Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ullerslevs omgængelige graver siger farvel

Mogens Hansen har som graver ved Ullerslev Kirke følt et stort ejerskab over kirkegården, men er blevet enig med sig selv om, at nu har han gjort sit, og at det er i orden at lade en anden tage over. Foto: Anette Hyllested
Mogens Hansen fra Skellerup har været graver ved Ullerslev Kirke i 37 år. Et arbejde, der har bragt ham tæt på både levende og døde. Nu går han på pension.
Annonce

Stille og rolig og velovervejet, men det er man også nødt til at være som graver, forklarer han.

- Man skal være omgængelig, siger han.

For i arbejdet som graver ved Ullerslev Kirke har han mødt mange mennesker på kirkegården, og det vel og mærke mennesker, som har mistet.

- Der er mange, som gerne vil snakke og gerne om den situation, de er kommet i. Især vil enlige gerne have en sludder. Jeg kender jo efterhånden de fleste, som kommer her, men jeg har også kendt de mennesker, de snakker om - de døde. Sådan vil det være, når man har været graver det samme sted i så mange år og i øvrigt selv er fra området. Det er klart, at det indimellem har givet noget at tænke over, siger Mogens Hansen.

Annonce

Hårdt arbejde

Mogens Hansen, der er 65 år, har været glad for at være graver, blandt andet fordi det er et selvstændigt arbejde i det fri.

- Det er selvfølgelig dejligst om sommeren, men nu har vi jo ikke haft vintre for alvor de senere år, siger han og smiler.

Han erindrer en kold vinterdag engang i 1990'erne, hvor vandrørene frøs under vejene, og han og hans medhjælper gravede ud til to jordbegravelser på samme dag i jord, der var frosset de første 90 centimeter.

- Vi  måtte banke os igennem.

Mogens Hansen

  • Mogens Hansen er født og opvokset i Skellerup, hvor han stadig bor på Skovstedgaard, der har været i familiens eje siden hans bedsteforældre. Til ejendommen hører cirka syv tønder land inklusiv en have i nærheden af 5000 kvadratmeter.
  • Han er udlært anlægsgartner hos Wad og Kortegaard, hvor han efterfølgende arbejdede i godt 10 år, inden han blev ansat som graver ved Ullerslev Kirke i januar 1983. De senere år har han også vedligeholdt områderne omkring kirkens nærliggende bygning, Dalgaard.
  • Er gift med Annika, som er fra Færøerne. Parret har tilsammen fire voksne børn og ni børnebørn og et til på vej. Samt tre hunde og en kat.
  • Ser frem til at få mere tid til sin egen have og flere oplevelser i sin autocamper.
  • Menighedsrådet holder afskedsreception for Mogens Hansen på Dalgaard, Odensevej 13, i Ullerslev fredag 3. juli fra klokken 16 til 18. Alle er velkomne.

I dag er jordbegravelser forholdsvis sjældne, og disse grave udgraves med maskine af en ekstern.

- Hvis der er 30 døde på et år, bliver kun de to jordbegravet - resten bliver bisat, fortæller Mogens Hansen

Flere og flere vælger end ikke et urnegravsted til asken, men den enkle løsning med en plade i plænen.

Alligevel kræver det stadig kræfter at være graver. Der skal graves ud til urner, og at klippe de små idylliske hække er det hårdeste, siger han, fordi man skal bøje sig langt. Når gran skal af og på, og der skal luges, ligger graveren på knæ. Hvis det sner, skal der ryddes - inden morgenens kirkegang -  og når en grav nedlægges, skal der flyttes sten.

Mogens Hansen blev da også opereret i ryggen for 10 år siden og har også fået et nyt højre knæ.

Annonce

Ubeslutsom

Den snart tidligere graver har sat en stor ære i at holde kirkegården pæn.

- Jeg har nok været lidt ærekær med diverse ting og sager og følt ejerskab, for jeg kan bedst lide, at her altid ser pænt ud. Men nu har jeg gjort mit, og nu skal en anden tage over. Det er jeg afklaret med, siger han.

Graver Mogens Hansen blander sig ikke i, hvordan folk udsmykker gravene. Det er op til meningsrådet at sætte grænserne, men i Ullerslev er der ikke så mange regler, siger han. Foto: Anette Hyllested

Snart overgår de 814 grave, plænerne med plade, der efterhånden tæller et par hundrede, og de lige så mange på stykket for de ukendte til en ny graver.

Hvor Mogens Hansen selv skal ende sit jordiske liv, har han ikke besluttet. Der er familiegravstedet i Skellerup, hvor det efter bisættelse kunne blive til en urne, men så er der også færøerne, hvor hans kone kommer fra, og hvor man jordbegraver.

- Jeg er endnu ikke blevet enig med mig selv, siger han.

I stedet glæder han sig over livet og til at få mere tid til haven i Skellerup, sine hunde, sin store familie og den autocamper, han og hans færøske kone drømmer om vil tage dem til endnu usete steder i Danmark - og også gerne nordpå.

Stedmoderplanter foran Nina Weibull roser ved Ullerslev Kirke. Stedmoderplanten er graverens yndlingsplante, fordi den hvert forår kommer med fuld knald på farverne og afløser den vinterdøde granbelægning. Og så varsler den, at vi går en dejlig tid i møde, siger han. Foto: Anette Hyllested


Det er selvfølgelig dejligst om sommeren, men nu har vi jo ikke haft vintre for alvor de senere år

Mogens Hansen, graver ved Ullerslev Kirke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Mød Gud online

Annonce