Annonce
Mariager Avis

- Der forsvinder noget fra en by, hvis der ikke er et lokalt forankret arkiv

Susanne Brogård Lund har siden 2013 været arkivleder af Lokalarkivet Mariager. Foto: Frank Pedersen
Arkivleder af Lokalarkivet Mariager, Susanne Brogård Lund, efterlyser frivillige kræfter, der vil være med til at dokumentere og formidle byens og nærområdets historie.
Annonce

Mariager: - Vores hovedformål er at indsamle lokalhistorisk baggrundsmateriale fra de fem sogne, vi dækker. Materiale, der kan være både skriftligt og billeder, siger Susanne Brogård Lund, der siden 2013 har været arkivleder af Lokalarkivet Mariager, der har til huse på adressen Kirkegade 4C i det centrale Mariager.

Hun fortæller, at de fem er: Mariager by og land, Hem, Sem, Vester Tørslev samt Svenstrup sogne.

- Forskellen på os og et museum er, at vi ikke har ting i vores samling, fortsætter Susanne Brogård Lund.

- I hvert fald ikke i princippet, for vi har nogle alligevel. Det er ting, som museet ikke har villet tage imod dem, tilføjer hun med et smil og henviser til naboen, Mariager Museum.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

At et lokalarkiv spiller en vigtig rolle i et lokalsamfund, er Susanne Brogård Lund fuldt ud overbevist om.

- Hvis vi ser på Mariager, så bygger byen meget på Cittaslow og tanken om den langsomme udvikling, men det kan kun lade sig gøre, hvis den lokale historie bevares.

- Der forsvinder noget fra en by eller et lokalområde, hvis der ikke er et lokalt forankret arkiv, understreger hun.

Annonce

Ikke kun for gamle nisser

Selv om det vil være en grov generalisering at sige, at et lokalarkiv er noget for gamle nisser, er det en generalisering, som Susanne Brogård Lund ikke er helt afvisende overfor.

- I princippet skulle man synes det, men vi bliver absolut også brugt af yngre mennesker. Vi har for nylig hjulpet et par universitetsstuderende, der var først i tyverne samt en yngre landskabsarkitekt, som har været i gang med klostret og dets opbygning, siger hun.

Anderledes ser det ud, når det kommer til dem, der laver det praktiske arbejde i Lokalarkivet Mariager.

- Lige nu har vi ingen unge. De, der har været aktive i arkivet, har enten fået nyt arbejde eller er begyndt på en uddannelse, så det ikke har kunnet lade sig gøre, siger Susanne Brogård Lund.

Annonce

Folk vil have det gratis

Udover Susanne Brogård Lund er der en fast stab på tre, der udfører de praktiske opgaver i Lokalarkivet Mariager. Det drejer sig om scanning og registrering af dokumenter og billeder. Dertil kommer en håndfuld såkaldte fortællere, der bidrager med lokal viden og baggrundsmateriale i forhold til det, der bliver indleveret til arkivet.


Hvis vi ser på Mariager, så bygger byen meget på Cittaslow og tanken om den langsomme udvikling, men det kan kun lade sig gøre, hvis den lokale historie bevares.

Susanne Brogård Lund, arkivleder af Lokalarkivet Mariager


- Vi er ikke så mange aktive tilbage, som vi har været, men heldigvis er der flere, der er medlem af den forening, der står bag Lokalarkivet Mariager, siger Susanne Brogård Lund.

Hun fortæller, at forenings medlemmer typisk også er dem, der bruger lokalarkivet til slægtsforskning eller i forbindelse med, at de skriver opgaver, artikler eller bøger.

- Og så er der dem, der bliver medlem, fordi de er interesseret i bygningers historier eller generelt er interesseret i Mariagers og nærområdets historie, siger Susanne Brogård Lund.

Udviklingen i antallet af medlemmer i foreningen er for nedadgående, og Susanne Brogård Lund er ikke i tvivl om årsagen.

- Folk vil hellere have det gratis, siger hun og fortsætter:

- Når vi lægger billedmateriale ud på www.arkiv.dk, kan vi se, det bliver brugt rigtig meget. Det samme gælder, når vi lægger ting ud på vores facebookside. Men folk er ikke villige til at lægge den halvtredser, det koster at være medlem en hel sæson.

Annonce

Opfordret af naboen

Susanne Brogård Lund fortæller, at hun altid har været interesseret i det historiske, hvor særligt Frankrigs historie tidligere har haft hendes store bevågenhed. At hun nu bruger mange timer på den lokale og nære historie i Mariager med nærmeste omegn, skyldes en nabo i Vester Tørslev, hvor hun bor.

- Min nabo var aktiv her i Lokalarkivet Mariager, og en dag spurgte hun, om jeg kunne tænke mig at være frivillig her i arkivet, fortæller Susanne Brogård Lund. Hendes første indskydelse var imidlertid, at det nok mere var noget for hendes mand, John Printz Lund.

- Men John sagde nej, og så tænkte jeg, at så kunne jeg da godt. Det var i 2012. Og et par måneder senere jeg var begyndt, kom jeg med i bestyrelsen, og i 2013 blev jeg arkivleder, forsætter hun og tilføjer, at hendes mand senere også blev en af de aktive frivillige i Lokalarkivet Mariager og nu er formand for foreningen bag arkivet.

Annonce

Mariager føles mere levende

Som de øvrige ”medarbejdere” i Lokalarkivet Mariager er Susanne Brogård Lund ulønnet, men selv om der ikke er udbetaling i kroner og ører, får hun alligevel meget tilbage for den tid, hun bruger i arkivets tjeneste.

- Jeg synes, det er sjovt at formidle, for når jeg formidler, lærer jeg selv en masse nyt, siger hun.

Lokalarkivet Mariager har i årenes løb hjulpet til ved tilblivelsen af en række bøger og når arkivet til næste år fylder 50 år, er det planen, at det skal fejres ved at samle en række artikler til et jubilæumsskrift. ”Så hvis der er nogen, der har lyst til at skrive en artikel eller et indlæg til jubilæumsskriftet, må de meget gerne henvende sig til arkivet”, lyder opfordringen fra arkivleder Sussanne Brogård Lund. Foto: Frank Pedersen

Susanne Brogård Lund tilføjer, at siden hun blev frivillig i lokalarkivet, er hun begyndt at se Mariager på en anden måde, når hun går rundt i byen. Det skyldes, at hun nu kender mere til baggrunden i forhold til dens mennesker, bygninger, firmaer og forretninger.

- For turister er Mariager bare et idyllisk sted, men for mig er et hus i byen ikke mere bare et hus. Det er en del af de op- og nedture, der har præget Mariager. Mariager føles mere levende end dengang, jeg som så mange andre bare gik rundt og kiggede på roser, og hvad byen ellers er kendt for, siger hun med et smil.

Annonce

Vil gerne have flere frivillige

I forhold til at skaffe nyt materiale til Lokalarkivet Mariager, siger Susanne Brogård Lund, at der heldigvis er mange, der tager kontakt for at spørge, om det de har, mon er noget for arkivet.

I den sammenhæng tilføjer Susanne Brogård Lund, at Lokalarkivet Mariager godt kan bruge nogle flere frivillige kræfter, og det må meget gerne nogen, der gider det med edb. Frivillige som kan registre og er gode til at plukke viden ud af det, lokalarkivet får ind og til få det skrevet ned.

- Vi kan også godt bruge nogle mennesker, som kan finde ud af at interviewe vores lidt ældre mennesker, som jo har en masse baggrundsviden. Mange af de ældre brænder for at fortælle, men det hjælper ikke, hvis der ikke er nogen til at skrive det, de fortæller, siger Susanne Brogård Lund, der pointerer, at det er vigtigt at bevare de ældres - og andres - viden om den lokalt forankrede historie.

- Den lokale historie er mindst lige så vigtig og i hvert fald meget mere interessant for fremtiden end hvad kongehuset har lavet, selv om kongehuset selvfølgelig skal have sin opmærksomhed, siger hun og fortsætter:

- På samme måde er det vigtigt, at det ikke kun er krige og politiske forhandlinger, det hele skal handle om historisk. Der sker så meget udenfor vores egen gadedør, som er lige så interessant og som jeg tror, folk synes er mere vigtigt for dem og de, der kommer efter os.

Når det kommer til, hvad man selv kan få ud af at være aktiv i lokalarkivet, siger Susanne Brogård Lund, at hvis man synes, det er sjovt at løse gåder og interesserer sig for slægtsforskning, er det at være frivillig i lokalarkivet en god måde at få sin lyst styret.

- Det er nemlig ofte lidt af et detektivarbejde, når vi skal registrere det, vi får ind og samtidig er man med til at hjælpe andre, siger hun.

Derudover fremhæver Susanne Brogård Lund, at det at være aktiv i Lokalarkivet Mariager er et meget frit stykke frivilligt arbejde, da arkivet ikke operere med faste vagter, hvilket betyder, at man selv bestemmer, hvornår man arbejder med tingene.

- Man kan også frit vælge, hvad man vil lave. Man ikke sat til arbejdsopgaver, man ikke har interesse for, siger hun.

Annonce

Negativer bliver ødelagt

Susanne Brogård Lund siger at den fysiske ramme og lokalitet for Lokalarkivet Mariager midt i byen passer rigtig godt til arkivets formidlingsopgave. Derimod er forholdene langt fra ideelle i forhold til opbevaring af arkivets materialer.

- Det betyder blandt andet, at en meget stor del af negativerne i vores billedsamling nu er ved at være ødelagt. Derfor kunne jeg godt tænke mig at de 12 lokalarkiver i kommunen fik et fælles sted, hvor vi kunne placere det materiale, vi har gennemgået. Et sted, hvor det kunne opbevares ordentligt til eftertiden, siger hun.

Susanne Brogård Lund tilføjer, at de 12 lokalarkiver også mangler et fælles sted med store scannere og plottere. Med den slags udstyr ville det være muligt at lave eksempelvis plakater med de store ting, der bliver indleveret. En fælles server, hvor alle arkivernes frivillige kunne trække på det, der er registreret, er også på arkivlederens ønskeliste

- Og det behøver ikke være i Mariager, bare det bliver et sted i kommunen, siger hun.

Annonce

Ja til fælles faciliteter, nej til fusion

Selv om hun gerne vil have flere fælles faciliteter, er hun ikke tilhænger af en fusion af de 12 lokalarkiver eller blot nogle af dem.

- Vi dækker allerede fem sogne, og vi kan mærke at de, der er i de små sogne, de har ikke det samme tilhørsforhold til Mariager og kommer derfor ikke i samme omfang ind til os som de, der bor i Mariager, så der er vi nødt til selv at være opsøgende. Så den meget lokale forankring er vigtig i forhold til at få materiale indleveret, påpeger Susanne Brogård Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce