne selv skal finde de relevante oplysninger. Lokalavisen var med, da turen var kommet til 9.b på Birkhovedskolen.
Annonce

Nyborg: Med hele 41 forskellige stande var der nok at vælge imellem, da op mod 1000 elever på 8.-10. klassetrin sidste efterår deltog i den traditionelle uddannelsesmesse på Nyborg Gymnasium.

- I år er vi nødt til at gøre tingene på en lidt anden måde på grund af corona, konstaterer uddannelsesvejleder Helene Pedersen, da hun inviterer sig selv indenfor hos 9.b på Birkhovedskolen i Nyborg.

I stedet for at gå rundt sammen med mange andre unge i et stort lokale er eleverne denne gang henvist til at finde oplysningerne om de forskellige ungdomsuddannelser på nettet.

Det foregår med andre ord virtuelt ved hjælp af en computer.

Helene Pedersen er tilknyttet som vejleder på en lang række skoler rundt i kommunen, og hun følger eleverne gennem flere år. Foto: Kasper Riggelsen

- På den almindelige messe er der som regel også gjort en del ud af at gøre de enkelte stande levende. For eksempel ved at give mulighed for at slå søm i med en hammer. Den oplevelse får eleverne ikke, ligesom de ikke har mulighed for at mødes fysisk med unge fra de forskellige uddannelser. Til gengæld kan den nye måde at gøre tingene på give plads til fordybelse, ligesom forældrene får mulighed for at følge med på sidelinjen, fordi de kan gå ind og se de samme videoer på nettet, fortæller hun.

Annonce

Jagten kan begynde

Det er heller ikke sådan, at eleverne er overladt til sig selv og computeren. Dobbelttimen i 9.b starter med en introduktion til den nye hjemmeside, hvor mange af oplysningerne er samlet.

Herfra kan man gå videre til hjemmesiderne for de enkelte skoler og studieretninger, hvis man vil have mere at vide om, hvordan uddannelsen er bygget op.

- Det er meningen, at I hver især skal finde oplysninger om minimum to uddannelser og en virksomhed på listen og så besvare spørgsmål ud fra det, forklarer Helene Pedersen.


På den almindelige messe er der som regel også gjort en del ud af at gøre de enkelte stande levende. For eksempel ved at give mulighed for at slå søm i med en hammer. Den oplevelse får eleverne ikke, ligesom de ikke har mulighed for at mødes fysisk med unge fra de forskellige uddannelser. Til gengæld kan den nye måde at gøre tingene på give plads til fordybelse

Helene Pedersen, uddannelsesvejleder


Senest 1. marts 2021 skal eleverne vide mig sig selv, hvad de vil, og have indsendt en ansøgning.

Det er her, uddannelsesmessen kommer ind i billedet. Den står dog ikke alene. Tidligere på efteråret har 9.b været gennem et brobygningsforløb og erhvervspraktik, og forude lokker uddannelsesinstitutionerne med forskellige åbent hus-arrangementer.

15-årige Laura Larsen ved allerede, at hun vil tage 10. klasse på en efterskole. Men hvad der videre skal ske, har hun endnu ikke gjort op med sig selv. Foto: Kasper Riggelsen

Det gælder også 10. klasse på Nyborg Gymnasium, der inviterer til orienteringsaften den 13. januar 2021, fortæller uddannelsesleder Henrik Lunde på den video, som hele klassen ser i fællesskab, inden det er op til eleverne selv at gå på jagt efter oplysninger om alternativerne.

- Men for mange af eleverne består afklaringen i første omgang af, at de skal i 10. klasse efter sommerferien. Nogle vælger aktivt at tage 10. klasse, fordi de har lyst eller har brug for et år mere til at tænke sig om, mens andre bliver bedt om det, fordi de ikke er klar til at starte på en ungdomsuddannelse, fortæller hun.

Fra nationalt hold er der en målsætning om, at 25 procent af en ungdomsårgang vælger en erhvervsuddannelse. Det mål lever Nyborg Kommune op til.

- Som vejleder ser jeg det heller ikke som min rolle at sende de unge i en bestemt retning. Min rolle er mere at informere og vejlede, men også at udfordre de unges uddannelsesvalg, siger Helene Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Hækl Ærøske badehuse

Annonce