Annonce
Mariagerfjord

Dengang tjenestefolk og karle var en vigtig arbejdskraft på landet

I århundreder var tjenestefolk og karle en vigtig arbejdskraft på landet, og tirsdag 28. januar klokken 14 kan du høre deres historie, når museumsinspektør Lykke Olsen holder foredrag om livet på landet i gamle dage. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Hadsund
Annonce

Hadsund: Tjenestekarlen vågner langsomt og kigger søvndrukkent på rimen på dynen og lytter til musenes puslen i sengehalmen. Udenfor lister pigen i huset gennem mørket efter besøget på dasset i gården. Hun skal i gang med at lave morgenmad på støbejernskomfuret.

Ovenstående er en beskrivelse af hverdagen på danske gårde indtil midten af 1900-tallet. Dengang havde de fleste gårdejere tjenestefolk og karle ansat, og sådan havde det været i århundreder. Men i midten af 1900-tallet forsvandt de.

Tirsdag 28. januar klokken 14-16 kan du høre mere om tjenestefolkenes og karlenes historie under overskriften "Kolde karlekamre og lune folkestuer", når museumsinspektør Lykke Olsen fra Nordjyllands Historiske Museum holder foredrag på Hadsund Egnssamling.

Foredraget begynder med forholdene på landet i 1600-tallet til første halvdel af 1800-tallet, hvor tjenestefolkene var en del af fæstebondens familie og samtidig bondens totale undersåt. Derefter er der fokus på ændringerne op gennem 1800-tallet, frem til de sidste forsvandt omkring 1970.

Der er entré.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce