Annonce
Mariager Avis

Borgmester Mogens Jespersen til transportminister Benny Engelbrecht: Fingrene væk fra Hadsundbroen

"Det er et spørgsmål om sikkerhed både på vandet og på land", siger borgmester Mogens Jespersen (th.) om sin modstand over at flytte Hadsundbroens lokale brovagter, som her Jørgen Søndergaard, til Aalborg, hvorfra de skal fjernstyre broen. Foto: Mariagerfjord Kommune
Borgmester Mogens Jespersen er sammen med fire andre nordjyske borgmestre imod transportminister Benny Engelbrechts beslutning om, at Hadsundbroen og to andre nordjyske broer fremover skal fjernstyres fra Aalborg.

Mariagerfjord: Transportminister Benny Engelbrechts beslutning om at gennemføre fjernstyring af Hadsundbroen og flytte brovagten til Aalborg møder kraftig kritik fra Mariagerfjord Kommunes borgmester Mogens Jespersen (V).

Hans modstand mod ministerens beslutning bunder blandt andet i et spørgsmål om sikkerhed både på vandet og på land.

- I Mariagerfjord Kommune er vi helt afhængige af, at driften er stabil, og der er dygtige folk på vagt, hvis uheldet skulle være ude. Det handler ikke kun om skibsfarten, men også om trafikken på hovedvej 507, som krydser broen og aflaster trafikken på motorvej E45. Derfor er vi i sagens natur dybt bekymrede over, at ministeren uden forudgående dialog hiver de gamle planer op af mølposen, siger han.

Annonce

De gamle planer, Mogens Jespersen henviser til, er, at fjernstyring af Hadsundbroen og afskaffelse af den lokalt placerede brovagt tidligere har været på tale, men at den daværende transportminister Ole Birk Olesen valgte at skrinlægge det efter at have været i dialog med de nordjyske fjordkommuner.

Virksomheder besværes

Det vækker heller ikke jubel hos Mogens Jespersen, at staten nu vil sænke serviceniveauet for sejlerne og de virksomheder, som bruger fjorden som fragtrute, så broen kun åbner én gang i timen i modsætning til som nu, hvor broen åbnes to gange i timen.

- Sidste år havde vi 3300 sejlere gennem Hadsundbroen, hvoraf de 450 var erhvervssejlere til de tre store virksomheder Dansk Salt, Knauf og Rockwool. En tredjedel af disse kom ind til virksomhederne om natten, hvilket betyder, at de kan lodse og laste i løbet af et døgn. Det vil ikke kunne lade sig gøre, hvis de ikke længere kan få lov til at komme ind om natten. Det giver ekstra omkostninger og besvær for virksomhederne, som derfor kunne tænkes at benytte lastbiler i stedet for, hvilket vil belaste miljøet, siger Mogens Jespersen.

- Det er vigtigt, at vi råber op nu, så de ansvarlige politikere på Christiansborg forstår, at Hadsundbroen er en trafikal livsnerve for alle os, der arbejder, lever og bor ved Mariager Fjord, siger han, der udover at være borgmester i Mariagerfjord Kommune også er formand for Fjordudvalget, hvor fjordens erhvervshavne er repræsenteret.

Annonce

Berører tre broer og fem kommuner

Det er ikke kun Hadsundbroen, der indgår i transportministerens fjernstyrings- og centraliseringsplaner. Det gælder også Aggersundbroen og Vilsundbroen.

I alt berøres fem kommuner af beslutningen, derfor har Mogens Jespersen sammen med fire borgmestrekollegaer fra henholdsvis Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerlands og Morsø Kommune skrevet et åbent brev til transportministeren, hvor de udtrykker deres utilfredshed med beslutningen, og at de ikke er blevet hørt inden, beslutningen blev taget.

I brevet skriver de blandt andet:

”Vi er helt afhængige af en effektiv og driftssikker infrastruktur på kryds og tværs, når vi skal skabe udvikling, vækst og arbejdspladser i det nordjyske og sikre, at vores mange mindre bysamfund får tilført fornyet livskraft.”

Samtidig undrer de fem borgmestre sig i brevet over, at transportministeren ikke har lagt op til dialog med dem, før beslutningen blev truffet.

”Hvis du havde taget dig tid til at lytte til vores bekymringer for erhvervsudviklingen, turismen, trafikken og ikke mindst sikkerheden til søs, så er vi overbeviste om, at planen ville lide en krank skæbne. Det handler nemlig ikke bare om at åbne og lukke broerne ved et tryk på en knap. Det er et krævende job, som stiller krav om faglig indsigt, opmærksomhed og stort lokalt kendskab. En brovagt skal have et øje på hver finger og være på pletten, hvis uheldet er ude. Det giver os tryghed i dagligdagen, at vi ved, at det er et menneske af kød og blod, der sidder i brohuset. Trygheden kan ikke indtastes i et regneark, men den betyder meget for os, der lever og bor ved de nordjyske fjorde.”

Annonce

Minister henviser til erfaringer fra forsøgsordning

Som svar på kritikken fra de fem nordjyske borgmestre, henviser transportminister Benny Engelbrecht til erfaringer fra den forsøgsordning, der har været med fjernstyring af Kronprins Frederiks Bro, som forbinder Frederikssund med Hornsherred over Roskilde Fjord.

Transportminister Benny Engelbrecht afviser kritikken fra de fem borgmestre med henvisning til erfaringer fra forsøgsordning med fjernstyring af Kronprins Frederiks Bro ved Roskilde Fjord. "Her har det vist sig , at sikkerheden er på minimum samme niveau som ved lokal styring, at ordningen ikke har ført til kritiske hændelser, og at brovagterne er trygge ved fjernstyringen", siger han. Foto: Claus Bech

- Her har det vist sig , at sikkerheden er på minimum samme niveau som ved lokal styring, at ordningen ikke har ført til kritiske hændelser, og at brovagterne er trygge ved fjernstyringen. Derfor er det besluttet at gå videre med den beslutning, der blev truffet af den tidligere regering i 2016, siger han.

Benny Engelbrecht tilføjer, at det for ham har været vigtigt, at der bliver taget hånd om brovagterne, og at han derfor er glad for, at de tidligere lokalt placerede brovagter nu vil blive tilbudt ansættelse i Vejdirektoratet.

Annonce

Kun timedrift på Aggersundbroen

Det er Vejdirektoratet, der har lavet de beregninger og forslag, der ligger til grund for transportministerens beslutning. Her oplyser afdelingsleder Niels Højgaard Pedersen, at der ingen sammenhæng er mellem, at man vil fjernstyre broerne og hvor ofte, de skal åbnes, samt at det kun er Aggersundbroen, der fremover kun åbnes én gang i timen mod de nuværende to.

- Broerne i Aalborg åbnes en gang i timen og ved Aggersund har vi efterhånden så meget trafik at de mange åbninger generer trafikken i Aalborg, derfor søger vi nu om ændringer i broreglementet for Aggersundbroen, forklarer han.

Transportminister Benny Engelbrecht har besluttet, at Hadsundbroen fremover skal fjernstyres fra Aalborg. Foto: Mariagerfjord Kommune

Han tilføjer, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at ændre i åbningstiderne for Hadsundbroen og Vilsundbroen.

Annonce

Håber at blive hørt

Indførelse af fjernstyring af broerne vil ske en ad gangen med start 1. januar 2022. Mogens Jespersen har imidlertid en forhåbning om, at planerne bliver taget af bordet endnu en gang, når transportministeren har hørt på argumenterne mod fjernstyring af de tre broer.

- Man kan jo håbe, at det sker en gang mere, nu hvor han har fået vores brev. Han kan i hvert fald ikke tillade sig ikke at give lyd fra sig, når fem borgmestre skriver til ham, så jeg er sikker på, at han kommer til at reagere, pointerer Mogens Jespersen.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

De plyssede venner holder det årlige fætter- og kusinetræf hos Veteranbanen

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Mariager Avis

Mariager Fysioterapi er flyttet i nye lokaler med plads til holdtræning

Mariager Avis

Landsbyfestival i Mellerup hele uge 26

Annonce