Annonce
Mariager Avis

56 dagplejere er med i nyt bevægelseskoncept

Der er eventyrlig leg og bevægelse på programmet i disse uger, hvor 56 dagplejere og 284 dagplejebørn tumler med i et nyt, pædagogisk bevægelseskoncept, Tumlekaravanen, der er støttet af Nordea-fonden. Foto: Sønderby Grathwohl Fotografi
Der er eventyrlig leg og bevægelse på programmet i disse uger, hvor 56 dagplejere og 284 dagplejebørn i Mariagerfjord Kommune tager del i et nyt, pædagogisk bevægelseskoncept, Tumlekaravanen, der har til formål at styrke små børns motorik.
Annonce

Mariagerfjord: Hans og Grete, Rødhætte og ulven, Prinsessen på ærten. 56 dagplejere og 284 dagplejebørn fra Mariagerfjord Kommune tumler i disse uger med i et nyt, pædagogisk bevægelseskoncept, Tumlekaravanen, der er støttet af Nordea-fonden.

Tumlekaravanen har til formål at styrke motorikken blandt 0-3-årige børn og inspirere dagplejere og pædagoger til en hverdag med mere fysisk aktivitet. På landsplan deltager mere end 17.000 dagpleje- og vuggestuebørn i konceptet.

Annonce

Børn bevæger sig for lidt

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem 0-4 år har mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i hverdagen.

Disse anbefalinger stemmer desværre ikke altid overens med virkeligheden. I en undersøgelse, Børneulykkesfonden har foretaget blandt dagplejere og pædagoger, ledere og andre ansatte i vuggestuer og private pasningsordninger, svarer omkring halvdelen, at børnene i deres dagpleje eller vuggestue deltager i voksenstyrede bevægelsesaktiviteter hver dag.


Vi ved, hvor vigtigt det er, at børn bevæger sig, og det skal være nemt og lettilgængeligt for dagplejere og pædagoger at skabe nogle rammer, hvor børnene kan udfolde sig motorisk.

Henriette Madsen, generalsekretær, Børneulykkesfonden


Det er dog hverken manglende lyst eller interesse for at være aktiv sammen med børnene, der er den største udfordring. 73,8 % af respondenterne svarer nemlig, at de gerne ville lave flere bevægelses-lege med børnene, men mangel på tid og inspiration er blandt de primære årsager til, at de forhindres i at gøre det, viser undersøgelsen.

- Hverdagen er for mange dagplejere og pædagoger forandret grundet covid-19. Børn, dagplejere og pædagoger er rykket udenfor, og i den anledning har det første materiale, der er udviklet af Tumlekaravanen, fokus på udelege, der får sat kroppen i gang hos børnene. Vi ved, hvor vigtigt det er, at børn bevæger sig, og det skal være nemt og lettilgængeligt for dagplejere og pædagoger at skabe nogle rammer, hvor børnene kan udfolde sig motorisk, fortæller Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden.

Annonce

Aktive børn er glade børn

Børn har godt af et liv fyldt med leg og bevægelse. Det styrker motorikken, giver selvtillid og har en gavnlig indflydelse på børns trivsel, koncentration, læring og sociale kompetencer.

Alligevel har knap en tredjedel af børn i Danmark motoriske udfordringer ved skolestart. Derfor er det vigtigt at sætte tidligt ind og arbejde med børns motoriske færdigheder, og det skal Tumlekaravanen netop bidrage til.

Tumlekaravanen

De står bag Tumlekaravanen:

Børneulykkesfonden

Ulykker er den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-18 år, og hver fjerde dødsfald i denne aldersgruppe skyldes en ulykke. Samtidig kommer 150.000 børn under 15 år hvert år på skadestuen som følge af en ulykke. Det svarer til et barn hver 3.-4. minut - hele døgnet.

Det gør Børneulykkesfonden noget ved. Den arbejder for at forebygge børneulykker og skabe sikre rammer for danske børn uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse.

Nordea-fonden

Nordea-fonden har et almennyttigt formål. Fonden støtter gode liv og har særligt fokus på aktiviteter, der får flere børn til at blomstre.

Udover et gratis, online inspirationshæfte med eventyrlige bevægelseslege besøger Tumle-karavanen fra efteråret 2020 og tre år frem kommuner i hele landet, hvor dagplejere og vuggestuer inviteres til at deltage i en bevægelsesdag med aktive lege for de små.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce