Annonce
Mariager Avis

Det er ikke kun benene, der taler i gå-gruppen

'Bevæg dig for livet i Mariager' har hver uge det seneste år gået en tur i naturen, der omgiver Mariager. De to gå-værter Anna Marie Pedersen (th) og Lisbeth Frausing er enige om, at foråret er deres favorit-årstid. "Jeg glæder mig til at komme ud i skoven på vores næste tur og se, hvordan det hele spirer med anemoner og træer, der springer ud", siger Anna Marie Pedersen. Foto: Frank Pedersen
Under coronanedlukningen etablerede Anna Marie Pedersen og Lisbeth Frausing gå-gruppen ’Bevæg dig for livet i Mariager’, der kombinerer motion med socialt fællesskab. Nu er restriktionerne ophævet, men gå-gruppen er for godt et koncept til, at de vil lade den gå i sig selv igen.

Mariager: Da store dele af det danske samfund sidste år var lukket ned og underlagt skrappe coronarestriktioner, igangsatte Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI) en række lokale ’Bevæg dig for livet’ gå-grupper, der havde til formål at få folk ud at gå sammen, for på den måde at styrke både det fysiske og sociale helbred i en tid, hvor foreningslivet var underdrejet.

- Jeg læste om DGI’s gå-grupper og gå-værter i andre kommuner, men kunne ikke finde noget tilsvarende i Mariagerfjord Kommune. Det tænkte jeg, der skulle gøres noget ved, fortæller Anna Marie Pedersen, der derfor tilmeldte sig et virtuelt online DGI-introduktionskursus.

En af de andre deltagere på kurset var Lisbeth Frausing, der udover at være ansat i Mariager Hallen også har et gymnastikhold i hallen, som Anna Marie Pedersen kendte i forvejen, da hun plejede at komme i hallen som motionist.

Annonce

De to kvinder aftalte efterfølgende at mødes til et fysisk walk and talk i Munkholm anlægget, hvor de hurtigt fandt ud af, at de sammen ville etablere ’Bevæg dig for livet i Mariager’. I marts sidste år inviterede de til den første gåtur og har siden fungeret som gå-værter for de ugentlige ture, der fortrinsvis er i den skønne natur, der omgiver Mariager, det være sig skove eller området ved Mariager Fjord.

For Lisbeth Frausing var en af grundene til, at hun ville være med til at etablere en gå-gruppe i Mariager, at folk under coronanedlukningen ikke skulle komme helt væk fra det at bevæge sig.

- Man ved jo, at det er let at tage de dårlige vaner til sig, men at det er langt sværere at fralægge sig uvaner, siger Lisbeth Frausing.

- Og så var jeg ved at blive vanvittig over at være blevet hjemsendt, jeg så jo næsten ingen mennesker, fortsætter hun.

Forberedt på at blive stoppet af politiet

I marts 2021 måtte man maksimalt forsamles 10 ad gangen, men DGI havde fået en generel tilladelse til at ’Bevæg dig for livet’-grupperne måtte have op til 25 deltagere.

- Vi blev derfor udstyret med et specielt pas, som vi kunne vise, hvis vi standset af politiet. Passet var et bevis på, at vi var gå-værter, og at vi havde tilladelse til at være samlet i hold på op til 25 deltagere, fortæller Anna Marie Pedersen.

- Jeg har hørt om gå-værter, der er blevet stoppet af politiet og måtte vise passet, men det har vi aldrig haft brug for, fortsætter hun med et smil.

Som gå-værter har Anna Marie Pedersen og Lisbeth Frausing ansvaret for at planlægge de ruter, som gruppen skal gå, så det ikke blev den samme tur hver gang.

- Det er også vores ansvar, at der ikke bliver gået hurtigere, end at vi får alle med hjem, siger Anna Marie Pedersen.

- Det er nemlig vigtigt, at vi er et tilbud, hvor alle kan være med, fortsætter hun og fortæller, at i begyndelse havde turene en længde på mellem tre og fire kilometer, men at de på opfordring fra deltagerne efterhånden er blevet længere.

Annonce

Gåture giver netværk

Hverken Anna Marie Pedersen eller Lisbeth Frausing havde på forhånd en forventning til, hvad ’Bevæg dig for livet’ skulle føre til.

- Vi havde jo ikke prøvet det før, så vi håbede bare, at der ville dukke nogen op, siger Lisbeth Frausing.

Hun tilføjer, at når hun har talt med tilflyttere i Mariager, har hun opfordret dem til at gå med.

- At gå sammen er en god måde at få et netværk, siger hun.

Det er nemlig ikke kun benene, der taler under ’Bevæg dig for livet’-turene. Selv der bliver gået i et rask tempo, er det aldrig hurtigere, end at deltagerne kan tale sammen undervejs, for gå-gruppen er lige så meget en social ting som en motions ting.

- Det er min oplevelse, at folk har været gode til at være opmærksom på, at hvis der er en, der går alene, så går man op og snakker, hvis vedkommende altså har lyst til det - det kan man jo let mærke, siger Lisbeth Frausing.

Annonce

Nye oplevelser fra nye vinkler

Selv om hun ikke havde deciderede forventninger forud for gå-gruppens etablering, synes Anna Marie Pedersen, at det første år med ’Bevæg dig for livet i Mariager’ er gået godt.

- Jeg er selv kommet til at kende mange flere ansigter i byen. Og så bliver jeg så glad, når vi er ude på en rute, og jeg hører en deltager sige, at selv om hun har boet i byen i mange år, så har hun aldrig set det eller det før. For eksempel fordi hun ikke bryder sig om at gå alene i skoven, siger Anna Marie Pedersen, der tilføjer, at i planlægningen af ruter, vælger hun og Lisbeth Frausing at gå så lidt som muligt på vej, netop for at opleve byens omgivelser fra nye vinkler.

Annonce

Mænd faldt fra

At Anna Marie Pedersen siger ”hun” er ikke tilfældigt. Gå-gruppens består nemlig udelukkende af kvinder. I begyndelsen var der godt nok to mænd med, men da den ene faldt fra, stoppede den anden også.

Da 'Bevæg dig for livet i Mariager' blev dannet som en del af et DGI initiativ i marts 2021, måtte man ikke være forsamlet mere end 10 ad gangen. DGI fik dog særtilladelse til, at hold på op til 25 kunne gå sammen. Gå-værter som Lisbeth Frausing blev derfor udstyret med et særligt pas for det tilfælde, at gå-gruppen skulle blive stoppet af politiet. Hun fortæller, at det dog aldrig har været nødvendigt at hive passet frem. Foto: Frank Pedersen

Et af de to gå-værters bud på, at det forholder sig sådan, er, at mænd ikke er vant til at gå så hurtigt, selv om de understreger, at så hurtigt bliver der altså heller ikke gået i gruppen.

- Vi går højst fire kilometer i timen og tager os tid til at stoppe op undervejs for at snakke, siger Anna Marie Pedersen.

Lisbeth Frausing tilføjer, at udover tempoet er det nok også snak, der er årsag til, at det er svært at få mænd til at gå med.

- De to mænd var godt nok omgivet af talende kvinder, så de har måske tænkt at: arh, det var måske ikke lige det... For ja, vi snakker da i et væk, siger hun med et smil.

- Det er lidt ærgerligt, for det ville være dejligt, hvis vi kunne være et blandet hold, siger Anna Marie Pedersen.

Hun tilføjer, at ønsket om et blandet hold ikke kun går på køn. Det gælder også aldersmæssigt. For med en gennemsnitsalder på omkring 60 år er gå-gruppen også her et ret homogent hold.

- Det ville være skønt, hvis vi kunne få nogle lidt yngre med, siger Anna Marie Pedersen.

Annonce

Foråret er favorit

Modsat andre ’Bevæg dig for livet’-grupper rundt om i landet, har Mariager-gruppen ikke holdt vinterpause. Den har således på nærmeste hold kunnet følge årstidernes skiften hele året rundt. Anna Marie Pedersen og Lisbeth Frausing er enige om, at foråret, som vi nu er godt på vej ind i, er deres favorit årstid.

Gå-gruppen 'Bevæg dig for livet i Mariager' blev skabt som et tilbud om motion og socialt fællesskab under coronanedlukningen. Selv om restriktionerne nu er ophævet, vil gå-værterne Anna Marie Pedersen (th) og Lisbeth Frausing ikke lade gruppen gå i sig selv igen. "Det fællesskab, der er skabt i gå-gruppen, er for godt til, at det ikke skal fortsætte", siger de. Foto: Frank Pedersen

- Jeg glæder mig til at komme ud i skoven på vores næste tur og se, hvordan det hele spirer med anemoner og træer, der springer ud, siger Anna Marie Pedersen, og Lisbeth Frausing nikker.

- Det er så berigende at kunne følge med, når foråret kommer, siger hun.

I løbet af det år, der er gået, har Anna Marie Pedersen og Lisbeth Frausing gået Mariager med nærmeste omegn tyndt sammen med gå-gruppen. Selv om de holder meget af hele området, har de alligevel hver deres favoritrute.

- Det afhænger meget af årstiden, men jeg holder særlig meget af turen ned gennem skoven og anlægget, siger Lisbeth Frausing.

- Jeg bor ude i Vestreskov, og jeg elsker at gå ned gennem Vesterskov til fjorden og campingpladsen, siger Anna Marie Pedersen.

Annonce

For godt til at gå i opløsning

Da gå-gruppen var størst, deltog 23 i de ugentlige ture, i takt med at samfundet er genåbnet mere og mere, er deltagertallet skrumpet tilsvarende, så den nu i gennemsnit er på omkring 10.

I et forsøg på at få flere med nu, hvor det er længere lyst, er starttidspunktet rykket til klokken 16. Anna Marie Pedersen og Lisbeth Frausing håber, at det senere tidspunkt vil betyde, at flere der er i arbejde, får lyst og mulighed for at gå med.

De er nemlig enige om, at selv om coronarestriktionerne nu er ophævet, så er ’Bevæg dig for livet’ en succes og for godt et koncept til, at det ikke skal fortsætte. Og det er ikke kun for motionens skyld.

Der er kun kvinder med i gå-gruppen 'Bevæg dig for livet i Mariager' og det synes den ene gå-vært, Anna Marie Pedersen, er lidt ærgerligt. "Det ville være dejligt, hvis vi kunne være et blandet hold", siger hun. Foto: Frank Pedersen

- For mange af dem, der sad i coronaisolation, drejede det sig i lige så høj grad om at være i selskab med andre mennesker. Og behovet for at være en del af et socialt fællesskab er der stadig blandt eksempelvis de, der bor alene eller er uden kontakt til andre, siger Lisbeth Frausing.

De to gå-værter er nemlig ikke i tvivl om, at ’Bevæg dig for livet i Mariager’ har virket forebyggende i forhold til ensomhed.

- Når du går, bruger du din krop samtidig med, at du får renset hjernen for bekymringer, siger Anna Marie Pedersen.

- Og man får noget åndelig føde ved at gå sammen med andre, supplerer Lisbeth Frausing.

- Derfor er det fællesskab, der er skabt i gå-gruppen, for godt til, at det ikke skal fortsætte, siger de to samstemmigt.

Annonce

Kom og gå med

Derfor har Anna Marie Pedersen og Lisbeth Frausing besluttet, at selv om DGI ikke længere er en landsdækkende samlende faktor for ’Bevæg dig for livet’-grupperne, så fortsætter de med de ugentlige ture i Mariagers natur, der typisk har en længde på mellem fem og seks kilometer, der som regel tilbagelægges i løbet af en time og et kvarter inklusiv et par pauser undervejs.

De to gå-værter fortæller, at det eneste, der kræves for at gå med, er et par gode sko. Og så skal man være godt gående, da turene ofte foregår i Mariagers kuperede bakketerræn.

- Hvis man har lyst til at gå med, skal man bare møde op ved Mariager Hallen på tirsdage klokken 16, lyder opfordring.

Der kræves ingen tilmelding, og oplysninger om ugens tur bliver lagt op på ’Bevæg dig for livet i Mariagers’ facebookgruppe. Den kan også ses på opslag i Mariager Hallen.

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

Mariager Avis

Kobbertyve ødelægger sæsonen for vinterbadere: 6000 kroner dyrt kabel stjålet fra havnen

Annonce