Annonce
Mariager Avis

Anne Grethe vandt over Danmarks Naturfredningsforening: Fredning af Dania Kridtgrav er ophævet

Miljø- og Fødevareklagenævnet har ophævet fredningen af Dania Kridtgrav. "Det er den bedste nyhed, jeg har fået i dag", siger lodsejer Anne Grethe Floor. Arkivfoto: Frank Pedersen
Efter flere år i uvished har lodsejer Anne Grethe Floor nu fået afklaring på, hvorvidt Dania Kridtgrav fortsat skal være fredet eller ej. Fredag meddelte Miljø- og Fødevareklagenævnet, at fredningen er ophævet, en beslutning der ikke kan ankes.

Dania: - Hvad siger du. Det er dog herligt. Det er den bedste nyhed, jeg har fået i dag, udbryder Anne Grethe Floor, da Mariager Avis kontakter hende for at fortælle, at fredningen af Dania Kridtgrav, som hun er lodsejer af, er ophævet.

Fredningsnævnet for Nordjylland, sydøstlig del traf 21. september 2018 beslutning om, at kridtgraven skulle fredes. Det skete på begæring af Danmarks Naturfredningsforening, da foreningens repræsentanter havde fundet flere fredede orkide-arter på stedet.

- Jeg syntes godt nok, at min ejendomsret blev krænket, da det blev bestemt, at kridtgraven skulle fredes, selv om vi har holdt området på en sådan måde, at det tilgodeså blandt andet orkideerne, fortæller Anne Grethe Floor.

Annonce

Hun klagede derfor over fredningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det samme gjorde Miljøstyrelsen og Mariagerfjord Kommune, der ligesom lodsejeren var imod fredningen.

16. juni i år var syv medlemmer af Miljø- og Fødevareklagenævnet derfor på besigtigelse i Dania Kridtgrav. I den mellemliggende tid har klagenævnet behandlet sagen og kunne 17. december meddele, at fem af nævnets medlemmer havde stemt for at ophæve fredningen, mens to var imod.

Heste er tilbage

Da Dania Kridtgrav blev fredet i 2018, var en af konsekvenserne, at naboen til kridtgraven og indehaver af Kongsdal Rideklub, Hans Ley, omgående fjernede sine heste fra området, hvor de hidtil havde græsset og på den måde holdt bevoksningen nede til fordel for blandt andet orkideerne.

Anne Grethe Floor oplyser, at der igen er græssende heste i Dania Kridtgrav, og at der ikke er andre planer for området. "Det skal bare ligge og se dejligt ud. Der skal hverken bygges eller noget andet", siger hun. Arkivfoto: Pia Pagaard Møller Madsen

Anne Grethe Floor fortæller, at Hans Ley siden besigtigelsen igen har haft sine heste til at græsse i kridtgraven, og at der ikke er andre planer for området.

- Det skal bare ligge og se dejligt ud. Der skal hverken bygges eller noget andet, siger hun.

Annonce

Tager afgørelse til efterretning

Den oplysning glæder sagsbehandler Jørgen Heinemeier fra Danmarks Naturfredningsforening, som ellers ærgrer sig over, at fredningen nu er ophævet. En beslutning der ikke kan ankes.

- Når vi gerne ville have haft en fredning, er det for at sikre orkideerne i det lange løb. Men vi tager selvfølgelig klagenævnets afgørelse til efterretning. Og så må vi bare håbe, at lodsejer og hesteejeren fortsat vil passe godt på området og orkideerne, siger han uden at ville kommentere yderligere på afgørelsen, da han lige havde modtaget den, da avisen kontakter ham.

Annonce

Glad udvalgsformand

Som nævnt klagede Mariagerfjord Kommune også over fredningen. Formand for udvalget for teknik og miljø, Jørgen Hammer Sørensen (DF), er ligesom Anne Grethe Floor særdeles tilfreds med, at den nu er ophævet.

16. juni i år var Miljø- og Fødevareklagenævnet på besigtigelse i Dania Kridtgrav. Nu har nævnet med fem stemmer mod to afgjort, at fredningen af kridtgraven skal ophæves. Foto: Frank Pedersen

- Det er jeg rigtig glad for. Det falder godt i tråd med det, vi i kommunen har sagt hele tiden, nemlig at vi i samarbejde med ejerne og brugerne af området gerne vil lave nogle restriktioner og forskellige ting i området, men at det skal være på frivillige aftaler, siger han og tilføjer, at han også gerne ser Danmarks Naturfredningsforening indgå i sådanne aftaler.

- Vi har sådan set på mange områder et godt forhold til og samarbejde med naturfredningsforeningen, og det vil vi også gerne have i denne sag, fortsætter Jørgen Hammer Sørensen.

Var fredningen blevet opretholdt, havde den fået økonomisk betydning for kommunen, da den skulle betale en procentvis andel af erstatningen til lodsejer samt været forpligtiget til at bekoste diverse udgifter til anlæg og drift af et stisystem i kridtgraven. De udgifter slipper man nu for, men det betyder ifølge Jørgen Hammer Sørensen ikke nødvendigvis, at den kommunale kasse er lukket i.

- Det kan godt være, at vi politisk gerne vil bruge nogle penge i det område, men det bliver i givet fald i et samarbejde med ejerne og brugerne, siger han.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Adnan åbner spisested i Mariager og drømmer om selv at flytte med

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Fortiden dukker op af jorden, når Rasmus Nielsen går en tur

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

En joke blev til et maratonløb: Efter fire års træning i Mariagerløberne fejrede Anni 50-års fødselsdag med at løbe et maratonløb.

Mariager Avis

Direktør for Himmerland Boligforening: - Byggerier skal  ikke kun have værdi for dem, der går forbi

Mariager Avis

Udvalgsformand tager kritik af nye boligers højde helt roligt: De eneste boliger, de kan genere, er deres egne

Ugeavisen Bramming

Skinner fra Grindstedbanen får nyt liv på veteranbane

Mariager Avis

Kirsten og Camilla er vilde med at bade, især når der er is på vandet

Mariager Avis

Efter 14 år på genbrugspladsen: Jeg er blevet en genbrugsnørd

Mariager Avis

Indbrud hos Kylling og Co: Pengeskab stjålet

Mariager Avis

Dorthe har tabt sit hjerte til en lille, blå fugl: Se de fantastiske billeder fra hendes 'hemmelige sted'

Mariager Avis

Corona og mangel på personale truer ældreplejen: Overvejer at indføre nødberedskab

Mariager Avis

Anne Grethe vandt over Danmarks Naturfredningsforening: Fredning af Dania Kridtgrav er ophævet

Mariager Avis

Her får du årets jule- og nytårsmad med hjem: Din guide til lokal takeaway

Mariager Avis

'Gratis juleøl fra 17 - 18': Tidligere politiker brugte overskudslager til at fejre 'forkert dom' af Støjberg

Mariager Avis

Udvalgs- og bestyrelseskabalen gik op i byrådet Så er byrådet konstitueret: Se alle poster her

Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Mariager Avis

Ny driftsbestyrerveteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Annonce