Annonce
Mariager Avis

Corona-tiltag sætter spor i Mariager Kirke

Sognepræst ved Mariager Kirke, Edith Mark, er klar til at foretage begravelser, bisættelser og dåb i minimerede versioner. Privatfoto
Gudstjenester er aflyst og de kirkelige handlinger minimeret, men sognepræst ved Mariager Kirke, Edith Mark, kan ikke forstille sig, at årets konfirmationer bliver aflyst.
Annonce

Mariager: Selv om sognepræst ved Mariager Kirke, Edith Mark, havde tænkt tanken, at det måtte ske, havde hun det alligevel underligt, da Kirkeministeriet i går kom med udmeldingen om, at de nye corona-foranstaltninger bevirker, at alle gudstjenester og aktiviteter i landets folkekirker foreløbig er aflyst i to uger.

- Som kirkelige mennesker har vi en 2000 års tradition for at mødes og være sammen. Helt fra de første menigheder har man mødtes for at spise sammen, tage sig af hinanden og af de syge og dårlige, så vi har en tradition for at mødes - også når det er allerværst.

- Så selv om det er nødvendigt for at mindske spredning af coronavirussen, er det et meget vidtgående tiltag at aflyse gudstjenester, siger Edith Mark.

Annonce

Gennemfører dåb og begravelser

Trods aflysning af gudstjenester er der enkelte kirkelige handlinger, som stadig vil blive udført som eksempelvis bisættelser og begravelser.

- Men vi beder de pårørende om at lade det gå i stilhed, som man sagde det i gamle dage, siger Edith Mark og forklare, at hun med "lade det gå i stilhed" mener, at der ikke må deltage mere end 100 mennesker.

- Heldigvis er Mariager Kirke en stor kirke, så det er muligt at sprede deltagerne ud, så de ikke sidder helt tæt på hinanden. Derudover vil salmebøgerne blive erstattet af et ark papir med de salmer, der skal synges, fortsætter hun.

Edith Mark fortæller, at der også vil blive gennemført barnedåb de kommende uger, men at det bliver uden den tilhørende gudstjeneste.

- Familierne har fået tilbud om at udsætte dåben, men hvis de ikke ønsker det, bliver hver dåb udført enkeltvis, hvor det kun er selve dåbsritualet, der gennemføres og det bliver kun med deltagelse af forældre, søskende, bedsteforældre samt fadere til dåbsbarnet, siger Edith Mark og tilføjer, at der ikke vil blive spillet musik i forbindelse med dåben.

- Des færre mennesker jeg skal sammenkalde til dåben, des bedre synes jeg, det er i forhold til de hensyn, vi skal tage i den her situation, siger hun.

Annonce

Håndsprit men ikke håndtryk

Edith Mark afviser, at hun vil foretage den kommende tids få kirkelige handlinger iført mundbind.

- Men det er klart, at vi som alle andre skal tænke os godt om, og vi er så heldige, at vi her i Mariager Kirke har fået fat i håndsprit, siger hun og tilføjer, at der naturligvis vil blive taget de samme hensyn i kirken som udenfor kirken, hvilket blandt andet vil sige, at præsten ikke giver hånd.

- Især det med ikke at give hånd føles stadig lidt akavet, fordi det er en indgroet tradition at give hånd efter eksempelvis gudstjenesten, men jeg kan mærke meget tydeligt, at andre heller ikke har lyst til at give hånd, så det kommer lidt af sig selv, siger Edith Mark.

Annonce

Telefonsamtale med præsten

Selv om gudstjenesterne nu er aflyst og de kirkelige handlinger minimeret, vil det stadig være muligt at komme til at tale med en præst, hvis man har et ønske om det, men det vil være en samtale med modifikationer.

- Til dem der har et sådan ønske, vil jeg sige, at hvis det er noget, vi kan tale om over telefonen, så kan vi gøre det, siger Edit Mark, der tidligere har haft sådanne telefoniske samtaler med pårørende, da hun arbejdede på et hospice.

- Det har fungeret godt på mange måder, selv om det ikke er det samme som at sidde ansigt til ansigt. Hvis der er nogen, der efterfølgende ønsker den direkte samtale, så må vi lave en aftale, når tingene er blevet mere normale, fortsætter hun.

Annonce

Konfirmationen påvirkes

Forår er konfirmationstid og det påvirkes også af de nye corona-retningslinjer. Konfirmationsforberedelsen og minikonfirmanders møder er således aflyst i foreløbig to uger.

- Da jeg sendte mine konfirmander hjem i onsdags, måtte jeg sige til dem, at der kunne komme ændringer i forhold til selve konfirmationen alt efter, hvordan situationen er til den tid, siger Edith Mark, der på sit hold har 20 konfirmander.

- Det kan være, at vi bliver nødt til at foretage konfirmationen i to hold, så det ikke er så mange af gangen og at konfirmanderne kun må have de allernærmeste med i kirken. Det er den slags greb, vi vil benytte os af her i kirken, for jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer til at aflyse årets konfirmationer, siger Edith Mark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

- Det bedste er friheden

Annonce