Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ugens hjertevarmer: Parathjælpere hjælper folk med små ting, der gør en stor forskel

Aase Weber og hendes mand Poul Jakobsen er begge frivillige parathjælpere for Røde Kors i Nyborg. Foto: Søren Tideman Lassen
Aase Weber og hendes mand har begge meldt sig til den frivillige parathjælper ordning hos Røde Kors i Nyborg. Selvom det er en hjælpeindsats, der er opstået som følge af coronapandemiens udfordringer, giver den mulighed for meget mere, påpeger hun.

Nyborg: Det er blevet december, og det betyder, at vi på Lokalavisen Nyborg har valgt at hylde nogle af de mennesker, organisationer eller lignende, som gør en ekstra indsats for andre i den kolde og mørke tid.

Hver uge i december hyldes ugens hjertevarmer i avisen. I denne uge er det Aase Weber og alle andre, der frivilligt har meldt sig som parathjælper - en ny hjælpeindsats fra Røde Kors.

I december sidste år tikkede der nemlig en mail ind hos Aase Weber og hendes mand Poul Jakobsen, der til dagligt bor i Nyborg og har gjort det siden 1983.

Annonce

I mailen stod der beskrevet om et hjælpeinitiativ fra Røde Kors, som senere skulle få det mundrette navn "parathjælper". Siden da har flere end 3200 mennesker fået hjælp og knap 4000 hjælpere er tilknyttet på landsplan. Én af dem er Aase Weber.

Indsatsen gør det muligt at imødekomme behovet for praktisk og tryghedsskabende hjælp hos mennesker, der mangler en ven eller et familiemedlem at række ud til, og lige netop det ser hun mening i.

- Det er små ting, der gør en stor forskel. Jeg synes, det er en rigtig god ide - hvor skal sådan en formidling ellers foregå, når man ikke er på Facebook?, spørger den frivillige parathjælper og påpeger, at den aldersgruppe, som typisk har brug for hjælp, ikke gør sig i så høj grad på sociale medier.

Penge i en plastikpose

For godt og vel et år siden ringede telefonen første gang, efter at ægteparret havde meldt sig til ordningen. Her fortalte en Røde Kors medarbejder, at en borger tæt på dem var testet positiv for covid-19 og havde brug for hjælp til at købe dagligvarer ind.

Kom med dit bud på en hjertevarmer

Julen er hjerternes tid, så hvorfor ikke bruge december måned på netop at markere det. I hele december måned vil Lokalavisen Nyborg hylde ugens hjertevarmer, som har været med til at gøre en forskel for andre, gjort en ekstra indsats eller bare uddelt lidt ekstra kærlighed til sine medmennesker.

Hvis man har et bud på, hvem der kunne blive næste uges hjertevarmer, kan man sende en mail til lonie@jfmedier.dk.

Her må du meget gerne beskrive, hvem eller hvad der er tale om, og hvorfor vedkommende, organisationen eller tiltaget fortjener at blive hyldet i avisen som ugens hjertevarmer.

Det ville Aase Weber gerne hjælpe med, og da hun mødte op på adressen blev hun - på afstand - mødt af en taknemmelig mand med en lille plastikpose med afsprittede penge og en indkøbsliste.

- Da jeg kom tilbage, lagde jeg bare varerne, ringede på og vinkede farvel på afstand. Det er en utrolig lille ting, men det gør en forskel, for dem som ikke har nogen tæt på sig, forklarer Aase Weber og fortæller, at hendes mand siden har hjulpet flere andre med indkøb under pandemien.

- Det er klart, at det (initiativet red.) er udsprunget af hele corona-situationen, men der er også masser af behov udover de typiske corona-udfordringer, understreger hun.

Annonce

Pædagogisk DNA

Aase Weber gik på pension og stoppede som pædagog i 2018. Siden da har hun haft tid og lyst til stadig at gøre noget og hjælpe folk.

- Det er måske et gammel pædagogisk DNA at ville gøre noget for nogen, hvis der er behov for det. Og det tror jeg bestemt, der er, forklarer hun.

Det er den her nabotanke - en slags hjælpsomhed overfor hinanden, som mange folk har mistet med tiden. Den har vi brug for, og folk skal bare vide hvorhenne de kan få hjælpen

Aase Weber

I og med familien på Kastanievej i Nyborg ikke er på Facebook har Røde Kors og Parathjælper-initiativet været en indgang til og givet mulighed for netop det.

- Men der er også en balancegang, understreger Aase Weber og uddyber:

- Jeg har ikke lyst til at hjælpe med at give borgere bad og ble på, fordi kommunen må skære og kun har råd til det i mindre grad. Det skal ikke være en aflastning for kommunen, men et tilbud for borgerne om hjælp til de mindre ting og et øget nærvær.

Annonce

Julepynt, krukker og reoler

I starten af foråret blev Aase Weber igen kontaktet. Denne gang var det en borger selv, Karen, der havde set ægteparret figurere på en liste over frivillige parathjælpere i Nyborg.

Karen bor ikke så langt væk, og i forbindelse med en flytning havde hun brug for hjælp til reoler og andre småting, hun ikke selv kunne klare.

- Karen har en fysik, der svigter, og har brug for ilt. Derfor kontaktede hun os, og vi ville selvfølgelig gerne hjælpe.

- Siden da har jeg plantet krukker ud for hende, hjulpet med julepynt, indkøb og andre småting, fortæller Aase Weber og peger hen på det armbåndsur, hun netop har fået skiftet batteri på for Karen.

Hun besøger og hjælper Karen omkring to gange i måneden. Ifølge Aase Weber så handler ordningen nemlig også om at gøre folk glade blandt andet ved at sørge for blomster og hyggelig julestemning i hjemmet.

- Det er noget, der betyder meget for Karen, og hun har ikke selv nogen tæt på, der ellers kan hjælpe hende med det. Og det modsatte ville være ubærligt, understreger hun.

Sådan fungerer ordningen

Røde Kors Parat begyndte som et hjælpenetværk, da det første udbrud af Covid-19 rullede ind over landet i foråret 2020. Her ønskede Røde Kors at imødekomme behovet for hjælp blandt de personer, der sad i karantæne eller selvisolation.

Da Danmark igen åbnede op, var erfaringen fra hjælpenetværket, at behovet for hjælp stadig eksisterer. Derfor er Røde Kors Parat gjort til et permanent hjælpenetværk for alle, der pludseligt befinder sig i en sårbar situation og mangler et netværk tæt på.

Alle hverdage sidder Røde Kors-frivillige klar ved telefonerne for at tage imod henvendelser og skabe kontakt til en frivillig hjælper i nærheden. Når kontakten er skabt, rykker hjælperen ud på et aftalt tidspunkt. På den måde står hjælpen klar her og nu. Hvad end behovet drejer sig om hjælp til indkøb, hundeluftning eller trygt følgeskab til og fra lægen, er det muligt at få hjælp.

Du kan spørge Røde Kors Parat om hjælp ved at ringe på tlf. 3529 9660 i hverdagene eller via hjemmesiden rodekors.dk/parat . Her kan du også kan henvende dig, hvis du har lyst til at blive frivillig hjælper i Røde Kors Parat.

Alt i alt synes Aase Weber parathjælper-initiativet fra Røde Kors i Nyborg Kommune er en fremragende ide.

- Jeg tror, vi gør en forskel. Det er godt at få udbredt specielt med henblik på den kommende mangel på personale i kommunerne, siger hun og hentyder til Karens situation, hvor der nøje er syv minutter afsat til én opgave og fem minutter til en anden, hvorefter hun afrunder:

- Det handler om at give en tanke. Det er den her nabotanke - en slags hjælpsomhed overfor hinanden, som mange folk har mistet med tiden. Den har vi brug for, og folk skal bare vide, hvor de kan få hjælpen.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Værsgo: 100.000 kroner til gode Danehof-idéer

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Større end nogensinde: Danehof sætter alle sejl til

Lokalavisen Nyborg

Fem fyraftener med brandvarm historie

Lokalavisen Nyborg

Gratis tilbud om hjælp til matematik: Ny matematikcafé åbner på Nyborg Gymnasium

Lokalavisen Nyborg

Arne og Lotte Nielsen flyttede til Tårup for over 50 år siden: - Når der er noget, der går godt, så tiltrækker det

Lokalavisen Nyborg

Nu afvikles Nytårskoncerten endelig - men kun for 500 personer

Lokalavisen Nyborg

Bager Gertz har fået en overhaling: Hyggebelysning og træpaneler skal fremme caféstemningen

Lokalavisen Nyborg

Landporten næsten så god som ny

Lokalavisen Nyborg

Friskole får 1,3 millioner kroner: Nyt aktivitetshus skal skabe liv i lille landsby

Annonce