Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Boghandelen er meget mere end bøger

Ud over bøger forhandler Elly Ranch blandt andet souvenirs og gaveartikler. Fotos: Niels Bo Mandrup
Det handler om meget mere end bøger i Mariager Boghandel.
Annonce

Mariager: Butikken hedder Mariager Boghandel. Men den handler med meget mere end bøger. Legetøj, gaveartikler, papir- og kontorartikler, skoletasker, lodsedler fra Varelotteriet og Landbrugslotteriet - og ekspedition af breve og især pakker for både Post Nord og for andre distributører. Så det er en alsidig opgave at være boghandler i Mariager.

Men indehaveren siden efteråret 2008, Elly Hjort Ranch, har også en alsidig baggrund for at drive forretningen. En kontoruddannelse fra Toldkammeret i Randers og efterfølgende ansættelse i motorregisteringen, en årrække som hjemmegående mor og husmor og samtidig svineproducent, tre perioder som Venstre-byrådsmedlem i den gamle Nørhald Kommune - og så 39 år på håndboldarenaer rundt omkring som aktiv spiller. En håndboldkarriere, hun begyndte som otteårig, og som først blev lagt på hylden for en halv snes år siden.

Når jeg bare har tid til børn og børnebørn og tid til en tur ud i naturen med min mand, så er det fint for mig.

Elly Hjort Ranch, boghandler i Mariager

Annonce

Ud på dybt vand

Elly Hjort Ranch trådte ud af det politiske arbejde, da hun i forbindelse med kommunesammenlægningen ikke blev valgt til det dengang nye Randers Byråd.

I den forbindelse blev det politiske arbejde lagt på hylden, sådan stort set.

I stedet fik Elly Ranch et halvtids-job i postbutikken i Mariager - den butik, som allerede da var en del af boghandelen. Et par år senere overtog hun hele forretningen.

- Og sprang ud på dybt vand, erkender Elly Ranch.

- Men med en god portion stædighed og i kraft af en positiv tilgang til opgaven er det egentlig gået meget godt, synes hun i dag.

Eksempelvis var der sælgere, der kom i butikken, som gav hende gode råd om, hvad der kunne sælges. En af dem gik så vidt som til at fraråde Elly Ranch at købe den pågældendes egen vare og i stedet anbefale konkurrentens.

Udover bøgerne og deciderede boghandels-artikler forhandler Elly Ranch også legetøj, og den del af butikken har nok fået mere fokus i hendes ejertid, mener hun. Omsætningsmæssigt er boghandel og legetøj omtrent lige store, vurderer hun.

Ind imellem prøver hun at sætte fokus på særlige områder. Gennem et par år har det været gode, gammeldags puslespil med fra nogle få til over 1000 brikker, der skal lægges.

- De henvender sig til alle aldersgrupper, og det er en god måde at være sammen på, påpeger Elly Ranch.

Videre forhandles gaveartikler af forskellig art.

- Jeg plejer at sige, at hvis folk står og mangler en gave, skal de bare komme ind. Så kan vi som oftest finde noget, der dur.

Annonce

Opbakning

- Der er mange i Mariager, der er gode til at bakke op om de lokale butikker. Men der er også en del, der handler på nettet. Det ser jeg jo her. Det er her, de kommer og henter deres pakker, fortæller Elly Hjort Ranch med et smil.

Hun synes jo, at kunderne måske lige kunne prøve at spørge først, om de kan få den vare, de søger, lokalt.

- Lige sende en mail eller spørge via Facebook. Kan du klare dit eller dat? Bare spørg. Tit kan vi sagtens. Og har vi ikke en vare hjemme, så kan vi ofte skaffe den, siger Elly Ranch.

Hvis kunder spørger i butikken efter en vare, som ikke er på hylderne, er hun heller ikke bleg for at henvise til kolleger i byen.

- Det giver også tilfredse kunder. Vi skal helst ikke sende kunderne udenfor byskiltene, synes Elly Ranch.

- Vi skal yde den service, vi kan. Og det gør vi gerne. Og det synes jeg også, at folk sætter pris på, tilføjer hun.

Og ellers lægger hun vægt på at have en praktisk tilgang til tingene.

Hvis en kunde kommer og køber nogle ark karton, sørger hun lige for at spørge, om den pågældende nu også har lim derhjemme, eller om der skal en limstift med?

Pasfotografering er også en opgave, man kan få løst i boghandelen.

- Også når det gælder fotos af helt små børn. Dem kan de ikke tage på Borgerservice, men det kan vi så ordne her, indskyder Elly Ranch.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, der sætter deres præg på Mariager.

Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce

Turisterne

11 måneder om året er der åbent i Mariager Boghandel fra mandag til lørdag. I juli er åbningstiden udvidet til også at omfatte søndagene. For i juli kommer turisterne.

- Og så kan det jo ikke nytte noget, at de kommer til en lukket dør, som Elly Ranch konstaterer.

Turisterne har stor betydning for Mariager. De kommer til byen for at få en god oplevelse, mener Elly Ranch-

- Det er en skøn by at komme til. Det er jo en smuk by, dejlig afslappet, der er ro og en afslappet stemning i byen, påpeger hun.

Det sker også, at turister kigger indenfor for at få ideer til, hvad de skal se eller opleve i byen, og da agerer Elly Ranch gerne turistkontor og henviser til Rosenhaven, Hohøj eller vaffelbageren på Torvet.

Hun lægger vægt på at være synlig i bybilledet og deltog derfor også med en stand på havnen, da "Mad for alle" blev afviklet i sidste uge.

- Vi er en del af byens nerve, synes Elly Ranch.

Og det har boghandelen været i mange år. Faktisk åbnede den allerede i 1853 Fuglsangsgade og rykkede senere til Torvet, hvorfra den i 1993 blev flyttet til den nuværende placering på Fruensgaards Plads.

Elly Hjort Ranch

Elly Hjort Ranch er 58 år og er landmandsdatter fra Norddjursland. Hun voksede på på en gård seks kilometer fra Fjellerup.

Hun gennemførte EFG-basisår på Handelsskolens kontorlinje og blev uddannet kontorassistent på Randers Distriktstoldkammer. Siden blev hun fastsansat i afdelingen for motorregistrering.

Elly Hjort Ranch er gift med gårdejer Steen Ranch, Vinstrup ved Havndal. Da hun fik barn nummer to, valgte hun at blive hjemmegående for at være hjemme hos børnene, og hun påtog sig at passe gårdens svinebesætning.

Efterhånden som børnene voksede til, blev der plads til at engagere sig i lokalsamfundet, og Elly Hjort Ranch opnåede tre perioder i Nørhald Byråd frem til seneste kommunesammenlægning, da hun ikke opnåede genvalg.

I stedet fik hun ansættelse i postbutikken i Mariager, der var - og er -den del af Mariager Boghandel. Da den tidligere ejer ville afhænde forretningen, overtog Elly Hjort Ranch.

Ægteparret Ranch har nu fire voksne børn og svigerbørn samt fire børnebørn.

Annonce

Forståelse fra hjemmefronten

Til at hjælpe sig i butikken har Elly Ranch en medarbejder, der er ansat 18 timer om ugen. Fra 1. oktober og året ud er medarbejderen på fuld tid. Dels er det på det tidspunkt, julehandelen så småt begynder at sætte ind. Dels vokser omfanget af pakke-ekspeditionen voldsomt i årets sidste måneder.

Det bliver til mange arbejdstimer. Men Elly Ranch glæder sig over stor forståelse fra hjemmefronten, hvor ægtefællen, Steen Ranch, med sit landbrug også har nok at se til. Elly Ranch føler heller ikke det store behov for at skulle have en masse frihed fra arbejdet.

- Nej, jeg elsker arbejdet her. At møde så mange glade kunder, hvoraf man er på fornavn med mange. Møder smil og taknemmelighed, det er da skønt.

- Når jeg bare har tid til børn og børnebørn og tid til en tur ud i naturen med min mand, så er det fint for mig. Butikken skal jo holdes i gang, som hun konstaterer.

Blandt andet printerblæk er en stor artikel i Mariager Boghandel.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce