Annonce
Mariager Avis

- Det giver mig en særlig ro at stå på toppen af Danmarks bedst bevarede hemmelighed

Hohøj er et af Thomas Højs favoritsteder i Mariager. "Hohøj er Nordeuropas største gravhøj fra den ældre bronzealder, men det er der ikke mange, der ved. Jeg forstår simpelthen ikke, at den ikke er hippet mere end, den er", siger han. Foto: Frank Pedersen
I 2003 flyttede Thomas Høj og hans kone til Mariager, som han kalder et overflødighedshorn af historiske ting og sager.
Annonce

Mariager: Thomas Høj og hans kone, Anemette Høj, kommer begge fra Aalborg og er begge uddannet lærer.

I 2002 blev de begge ansat på Mariager Skole, men der skulle gå et år, før de flyttede til Mariager.

- Når man kommer fra Aalborg, føles det voldsomt at flytte til en lille by som Mariager, så i første omgang flyttede vi til Hobro. Men vi fandt ud af, at Mariager er et dejlig sted og et sted, vi gerne ville bosætte os, så året efter - i 2003 - fandt vi det hus her i Mariager, hvor vi stadig bor, fortæller Thomas Høj.


Hold da op, hvor er Mariager et overflødighedshorn af historiske ting og sager.

Thomas Høj


Han tilføjer, at det der for ham især var tillokkende ved Mariager er den rigdom af historie, byen og omegnen rummer.

- Jeg kendte intet til Mariager før vi kom hertil, men som historielærer kunne jeg hurtigt se at hold da op, hvor er Mariager et overflødighedshorn af historiske ting og sager. Det var helt fantastisk at komme hertil, for uanset hvilket emne jeg skal undervise i, kan jeg tage eleverne med ud og vise dem steder, der er relevante, fortsætter han, der var lærer på Mariager Skole i 17 år indtil han sidste år skiftede til en lærerstilling på Rosendalskolen i Hobro.

Thomas Høj siger, at det også hører med til beslutningen om at flytte til Mariager, at han og hans kone på det tidspunkt ventede deres første barn.

- Det betød, at vi skulle overveje, hvor vi gerne ville have, at vores børn skulle vokse op og sammenlignet med Hobro er Mariager præget af den rene idyl. Derfor blev vi enige om, at det var her, vi skulle bo, siger han.

Annonce

Nordeuropas største gravhøj

Efter 17 år i Mariager er der flere steder, der kandiderer til at være Thomas Højs favoritsted. Et af dem er Hohøj i udkanten af byen, som er et af de steder, han og familien ofte benytter til løbe- og gåture.

Derudover er Hohøj ifølge Thomas Høj den bedst bevarede hemmelighed, vi har i Danmark.

- Hohøj er Nordeuropas største gravhøj fra den ældre bronzealder, men det er der ikke mange, der ved. Jeg forstår simpelthen ikke, at den ikke er hippet mere end, den er, siger Thomas Høj, der sidder i bestyrelsen for Nordjyllands Historiske Museum.

- Jeg har prøvet at skubbe til museet for at få gjort mere ved Hohøj. Men omvendt er det meget rart, at vi kan have den for os selv, siger han med et smil.

Thomas Høj tilføjer at selv om Hohøj er Nordeuropas største gravhøj, har man aldrig gravet ind i den for at se, hvad den indeholder.

- Det skyldes, at den jord, der er lagt over graven indeholder jern, som med tiden har dannet en metalkappe over de egetræskister, man mener er i graven. Hvis man bryder gennem metallaget, vil ilten gå i forbindelse med træet, hvilket vil betyde, at kisterne vil gå i opløsning meget hurtigt, fortæller Thomas Høj.

Udover det historiske ved Hohøj og dens størrelsesrekord, fremhæver Thomas Høj, at der på toppen af Hohøj - i cirka 110 meters højde - er en fantastisk udsigt over landskaberne.

- At stå deroppe på toppen og kigge ud, giver mig en helt særlig ro, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny skoleleder til Asferg Skole

Mariager Avis

Solnedgangstur med veterantoget

Mariager Avis

Formand: Mariager Tennisklub er en bitte, god og hyggelig klub

Mariager Avis

Monica i Havndal fik sin flise

Mariager Avis

- Jeg tager gerne en vikartime

Annonce