Annonce
Mariager Avis

Økonomiudvalget siger ja til et europæisk folkemøde i Mariager i 2022

Fire dage i 2022 vil Torvet i Mariager samt mange andre af byens pladser blive fyldt godt op, når op mod 40.000 deltagere i den første udgave af det europæiske folkemøde i Mariager, der skal være en fast tilbagevendende begivenhed. Foto: Frank Pedersen
I 2022 skal Mariager være vært for det første europæiske folkemøde på dansk grund. Et folkemøde, der forventes at samle op til 40.000 deltagere og gæster i købstaden fordelt over fire dage.
Annonce

Mariager: Der er gange, hvor det Radikale Venstres medlem af Mariagerfjord byråd, Casper Hedegaard, går glad hjem efter et møde i Økonomiudvalget. Og der er gange, hvor han går særdeles glad hjem.

Onsdag 19. august hørte til den sidste kategori og Casper Hedegaard havde stadig et stort smil på læberne, da avisen talte med ham dagen derpå.


Tænk på hvad det folkemøde kommer til at betyde for Mariager… hold nu op mand. Prøv bare at tænke på overnatninger, mad, folk der lejer lejligheder ud og folk der lejer biler ud, folk der gør alt muligt. Der er så mange muligheder i det her, at jeg er sikker på, at de 750.000 kroner, vi har bevilget, vil komme igen mange mange gange.

Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune


Årsagen til den store glæde hos det radikale byrådsmedlem var, at udvalgets ni medlemmer enstemmigt havde sagt ja til at fortsætte arbejdet med at skabe et tilbagevendende europæisk folkemøde med Mariager som værtsby, første gang i 2022.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

- Vi laver et europæisk folkemøde i Mariager i 2022, og det er jeg utrolig glad for, siger Casper Hedegaard, der tilføjer, at planerne om folkemødet dog skal til endelig vedtagelse på byrådsmødet 27. august.

Byrådsmedlem i Mariager Casper Hedegaard var for flere år siden med til at udforme en idé om et europæisk folkemøde i Mariager. Onsdag 19. august sagde Økonomiudvalget ja til at føre idéen ud i virkeligheden. "Vi laver et europæisk folkemøde i Mariager i 2022 og det er jeg utrolig glad for", siger Casper Hedegaard,  Pr-foto

- Men det regner jeg med bliver en formalitet, da det er et enstemmigt Økonomiudvalg, der bakker op om folkemødet i Mariager, siger han.

Casper Hedegaard var en af dem, der for flere år siden fødte idéen om et europæisk folkemøde i købstaden, og han har derudover siddet i projektets styregruppe. Men efter vedtagelsen lader han andre om at føre idéen ud i livet.

- Nu er der andre, der skal have hænderne på rattet i forhold til at nedsætte en organisation og en forening, der skal arbejde konkret med, hvordan folkemødet skal organiseres, siger Casper Hedegaard.

Og selv om der er lagt op til, at to af pladserne i en kommende bestyrelse for folkemødeforeningen skal besættes af to byrådsmedlemmer, ser han ikke sig selv som kandidat til den ene plads.

- Jeg synes, de to pladser skal gå til nogen, der er på et højere niveau i byrådet end mig. Men jeg håber da, at nogen en gang imellem vil ringe til mig for at høre, hvad jeg synes, da jeg jo i sin tid var med til at tage initiativ til det folkemøde, der nu bliver en realitet, siger han med et smil.

Udover de to byrådsmedlemmer skal den kommende forening ifølge Casper Hedegaard bygges op omkring repræsentanter fra professionelle organisationer samt eventuelt frivillige organisationer. En konstruktion, der også benyttes i forbindelse med folkemødet på Bornholm.

Annonce

Festival of Europe

I den forundersøgelse der ligger til grund for Økonomiudvalgets vedtagelse, anslås det, at op til 40.000 europæere fordelt over fire dage vil samles i Mariager for at debattere demokrati i en europæisk kontekst.

Casper Hedegaard understreger i den forbindelse, at der ikke er tale om et EU-møde, men et folke-møde, da mødedeltagerne hovedsageligt vil bestå af repræsentanter fra en lang række europæiske interesseorganisationer samt det, han kalder ”almindelige” europæere og lokale, som har det tilfælles, at de er interesserede i og nysgerrige på udviklingen i Europa.

- Derfor har vi givet folkemødet det foreløbige navn ”Festival of Europe”. Om den kommende forening og bestyrelsen, der skal stå for folkemødet, så vælger et andet navn vil tiden vise, siger Casper Hedegaard.

Han tilføjer, at tanken bag ”Festival of Europe” er at skabe en stærk platform for en styrket demokratisk samtale de europæiske nationer, borgere og politikere imellem. Dette skal ske gennem debatter, begivenheder og kulturelle indslag og med deltagelse af politikere, foreninger, kunstnere og privatpersoner fra hele Europa.

Annonce

En investering på 750.000 kommunale kroner

I forundersøgelsen anslås det, at der frem mod 2022 skal bruges tre millioner kroner til diverse lønninger i forbindelse med at etablere den første udgave af det europæiske folkemøde. I rapporten angives at finansieringen forventes at fordele sig blandt følgende aktører: LAG Himmerland (250.000 kroner), lokale fonde (1 million kroner), kommuner der grænser op til Mariagerfjord Kommune (500.000 kroner), Region Nordjylland (250.000 kroner), Region Midtjylland (250.000 kroner) samt Mariagerfjord Kommune (750.000 kroner).

Ud af disse beløb er den første million kroner i hus, da LAG Himmerland har givet tilsagn, såfremt det europæiske folkemøde vedtages i Mariagerfjord Byråd. Derudover vedtog Økonomiudvalget i forbindelse med onsdagens møde også at bevilge kommunens anpart på 750.000 kroner.

- Vi sagde ja til folkemødet, da vi synes, det er fantastisk for hele kommunen, og specielt for Mariager by og området omkring Mariager, hvis der kan laves sådan et projekt, siger Mogens Jespersen.

"Vi sagde ja til folkemødet, da vi synes, det er fantastisk for hele kommunen, og specielt for Mariager by og området omkring Mariager, hvis der kan laves sådan et projekt", siger Mogens Jespersen. Pr-foto

Han pointerer, at det ikke bliver Mariagerfjord Kommune, der skal stå for det europæiske folkemøde, men en selvstændig forening.

- Det her skal ikke være styret af en kommune. Sådan noget duer vi ikke til, det skal være en forening, der selvstændig kan drive det, siger Mogens Jespersen.

- Men for at det kan komme i gang, skal der laves et sekretariat. Det skal der bruges nogle penge til, derfor har vi sagt ja til at bevilge 750.000 kroner til det formål, fortsætter han og kalder samtidig de 750.000 kommunale kroner for en investering.

- Vi har en forventning om, at der for de penge kan laves et årligt event i Mariager, hvor der kommer rigtig mange mennesker, og hvor kendskabet til EU kan udbredes. Ikke så meget på den politiske side, men mere på den menneskelige del og kulturdelen - madkultur og kultur i det hele taget. Vi mener, at denne investering er en dråbe i forhold til, hvad der kommer tilbage til samfundet, fortsætter han.

Mogens Jespersen fremhæver i den forbindelse den betydning, som folkemødet på Bornholm har haft i forhold til at generere omsætning i værtsbyen, Allinge. Han er derfor overbevist om, at det europæiske folkemøde i Mariager også vil blive vedtaget på byrådsmødet 27. august.

- Tænk på hvad det folkemøde kommer til at betyde for Mariager… hold nu op mand. Prøv bare at tænke på overnatninger, mad, folk der lejer lejligheder ud, og folk der lejer biler ud, folk der gør alt muligt. Der er så mange muligheder i det her, at jeg er sikker på, at de 750.000 kroner, vi har bevilget, vil komme igen mange mange gange, siger Mogens Jespersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny skoleleder til Asferg Skole

Mariager Avis

Solnedgangstur med veterantoget

Mariager Avis

Formand: Mariager Tennisklub er en bitte, god og hyggelig klub

Mariager Avis

Monica i Havndal fik sin flise

Mariager Avis

- Jeg tager gerne en vikartime

Annonce