Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ungt spirende talent nomineret til prestigefuld talentpris: Johanne laver mad, der matcher sin personlighed

Johanne Hoa Dinesen på 21 år er født og opvokset i Bovense, hvor hun, siden hun var otte år gammel, har stået i køkkenet og lavet mad med sin far. Dengang var det klassisk gammeldags dansk mad, i dag er det fine-dining på den anerkendte fiskerestaurant Rudolf Mathis i Kerteminde.Foto: Matilde Lunding Kusk
Johanne Hoa Dinesen har hjulpet til i køkkenet hjemme hos sine forældre i Bovense, siden hun var en lille pige. I dag udfolder hun sine kreative madlavningsevner som kokkeelev på den anerkendte fiskerestaurant Rudolf Mathis i Kerteminde - evner der netop har nomineret hende til en fornem talentpris.

Bovense/Kerteminde: Med blot få timer til at restaurantens døre åbner for sultende frokostgæster og stadig meget at nå, virker Johanne Hoa Dinesen og de andre kokke på restaurant Rudolf Mathis rolige.

I dag står Johanne Hoa Dinesen i 'det varme køkken', hvor hun er i gang med at forberede garniture til de mange forskellige retter, der senere skal serveres i de smukke omgivelser med udsigt ud over vandet i Kerteminde.

Kartofler og peberrod klargøres, alt imens Johannes øjne vågent holder øje med to store gryder fyldt med fiskefond og sovs.

Annonce

At have travlt og mange bolde i luften på én gang er netop essensen af, hvorfor Johanne har valgt kokkefaget.

- Det, jeg virkelig elsker ved faget, er det med, når der virkelig er rush, og der bare er gang i køkkenet. Når man kan mærke, at man er en del af noget og afhængige af hinanden. Det hele er en kæde, hvor det skal gå op i en højere enhed. Jeg elsker det hurtige og intense, fortæller Johanne med et smil.

Netop derfor er Johanne Hoa Dinesens foretrukne retter ikke desserter, da dette ofte kræver mere langsommelige processer, derimod matcher forretter og hovedretter med gang i mere hendes livlige væsen.

Det boglige har nok ikke altid været min stærke side, jeg kan bedre lide at udfolde mig kreativt via mine hænder, jeg er bedre til det fysiske arbejde end at skulle sidde stille. Det har aldrig ligget til mig at sidde stille.

21-årige Johanne Hoa Dinesen

For Johanne har det ikke altid været klokkeklart, at det var den gastronomiske vej, hun skulle tage. Efter folkeskolen startede hun på Nyborg Gymnasium, men fandt ret hurtigt ud af, at det ikke var det rigtige.

- Det boglige har nok ikke altid været min stærke side. Jeg kan bedre lide at udfolde mig kreativt via mine hænder. Jeg er bedre til det fysiske arbejde end at skulle sidde stille. Det har aldrig ligget til mig at sidde stille, fortæller hun med et grin.

Og noget tyder på, at det var den rigtige beslutning for Johanne Hoa Dinesen at skifte retning.

Den 7. november skal hun sammen med seks andre nominerede fra Fyn og Jylland spændt overvære overrækkelsen af den prestigefulde Oluf Brønnums Fonds Talentpris.

- Jeg fik et opkald for to måneder siden, hvor jeg fik af vide, at det er min faglærer, der har sendt mig ind. Jeg sidder selv med spørgsmålet omkring, hvorfor det mon lige er mig, der er blevet nomineret. Jeg ved det ikke for at være ærlig, men jeg er meget beæret. Jeg har fået af vide, at de har tænkt på mig ud fra min passion og tilgang til faget, fortæller Johanne Hoa Dinesen.

Oluf Brønnums Fonds Talentpris

Prisen udstedes af Oluf Brønnums Fond, som blev stiftet i 1978 af Kai Brønnum og Oluf Brønnum. Fonden er leverandører af køkkenudstyr og storkøkkener.

Talentprisen bliver uddelt til nyuddannede kokke med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige.

Der bliver uddelt to talentpriser - en for de nominerede fra Fyn og Jylland og en for de nominerede på Sjælland. 

Der er i alt nomineret 12 unge kokketalenter i de to talentpriser - seks i hver. 

Vinderne af de to priser modtager hver et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner.

Overrækkelsen af prisen for Fyn og Jylland finder sted i Aalborg d. 7 november.

Johanne Hoa Dinesen har taget kokkeuddannelsen på Kold Kollege i Odense, hvor hun netop har afsluttet den efter tre år og ni måneder.Foto: Matilde Lunding Kusk

Mere en livsstil end et arbejde

Selvom Johanne Hoa Dinesen flere dage i ugen står i køkkenet op til 12 timer, holder det hende ikke fra at bruge tid på madlavning i sin fritid.

- Når jeg ikke er hernede, så står jeg og laver mad til min kæreste og jeg. Jeg laver også altid mad til familiearrangementer, det elsker jeg at gøre. Det er typisk helt normalt simpel og lækker mad. Jeg står med gastronomisk mad til hverdag, så når jeg har fri, skal det bare være noget hurtigt, fortæller hun.

Ud over at lave mad i sin fritid bruger Johanne Hos Dinesen også tid i skoven på jagt efter urter og svampe.

- For mig er det helt sikkert mere en livsstil end et arbejde, det fylder så meget, tilføjer hun.

Selvom branchen typiske er meget konkurrencepræget og et sted, hvor skarpe albuer kan optræde, ligger det ikke til Johanne Hoa Dinesen selv, at benytte sig at nævnte.

- Når man er under uddannelse, er der tusindvis af konkurrencer, man kan deltage i, hvis man har lyst, men det har aldrig sagt mig noget med konkurrencer. Jeg tror, at det med at jeg ikke er så god til at sælge mig selv, godt kan spænde lidt ben for mig. Til gengæld handler en stor del af faget også om at kunne indgå i et team. Det er mere min stærke side, fortæller Johanne Hoa Dinesen.

Johanne Hoa Dinesen var i syvende klasse i erhvervspraktik i en uge hos restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde. Det var her, hun fik øjnene op for, hvor dejlig en arbejdsplads det er. Da hun under sin uddannelse skulle finde et lærested, var det derfor det oplagte valg for hende.Foto: Matilde Lunding Kusk
Annonce

Ambitioner og drømme om fremtiden

Efter at have stået i køkkenet som kokkeelev hos restaurant Rudolf Mathis i snart fire år, har Johanne Hoa Dinesen valgt at søge nye veje til næste årsskifte.

Hun er til daglig bosat i Odense og drømmer derfor om at få job på en mindre restaurant i byen.

- Jeg vil rigtig gerne lave noget fine dining og et sted, der vil kunne give mig noget andet i bagagen end her. Her er det fisk og skaldyr, og jeg kunne rigtig godt tænke mig at prøve nogle nye ting af, jeg vil gerne lære noget om kød for eksempel, fortæller hun.

Selvom Johanne allerede har mange ting med i bagagen, er hun ikke selv i tvivl om, at hun stadig er grøn i faget og har mange ting at lære endnu.

Men Johanne Hoa Dinesen har også drømme, der rækker ud over landegrænserne.

- Jeg ved, at jeg gerne vil til udlandet og arbejde, imens jeg er ung. Jeg tror, at det vil kunne være lærerigt. Der er steder i Frankrig, jeg gerne vil hen, det er jo hjertet af gourmet - ellers tænker jeg også på Italien eller Spanien. Det behøves ikke være noget fint, men bare en lille hyggelig bistro, hvor jeg kan lære deres madkultur, fortæller det unge kokketalent.

En dag langt ude i fremtiden drømmer Johanne Hoa Dinesen også om at åbne sit eget sted, når hun har fået tilegnet sig endnu mere erfaring.


Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Efter 48 år er Osteboden Fru Hansen stadig populær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Masten på Knudshovedklinten – Vippefyr eller knaldstation?

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ny mand ved roret siden nytår: - Det er megafedt at få den pris, fordi det viser, at vi gør det rigtige

Lokalavisen Nyborg

Ebbe blev suveræn stemmesluger til seniorvalg: - Hvis der bliver peget på mig, svigter jeg ikke vælgerne

Lokalavisen Nyborg

Carsten Kudsk om valglussing: Jeg skulle ikke være gået efter borgmesterposten

Lokalavisen Nyborg

Sandra stoppede som betjent på grund af stress: - Jeg har kunne rejse mig igen igennem skriverierne

Lokalavisen Nyborg

Vælgerne på Østfyn har talt: Her er valgets vindere og tabere

Lokalavisen Nyborg

Et Villa Gulle i nye klæder: Lokal familie tager over på hele Nyborgs byhotel

Lokalavisen Nyborg

Ny julesang fra Kirsia Isabella: - Det er en stemningsfuld, gennemglad og varm sang, som det er svært at sidde stille til

Lokalavisen Nyborg

Alberte blev nummer to til DM

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Stenfiskerskonnerten ”Else” af Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Vind koncertbilletter til The Glam på KinoVino

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Svømmeklub vinder danske mesterskaber for hold Åben Klasse

Lokalavisen Nyborg

Julelys tændes i skyggen af corona

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: For Pigernes Magasin og Lingeri handler det om at løfte i flok

Lokalavisen Nyborg

Jette arbejder i døgndrift til valget: - Jeg regner med at sove et par timer på lageret i løbet af natten

Lokalavisen Nyborg

Efter årevis med intern ballade i menighedsråd: Omstridt præstegård i Flødstrup tager form

Lokalavisen Nyborg

Hang klistermærker op om natten: Byens Bedste vinder ser tilbage på en festlig aften

Lokalavisen Nyborg

Populært kunsthåndværkmarked flytter til Borgmestergården

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Viser sin taknemmelighed ved at give igen til kunderne

Lokalavisen Nyborg

Hold juleaften hos Østfyns Sociale Hånd

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Uden vores kunder havde vi ikke fået prisen

Lokalavisen Nyborg

Fængselsfolkenes Fiskeriselskab fejrer 50 år i november: - Det har absolut ikke været kedeligt

Annonce