Annonce
Lokalavisen Nyborg

Vælgerne på Østfyn har talt: Her er valgets vindere og tabere

Kenneth Muhs,, Venstre, sejrherren i Nyborg.Valgaften i Nyborg Foto: Johnny Anthon Wichmann
Der var på forhånd spået et tæt løb mellem Venstre og Socialdemokratiet i Nyborg, men det blev ikke tilfældet. Bag valgresultatet gemmer sig dog både store og små persondramaer. Vi har samlet de vigtigste.

Kommunalvalget i Nyborg Kommune blev en klar sejr til partiet Venstre, der gik ét mandat frem, mens Socialdemokratiet med Sonja Marie Jensen i spidsen omvendt tabte et mandat. Det var dog ikke den eneste overraskelse i denne omgang.

1 Ingen over og ingen ved siden af borgmesteren

Man kommer ikke uden om, at den helt store vinder ved tirsdagens kommunalvalg er den siddende borgmester, Kenneth Muhs (V), der fik ikke mindre end 6318 personlige stemmer. Eller hvad der svarer til en tredjedel af alle afgivne stemmer. Dermed slog han sin egen rekord fra 2017. Også hans hovedmodstander, Sonja Marie Jensen (S), fik flere personlige stemmer end for fire år siden, nemlig 1858, men det var langt fra nok til at gøre ham rangen stridig. Derfor står hun tilbage som en af valgets helt store tabere.

2 Højdespringerne

På listen over de 25 medlemmer af det kommende byråd finder man flere "nye" ansigter. Nogle af dem har oven i købet formået at overhale mange af de mere garvede partifæller. Det gælder blandt andet Venstres Rune Christensen, der måske er bedst kendt i den brede offentlighed som formand for Udvikling Ullerslev. Men også den tidligere fællestillidsrepræsentant i Nyborg Kommune, Lone Smid,t fik et kanonvalg med 243 personlige stemmer, hvilket et femteflest samlet set. Og det til trods for, at hun var placeret helt i bunden på den socialdemokratiske kandidatliste.

3 De små sejre og halve nederlag

Med 107 personlige stemmer snuppede Venstres Kenneth Taanquist lige præcis det 25. og sidste mandat. Dermed lykkedes det ham endelig at komme i byrådet efter mange forgæves forsøg. Også partifællen Pia Kondrup Juul-Nielsen opnåede valg for første gang, og det samme gjorde Socialdemokratiets Henrik Vestergaard, Michael Gertsen fra Det Konservative Folkeparti og Ole Tyrsted Jørgensen fra SF, mens det blev til et gensyn med Jørn Gustavsen. Sidstnævnte har tidligere siddet en enkelt periode i byrådet for DF, men stillede denne gang op for Venstre. Omvendt blev det i bedste fald til en halv sejr for partiets nuværende gruppeformand, Kaj Refslund (V). Han opnåede genvalg, men 108 personlige stemmer er ikke noget prangende resultat for den tidligere Ørbæk-borgmester. Samtidig måtte De Radikales spidskandidat, Emilie Haaning, indse, at hun ikke havde den fornødne gennemslagskraft. Hun blev sågar overhalet af sin egen partifælle, Karen Moritz Hansen, der fik dobbelt så mange personlige stemmer, men det var altså ikke nok til at udløse et mandat. Heller ikke Enhedslisten, Nye Borgerlige eller Liberal Alliance kom ind.

4 De røg helt ud

Socialdemokraternes Vibeke Ejlertsen måtte knibe en tåre, da det stod klart, at hun var blevet vraget af vælgerne. Det samme blev den tidligere DF'er og nuværende formand for Ældreudvalget, Carsten Kudsk, som stillede op for Vi Lokale Demokrater. Blot 70 personlige stemmer blev det til i denne omgang for kommunens 1. viceborgmester. Også Dansk Folkepartis Anne-Marie Palm-Johansen måtte erkende sit nederlag. I forhold til valget for fire år siden er partiet gået to mandater tilbage og er dermed helt ude af lokalpolitik i den kommende valgperiode. På valgnatten tydede det på et genvalg til Venstres Jacob Nilsson, men den efterfølgende fintælling ændrede på det billede, og i stedet måtte han overgive mandatet til partifællen Jørgen Jørgensen.

5 Og så til de mere kuriøse...

Kendiseffekt er tilsyneladende ikke alt i lokalpolitik. I hvert fald kan man konstatere, at en række af de mere kendte kandidater ikke er faldet i vælgernes smag. Det gælder for eksempel restauratør Claus Roed, der stillede op for Venstre og måtte nøjes med 15 personlige stemmer. Tilsvarende klarede partifællerne Per Sønder og Nanna Bille Adamsen, Flemming Kjærulf og Puk Lundemann sig dårligere end forventet. Men det er intet at regne for valgets absolutte bundskrabere. Til dem hører Thomas Bach Piekut fra Det Konservative Folkeparti og Rudy Lyngvig, der fik hver én stemme. Kun "overgået" af Ib Jørgen Kristensen, som med 0 stemmer tilsyneladende ikke engang havde lyst til at sætte kryds ud for sig selv.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Tingo Tango blev en af vinderne til Byens Bedste: - Selv er jeg mest af alt bare taknemlig

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Efter 48 år er Osteboden Fru Hansen stadig populær

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Kæmpe engle og en isdronning i ly af mørket: Folk kommer langvejs fra til dette års julemarked

Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Masten på Knudshovedklinten – Vippefyr eller knaldstation?

Lokalavisen Nyborg

Ebbe blev suveræn stemmesluger til seniorvalg: - Hvis der bliver peget på mig, svigter jeg ikke vælgerne

Lokalavisen Nyborg

Vinder af Byens Bedste: - Frygten, for at corona sætter en stopper for det hele igen, sidder i kroppen

Lokalavisen Nyborg

Carsten Kudsk om valglussing: Jeg skulle ikke være gået efter borgmesterposten

Lokalavisen Nyborg

Vinderne af Smart Parat Svar: Jagten på Danmarks klogeste 6. klasse er sat ind

Lokalavisen Nyborg

Vælgerne på Østfyn har talt: Her er valgets vindere og tabere

Lokalavisen Nyborg

Ny julesang fra Kirsia Isabella: - Det er en stemningsfuld, gennemglad og varm sang, som det er svært at sidde stille til

Lokalavisen Nyborg

Ny mand ved roret siden nytår: - Det er megafedt at få den pris, fordi det viser, at vi gør det rigtige

Lokalavisen Nyborg

Sandra stoppede som betjent på grund af stress: - Jeg har kunne rejse mig igen igennem skriverierne

Lokalavisen Nyborg

Alberte blev nummer to til DM

Lokalavisen Nyborg

Et Villa Gulle i nye klæder: Lokal familie tager over på hele Nyborgs byhotel

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Svømmeklub vinder danske mesterskaber for hold Åben Klasse

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Stenfiskerskonnerten ”Else” af Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: For Pigernes Magasin og Lingeri handler det om at løfte i flok

Lokalavisen Nyborg

Vind koncertbilletter til The Glam på KinoVino

Lokalavisen Nyborg

Efter årevis med intern ballade i menighedsråd: Omstridt præstegård i Flødstrup tager form

Lokalavisen Nyborg

Julelys tændes i skyggen af corona

Lokalavisen Nyborg

Populært kunsthåndværkmarked flytter til Borgmestergården

Lokalavisen Nyborg

Hold juleaften hos Østfyns Sociale Hånd

Lokalavisen Nyborg

Jette arbejder i døgndrift til valget: - Jeg regner med at sove et par timer på lageret i løbet af natten

Annonce