Annonce
Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Et samlet byråd i Mariagerfjord Kommune står bag budgettet for 2022, der med borgmester Mogens Jespersens (bagerst nummer tre fra venstre) ord er helt uden deciderede besparelser . PR-foto
Alle partier er med i aftalen om næste års budget for Mariagerfjord Kommune. Et budget der ifølge borgmester Mogens Jespersen (V) er helt uden deciderede besparelser.

Mariagerfjord: Der er efterhånden tradition for brede budgetforlig i Mariagerfjord Kommune.

Selv ikke årets forestående kommunalvalg har kunnet spolere politikernes fælles fodslag, der onsdag resulterede i, at repræsentanter for samtlige byrådets partier indgik en aftale om næste års budget.

Borgmester Mogens Jespersen (V) har lutter lovord om dette års forhandlinger:

Annonce

- Som borgmester er jeg taknemmelig over, at vi har et samarbejdende byråd, hvor alle bidrager konstruktivt til at finde fælles løsninger. Det giver arbejdsro for vores ansatte og tryghed for vores borgere, at vi er enige om de store linjer, siger borgmesteren.

Retter op på fortiden

Det er særligt indenfor handicapområdet, at Mogens Jespersen mener, der er grund til at juble ekstra meget over det kommende års budget.

Handicapområdet dækker alle borgere, uanset alder, med fysiske eller psykiske handikap.

- Ligesom i det øvrige Danmark er udgifterne på handicapområdet galopperende i Mariagerfjord Kommune, men det er også et område, hvor der i de tidligere år har været knapt med ressourcer. Det må vi erkende, men vi har ikke haft midlerne til det, siger han.

Med det nye budget tilføres handicapområdet 13,5 millioner kroner hvert af de kommende fire år. Derudover får området hvert år tildelt yderligere 0,8 procent af det fulde budget udover normalstigningen.

- Handicapområdet er det område i budgettet, der suverænt får tilført flest midler. Man kan så spørge, om det ikke skulle have fået flere midler tidligere, og til det er der kun at sige: Jo, det skulle det, siger Mogens Jespersen.

Annonce

Tilpasninger og opstramninger men ingen besparelser

Mogens Jespersen fortæller, at kommunens økonomi er så god, at næste års budgetaftale er uden deciderede besparelser.

Der er dog nogle områder, hvor budgettet er blevet tilpasset, hvis det beløb, der blev afsat i tidligere års budgetter, ikke er blevet brugt fuldt ud.

- Det betyder, at vi kan bruge pengene andre steder, siger han og tilføjer, at der på den måde er fundet flere millioner kroner.

Udover tilpasninger er der også områder, der er blevet direkte beskåret. Men heller ikke her vil Mogens Jespersen bruge betegnelsen deciderede besparelser.

Som eksempel på en af de udgiftsposter, der i særlig grad er vokset i løbet af de seneste 24 måneder, er udgifter til de forsorgshjem, der ligger i kommunen.

- Som kommune har vi ingen kontrol over udgifterne til forsorgshjem, da det ikke er os, der visiterer borgerne. Hjemmene kan tage de personer ind, de ønsker, og så skal vi betale. Det er særligt de seneste 12 måneder, at udgifterne er galoperet på det område. Derfor har vi været nødt til at sige til hjemmene, at de skal finde en million kroner, og det tror vi i byrådet er muligt, uden at det går ud over brugerne, siger Mogens Jespersen.

Et andet sted, hvor aftalepartnerne vil frigøre penge til andre formål, er det tværkommunale genoptræningscenter, CKU, for folk, der eksempelvis har været ude for en ulykke.

- Vi er blevet gjort opmærksom på, at de, der er kursister på et sådan center, ikke må være det i en evighed. Det betyder, at der nu skal strammes op, så kursisternes forløb afsluttes hurtigere, siger Mogens Jespersen.

Annonce

Afdrager på gæld og optager lån

Mariagerfjord Kommune har en gæld på omkring 550 millioner kroner. En gæld der blandt andet er optaget til at finansiere skoler, plejehjem og veje.

I budgettet for 2022 er der lagt op til, at kommunen netto vil afdrage på gælden med 64 millioner kroner hvert år i de kommende ni år. Det betyder dog ikke, at byrådet med Mogens Jespersen i spidsen har en målsætning om, at kommunen skal blive gældfri.

- Samtidig med, at vi afdrager på den nuværende gæld, vil vi blive ved med at optage lån til det, vi sætter i gang. Hvis vi ikke gjorde det, ville det betyde, at kommunen stod fuldstændig stille, og det vil jeg saftsuseme ikke håbe nogensinde sker, siger Mogens Jespersen.

Annonce

Klar til at lade naturpulje vokse

I budgettet er der afsat en pulje på 200.000 kroner til flere nye levesteder for sjældne dyr og planter i Mariagerfjord Kommune. Mogens Jespersen erkender blankt, at det ikke er ret mange nye levesteder, man kan få for de 200.000 kroner.

- Hvis man ser på det, vi i tidligere budgetter kaldte frøpuljen, er jeg overrasket over, meget vild natur, vi har fået ud af det, men man skal huske på, at de 200.000 kroner kun er kommunens del i sådanne projekter, siger Mogens Jespersen.

At man i budgettet for 2022 er landet på netop 200.000 kroner til denne pulje, skyldes ifølge Mogens Jespersen, at kommunen er underlagt et loft på serviceområdet. For ikke at sprænge loftet har man derfor regnet baglæns, da der blev sat beløb af til diverse poster på serviceområdet.

- Jeg er dog helt sikker på, at når vi først kommer i gang med 2022, og det viser sig, at der skal bruges flere penge til puljen, skal vi nok finde dem. Det var et af de punkter i forhandlingerne, som ingen gøede ad, for der er ingen tvivl om, at i Mariagerfjord vil vi miljøet - ligesom landets øvrige kommuner, heldigvis, siger Mogens Jespersen.

Annonce

Tror ikke på regeringens optimisme

Trods glæden ved budgetaftalen er Mogens Jespersen og de øvrige partier bange for, at der kan ligge en lille bombe indenfor arbejdsmarkedsudgifter.

Mogens Jespersen er overrasket over, hvor få der er blevet arbejdsløse under coronaen. Han er også positivt overraskede over, hvor mange der allerede nu er kommet i arbejde.

- Vi har aldrig haft så få på passiv forsørgelse i Mariagerfjord Kommune som nu, men jeg er bange for, at der kan ligge en bombe i form af firmaer, der må kapitulere i 2022 efterhånden som de pulje, de har kunnet søge, stopper. Desuden kan der være en risiko for, at der i takt med, at grænserne åbnes igen, atter kommer østeuropæere op, som vil holde danskere fra truget, siger han og fortsætter:

- Regeringen mener, at vi vil have endnu færre ledige i 2022, og jeg håber saftsuseme, at de har ret. Men vi tror ikke på det i Mariagerfjord Kommune. Vi er bange for, at der vil blive flere ledige det kommende år, derfor har vi afsat en specialpulje på 10 millioner kroner indenfor arbejdsmarkedsafdelingen.

Skulle det vise sig, at det er regeringen og ikke Mogens Jespersen, der får ret, bliver han ikke ked af det.

- Hvis vi har været for negative i vores vurdering, er det positivt, for så vil der ligge 10 millioner kroner, som kan bruges på andre områder, siger han.

Som led i budgetaftalen fastholdes indkomstskatten på 25,9 procent og grundskylden på 34 promille.

Budgettet for 2022 1. behandles 23. september og 2. behandles 14. oktober.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Travlt kryds fremtidssikres: Trafikanterne må forvente nedsat hastighed

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Sur smiley og en bøde til Jægerhuset: - Det er da ved Gud drønærgerligt

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Når borgmester Mogens Jespersen (V) skal slappe af: Så ’der bas

Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Mariager Avis

Mariager Sejlklub har forbedret forholdene i lystbådehavnen

Mariager Avis

Ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup bliver 1,9 millioner kroner dyrere

Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen hammer Sørensen ejer fem udlejningsejendomme og den fædrene gård

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen Hammer Sørensen: Byrådsarbejde er som en boksekamp

Mariager Avis

Jens-Henrik Kirks favoritsted i hjemmet er køkkenet: Jeg elsker at lave mad

Mariager Avis

For den konservative spidskandidat i Mariagerfjord Kommune, Jens-Henrik Kirk, kommer renovering af Mariager Skole før alt andet

Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Mariager Avis

Lyst til debat: Over 3.000 besøgende til EU-dagen i Mariager

Mariager Avis

Opsplitning af parti ryster ikke venstreborgmester: - Vi arbejder som om, intet har ændret sig på Christiansborg

Mariager Avis

Der gøres klar til stort rykind ved EU-dagen på Mariager Havn

Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Mariager Avis

Tager på jagt med 10 kilo dynamit

Mariager Avis

Årets sidste åbningsdag for Café Færgestedet

Mariager Avis

Sødisbakke Festival 2021 afholdes i en light-udgave

Annonce