Annonce
Mariager Avis

Ældre Sagens formand: Husk at prioritere det frivillige arbejde

Lene Lundsgaard, Mariager, formand for Ældre Sagen Mariager, modtager af Mariagerfjord Kommunes frivillighedspris 2020. Foto. Niels Bo Mandrup
Før vi ser os om, sidder vi selv og har brug for en hånd fra de frivilliges side, påpeger formanden for Ældre Sagen i Mariager, Lene Lundsgaard.

Mariager:  - Man må ikke glemme det frivillige sociale arbejde. For inden vi ser os om, så sidder vi selv der og har selv behov for hjælp. Jeg har for eksempel ikke været ret meget uden for mit hjem i lang tid. Så kan man begynde at føle, hvad det betyder, hvis man en dag ikke har kræfterne.

Det siger Lene Lundsgaard, der bor midt i Mariager, i Bugges gård.  Hun blev for et par uger siden blev udvalgt til at modtage årets frivillighedspris fra Mariagerfjord Kommune. Prisen består af et diplom, en stor buket blomster og et værk af en lokal kunstner – denne gang et stort fad, udført af Lone Stoffer Bekker.

Overrækkelsen skete under lidt specielle omstændigheder – dels hindrede corona-restriktionerne en overrækkelse foran en større forsamling, dels er Lene Lundsgaard i øjeblikket sygemeldt og har det ikke altid godt.

Annonce

- Cancer i bugspytkirtlen. Uhelbredeligt, forklarer Lene Lundsgaard, der har valgt at være helt åben om sin situation. Hun er i gang med en kemo-behandling og har derfor mistet alt sit hår.

Hun har meddelt bestyrelsen for Ældre Sagen i Mariager, hvor hun er formand, at hun trækker sig fra posten ved det kommende årsmøde.

- Fordi jeg er så syg som jeg er, kommer jeg ikke til at kunne fungere, så det nytter ikke noget, siger Lene Lundsgaard.

- Men jeg har haft et skønt liv, tilføjer hun,

Frivillig indsats

Noget af det, der har givet livet mening for Lene Lundsgaard, er det frivillige arbejde, som hun netop er blevet hædret for.

- Nu er det så blevet fremhævet, hvad jeg har lavet. Men der er jo ikke noget, jeg har lavet alene. Det er alt sammen noget, hvor vi har løftet i flok, og det er det væsentlige ved det hele. Det kan godt være, at der er nogle initiativtagere, men det er noget, vi er sammen om. Ellers er der ingenting, der kan bære. Slet ikke i det sociale arbejde og vel heller ikke, når vi snakker idræt, motion og andre ting, understreger Lene Lundsgaard:

- I det frivillige arbejder løfter vi i flok. Ellers kører det ikke.

Lene Lundsgaard er sjællænder og kom til Jylland, da hun som 40-årig flyttede til Thy. Til Mariager-området kom hun for 32 år siden efter at have mødt sin mand, Ejvind Bugge Herlevsen, der drev hjorteavl på sin fædrene gård i Alstrup.

Annonce

VUC-lærer

- Det viste sig, at vi kunne noget med de dådyr, vi to, smiler hun.

Sideløbende var Lene Lundsgaard fuldtidsansat indenfor voksenundervisningen, idet hun arbejdede på VUC i Viborg.

- Jeg kunne godt li’ at arbejde med voksne. Med voksne kan man ikke bare regne med, at de sætter sig ned og lærer et eller andet. Det var pædagogikken, der var det sjove. Der kunne måske sidde en bedstemor sammen med et barnebarn, så det spændende var at få dem til at arbejde sammen, så de fik noget ud af det, mindes Lene Lundsgaard.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

I 2008, da Lene Lundsgaard fyldte 60, valgte hun at gå på tidlig pension. Dels var der en sparerunde på VUC, dels var hendes mand ikke så rask mere.

- Så sad jeg der i nogle måneder og tænkte ”hvad skal du nu”, men så griber tandhjulene hurtigt én, og det gjorde de også her, fortsætter Lene Lundsgaard.

Hun blev involveret i formiddagshøjskolen i Mariager og var med til at tilrettelægge den gennem en årrække.

Allerede forinden var hun blevet involveret i arbejdet med at holde ”Go’ lørdag” for beboerne på plejehjemmet Fjordvang. Det begyndte med, at Lene Lundsgaard regelmæssigt besøgte en tidligere nabo, der var flyttet ind på plejehjemmet, og efterhånden kom Lene Lundsgaard med i arbejdet – der også udviklede sig efterhånden. Dels kom der flere og flere fra byen, dels kom der flere frivillige. I 2019 var man oppe på at samle flere end 30 deltagere til samvær sådan en lørdag eftermiddag.

- Nu har vi desværre måttet holde en lang, lang pause, beklager Lene Lundsgaard.

Annonce

Ældre Sagen

Ældre Sagen i Mariager har omkring 1100 medlemmer og er dermed en af byens største foreninger. I Mariagerfjord Kommune har Ældre Sagen i alt fire foreninger med tilsammen cirka 6000 medlemmer.

- Godt hjulpet på vej af de forskellige lotterier, rabattilbud og lignende, som følger med medlemskortet, erkender Lene Lundsgaard.

Men der er også god aktivitet lokalt – indtil coronaen ramte.

Eksempelvis er der motionstilbud på Fjordvang, hvor et motionsrum er indrettet med støtte fra Elro Fonden. Det henvender sig til alle ældre – også til de, der ikke er så motionsvante. Og samtidig lægger Ældre Sagen vægt på, at det skal være social aktivitet, så der er tid til en kop kaffe bagefter.

Foreningen har også besøgsvenner, der efter aftale tager rundt til ensomme ældre, og der tilbydes tryghedsopkald, så interesserede kan få et telefonopkald hver morgen for lige at sikre, at alt er vel.

- Det betyder så meget for mange. At der lige er en, der ringer og tjekker, at man er der, forklarer Lene Lundsgaard.

Via Ældre Sagen kan man også få hjælp til at få syet en knap i eller få hjælp til sin computer . Desuden er der kortklubber og madhold. Videre er der – under normale vilkår – en række enkeltstående arrangementer som eksempelvis søndagscaféer.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Mariager Avis

Frivillige Sociale Mentorer i Frivilligcentret

Mariager Avis

Stine har fået troen på fremtiden

Mariager Avis

Klaver-koncert på Mariagerfjord Gymnasium

Annonce