Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ugens hjertevarmer: Frivilligt korps hjælper borgere, der har brug for en ven

Jannie Nørregaard Rasmussen, frivilligkonsulent, fortæller, at der mangler mænd blandt de frivillige. Arkivfoto: Kim Rune
"Tid til andre" er sat i søen for de borgere, der har brug for selskab eller hjælp i hverdagen.
Annonce

Østfyn: Besøgsven, motionsven, mentor eller måske bare en ven at spise aftensmad med. Rundt omkring i kommunen sidder mange mennesker, der har brug for selskab - og siden 2018 har et korps af frivillige forsøgt at give de mennesker en at snakke med, spille spil med, gå tur med eller noget helt fjerde gennem det kommunale tiltag "Tid til andre".

Projektet, der har kørt i lige knap to år, er for de borgere, der har svært ved at finde kommunale tilbud eller foreningstilbud, der passer til dem. For de borgere, der ifølge frivilligkonsulent i Nyborg Kommune, Jannie Nørregaard Rasmussen, har tendens til at falde ned mellem to stole.

- Det kan være, at der er en kvinde i 40'erne, som har brug for en at snakke med engang imellem, hvor Ældresagen ikke føler, hun rammer ind i deres målgruppe, og hvor der er ikke er andre foreningstiltag, der passer ind. Hun ville være et godt bud på en, der kunne få støtte eller hjælp fra en af vores frivillige.

Jannie Nørregaard Rasmussen gør dog opmærksom på, at det ikke er meningen, at de frivillige skal løse borgernes problemer, men derimod være der for dem, hvis de mangler en at snakke med, spise med eller løbe en tur med.

Annonce

Coronapause

I forbindelse med rekrutteringen af frivillige til korpset, lykkedes det at få 17 frivillige med ombord, men ligesom mange andre ting har været sat på pause på grund af corona, har "Tid til andre" heller ikke været i funktion siden foråret.

Der har dog været enkelte frivillige, der fortsat har haft telefonisk kontakt med borgere, der har haft behov for en samtale i ny og næ. Og derfor ved Jannie Nørregaard Rasmussen heller ikke præcis, hvor mange frivillige der fortsat er en del af korpset, når det starter op igen.


Vi får i hvert fald en til to henvendelser om ugen fra folk, der gerne vil have en besøgsven.

Jannie Nørregaard Rasmussen, frivilligkonsulent Nyborg Kommune


Hun håber dog, at der er endnu flere, der vil hjælpe i den gode sag fremover, da der i forbindelse med corona, er kommet en del henvendelser fra borgere, der ønsker selskab. Derudover er mænd også en mangelvare blandt de frivillige. Og da der sidder flere mandlige borgere, der godt kunne bruge lidt selskab, håber frivilligkonsulenten, at der er nogle mænd, der vil melde sig på banen som frivillig i fremtiden.

- Vi får i hvert fald en til to henvendelser om ugen fra folk, der gerne vil have en besøgsven eller lignende, men som situationen er lige nu, kan vi ikke sende de frivillige ud til borgerne, så vi håber snart, det vender, fortæller hun.

Tid til andre

  • Projektet startede i 2018.
  • Inden corona satte projektet på pause, var der 17 frivillige i korpset i alle aldre.
  • Borgere kan henvende sig til korpset, hvis de har brug for en besøgsven, motionsven, spilleven eller lignende.
  • Et hold af tre frivillige matcher de frivillige med de borgere, der har interesser, der minder om hinanden.
  • En gang om måneden får de frivillige supervision.

Derudover har den månedlige supervision med de frivillige heller ikke kørt siden marts, hvor landet lukkede ned. Men også det regner Jannie Nørregaard Rasmussen med vender tilbage, når der er kommet en dæmper på smittespredningen.

- Supervisionen er en vigtig del af konceptet, da de frivillige får mulighed for at lære, hvordan man skal agere, når man kommer ud til en borger, men det giver også mulighed for at spare med hinanden.

Selv om projektet indtil videre kun har kørt i to år, er det meningen, at kommunen på længere sigt skal slippe taget i projektet, så det bliver baseret mere på de frivillige. Det bliver dermed også de frivilliges job at finde nye frivillige og skabe kontakten til borgere, der har brug for en kontakt til de frivillige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Hækl Ærøske badehuse

Annonce