Annonce
Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Solcelleparken i Handest Hede vil kunne levere strøm til 27.000 husstande. Arkivfoto: Mads Dalsgaard, Scanpix
Mariagerfjord Byråd har besluttet at give tilladelse til, at Eurowind Energy A/S kan opføres en 170 hektar stor solcellepark i Handest Hede på det område, hvor der i forvejen er opført seks vindmøller.

Mariagerfjord: Byrådet i Mariagerfjord Kommune godkendte 24. juni Masterplan for Energi- og Klimasatsning Mariagerfjord.

Masterplanens formål er at skabe overblik og sikre, at arbejdet med klimapartnerskabet DK2020 bliver den samlede ambitiøse Energi- og Klimahandlingsplan for Mariagerfjord Kommune.

I planen indgår etablering af solcelleparker i kommunen ved Eurowind Energy A/S. Der har været flere områder i spil, og i torsdags skulle byrådet tage beslutning om, hvilke der skal føres ud i livet.

Annonce

Et af de områder, der skulle tages stilling til, er det areal i Handest Hede, hvor der i 2017-2018 blev opført seks vindmøller, og et enigt byråd besluttede sig for at nikke ja til, at dette areal fortsat skal indgå i den videre planlægning for placering af solcelleparker i Mariagerfjord Kommune.

Skal tage hensyn til landskab og natur

Økonomiudvalget har tidligere vedtaget en række generelle principper for placering af solceller i Mariagerfjord Kommune. Principper, der fastlægger en proaktiv og strategisk planlægning for solceller, der skal minimere solcellernes påvirkning på landskab, natur og borgere mest muligt.

Det er på dette areal i Handest Hede, at der skal opføres en 170 hektar stor solcellepark. illustration Mariagerfjord Kommune

Disse principper stiller især krav til solcelleprojekternes påvirkning på de uerstattelige værdier i det åbne land. De uerstattelige værdier knytter sig især til landskabs- og naturinteresser. Det kan for eksempel være værdifuld natur eller særligt bevaringsværdige landskaber, der skal friholdes for store påvirkninger - herunder også solceller.

Principperne lægger endvidere særlig vægt på, at projekter understøtter flersidig arealanvendelse, hvor solceller etableres med andre tekniske anlæg. Når solceller etableres sammen med vindmølleparker, vil det give en mere optimal udnyttelse af elnettet, fordi vindmøller og solceller sjældent leverer maksimalkapacitet på samme tidspunkter. Det er væsentligt, at anlæggene fremstår som samlede energianlæg for at minimere påvirkning på natur, landskab og borgere.

Annonce

Leverer strøm til 27.000 husstande

Området ved Handest Hede er delvist udpeget som særligt værdifuldt landbrugsområde og delvist som almindeligt naturområde i det midlertidige grønne danmarkskort. Området indeholder begrænsede landskabs- og naturinteresser. Minimumsafstanden på 200 meter til nærmeste naboer er sikret gennem frivillige naboaftaler.

Solcelleanlægget i Handest Hede får et bruttoareal på 170 hektar. Der bliver tale om bevægelige solcellepaneler, der følger solens bevægelse over himlen. Panelerne vil få en højde på maksimalt fire meter over terrænet. Parkens produktionen forventes at blive 108 GWh, svarende til forbruget i 27.000 husstande.

Udover projektet i Handest Hede besluttede byrådet at sige ja til en lignende solcellepark ved Hejring. Hvilken rækkefølge, de to projekter skal etableres i, er endnu ikke besluttet, men det første bliver i 2021 og det næste i 2022.

Der er yderligere to solcelleparker i spil - ved Gunderupvej og ved Vandkjærvej - men disse skal først afklares, inden de på et senere tidspunkt eventuelt prioriteres politisk.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Travlt kryds fremtidssikres: Trafikanterne må forvente nedsat hastighed

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Sur smiley og en bøde til Jægerhuset: - Det er da ved Gud drønærgerligt

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Når borgmester Mogens Jespersen (V) skal slappe af: Så ’der bas

Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Mariager Avis

Mariager Sejlklub har forbedret forholdene i lystbådehavnen

Mariager Avis

Ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup bliver 1,9 millioner kroner dyrere

Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen hammer Sørensen ejer fem udlejningsejendomme og den fædrene gård

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen Hammer Sørensen: Byrådsarbejde er som en boksekamp

Mariager Avis

Jens-Henrik Kirks favoritsted i hjemmet er køkkenet: Jeg elsker at lave mad

Mariager Avis

For den konservative spidskandidat i Mariagerfjord Kommune, Jens-Henrik Kirk, kommer renovering af Mariager Skole før alt andet

Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Mariager Avis

Lyst til debat: Over 3.000 besøgende til EU-dagen i Mariager

Mariager Avis

Opsplitning af parti ryster ikke venstreborgmester: - Vi arbejder som om, intet har ændret sig på Christiansborg

Mariager Avis

Der gøres klar til stort rykind ved EU-dagen på Mariager Havn

Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Mariager Avis

Tager på jagt med 10 kilo dynamit

Mariager Avis

Årets sidste åbningsdag for Café Færgestedet

Mariager Avis

Sødisbakke Festival 2021 afholdes i en light-udgave

Annonce