Annonce
Mariager Avis

Direktør for Festival of Europe, Henrik Andersen: Det nye Europa skabes i Mariager

"Vi har vel alle flere gange haft oplevelsen af, at vi ikke har en indgangsvinkel til europæisk politik. Det kan godt virke fremmed for os. Men jeg tror, at hvis vi er en lille smule heldige, kan vi i Mariager være med til at skabe et nyt Europa", forudser Henrik Andersen, der er ansat som festivaldirektør for Festival of Europe. Foto: Frank Pedersen
- Det, vi vil med Festival of Europe, er at skabe en fælles ånd omkring, hvad Europa er. Også det Europa, som er udenfor EU, siger Henrik Andersen, festivaldirektør for Festival of Europe, der åbnes 22. maj 2022.

Mariager: Det har været småt med aktivitet i Mariagers gamle rådhus på Torvet, siden turistbureauet flyttede ud af bygningen. Kun når et par i ny og næ har valgt at sige ja til hinanden i den fint restaurerede bryllupssal, er dørene for en kort stund blevet åbnet.

Men nu er der atter ved at komme liv i den historiske bygning - i hvert fald på førstesalen. Det er nemlig her, sekretariatet for Festival of Europe - det europæiske folkemøde i Mariager - får til huse.

I øjeblikket er festivaldirektør Henrik Andersen den eneste ansatte i Festival of Europe, så han har rigtig god plads på førstesalen i det gamle rådhus på Torvet. Det vare dog ikke længe, før lokalerne i den historiske bygning kommer til at summe af liv, når festival-sekretariatet tager form, og grupper af frivillige bliver dannet. Foto: Frank Pedersen

Kort før jul blev Henrik Andersen ansat som festivaldirektør for Festival of Europe, og som en enmandshær indtog han det gamle rådhus på sin første arbejdsdag, 1. januar 2021.

- Ja, her er da god plads, siger Henrik Andersen med et smil og breder armene ud, mens ekkoet falder til ro i det store tomme lokale, der en gang var rammen om Mariager Byråds møder.

- Heldigvis fandt jeg en gammel transistorradio, da jeg fik fremvist lokalerne, så jeg har da lidt selskab, fortsætter han.

Annonce

En vigtig festival

Det var på netværks-platformen LinkedIn, at Henrik Andersen blev opmærksom på stillingen som festivaldirektør for Festival of Europe. Efter at have læst opslaget var han ikke i tvivl om, at det var en stilling, han ville søge.


Når vi om 10-20 år ser tilbage, er jeg overbevist om, at vi vil kunne se, at Festival of Europe i Mariager har været et af de vigtigste værktøjer for et Europa, som vi alle er involveret i, fordi det er på Festival of Europe, vi har den demokratiske dialog mellem borgerne, organisationerne, virksomhederne og politikerne.

Henrik Andersen, festivaldirektør for Festival of Europe


- Jeg kunne med det samme se, at den her festival er vigtig, siger han og fortsætter:

- Vi har vel alle flere gange haft oplevelsen af, at vi ikke har en indgangsvinkel til europæisk politik. Det kan godt virke fremmed for os. Men jeg tror, at hvis vi er en lille smule heldige, kan vi i Mariager være med til at skabe et nyt Europa.

- Når vi om 10-20 år ser tilbage, er jeg overbevist om, at vi vil kunne se, at Festival of Europe i Mariager har været et af de vigtigste værktøjer for et Europa, som vi alle er involveret i, fordi det er på Festival of Europe, vi har den demokratiske dialog mellem borgerne, organisationerne, virksomhederne og politikerne, siger Henrik Andersen.

- Derfor er det en vigtig festival.

Annonce

En unik europæisk platform

For at forklare, hvad det er, han er blevet direktør for, griber Henrik Andersen indledningsvis fat i de eksisterende folkemøder på Bornholm, på Mors og i Hirtshals.

- Det har vist sig, at disse folkemøder har stor betydning både for lokalområdet og for den debat, der foregår omkring de forskellige emner på folkemøderne. Især Folkemødet på Bornholm har skabt en helt ny og unik platform for den demokratiske dialog mellem politikere og almindelige mennesker og borgere.

- Det er det, initiativtagerne til det kommende folkemøde i Mariager har set kunne være interessant at lave på en europæisk platform, forklarer Henrik Andersen.

Han tilføjer, at der i folks bevidsthed ofte er meget langt fra Danmark til Bruxelles.

- Det, vi vil med Festival of Europe, er derfor at skabe en fælles ånd omkring, hvad Europa er. Også det Europa, som er udenfor EU, siger Henrik Andersen.

Han understreger, at selv om meget vil komme til at handle om det, der sker indenfor EU-området, så har Festival of Europe ikke kun fokus på EU-landene. Han har derfor et stort håb om, at repræsentanter for lande udenfor EU som eksempelvis Norge, England og Schweiz også har lyst til at komme til Mariager i dagene 22.-26. maj 2022.

- Der er mange, der har en opfattelse af, at det er nede i EU og Bruxelles, tingene foregår. Den tankegang vil vi gerne gøre op med under Festival of Europe. Vi vil skabe en fornemmelse af en fælles enhed. For det er os alle sammen, der er EU, det er os alle sammen, der er Europa, og det er os alle sammen, der er i Bruxelles, siger Henrik Andersen.

Annonce

Bliver mere sandaler end slips

Der har tidligere været holdt europæiske folkemøder rundt om i Europa. Det, der ifølge Henrik Andersen gør Festival of Europe til noget helt særligt og anderledes, er, at der ikke tidligere har været et folkemøde, hvor hovedformålet har været at sætte gang i en dialog mellem politikere og "almindelige" mennesker.

- De tidligere folkemøder har været for meget ekspertorienterede, som det let sker, når det drejer sig om international politik. Det nye ved Festival of Europe er, at det er et folkemøde for borgernes skyld. At man som borger kan få noget ud af at deltage, og det kræver en anden vinkel, hvor der er mere fokus på åbenhed end på love og taktik.

- Man kan sige, at Festival of Europe bliver mere sandaler end slips, siger Henrik Andersen med et smil.

Igen drager Henrik Andersen en parallel til Folkemødet på Bornholm som det sted, hvor politikere ikke ankommer iført slips og habit, men derimod i et par shorts og en T-shirt for at have det hyggeligt med deres kolleger og borgere.

- Bornholm er en pause både for politikere og for borgere. Og det er sådan en pause, Festival of Europe gerne skal blive på europæisk plan, siger han.

Annonce

Politik om dagen, kultur om aftenen

Når det kommer til indholdet af Festival of Europe, fortæller Henrik Andersen, at de temaer og emner, der vil blive fokuseret på, vil være af aktuel karakter.

Han peger på, at konsekvenserne af Brexit og covid-19 sandsynligvis stadig vil have en effekt på Europa i 2022 og derfor uden tvivl vil fylde noget i debatterne på Festival of Europe.

- Det samme gælder den globale opvarmning, hele klimaspørgsmålet og det, der påvirker miljøet. Og så er der spørgsmålet om, hvordan vi sikre Europa med både politi og militær. Vi har et Rusland, som af og til viser muskler, så hvordan vi skal forholde os til det vil helt sikkert være noget af det, vi kommer til at diskutere på festivalen.

- Endelig er der i Europa et issue, der ikke slutter, bare fordi der har været covid-19, Brexit eller andre ting. Det drejer sig om de flygtninge, der kommer sydfra. Det bliver uden tvivl også et af de helt store emner på Festival of Europe både i forhold til det flygtningepres, der er på Europa, og hvad vi gør med dem, der kommer til Europa, siger Henrik Andersen.

Han tilføjer hurtigt, at folkemødet i Mariager ikke kun kommer til at dreje sig om politik, da Festival of Europe groft sagt vil bestå af et dags- og et aftenprogram.

- Det politiske foregår om dagen, hvor folk kan komme ind og høre den ene politiker efter den anden eller folk fra diverse organisationer samt stille spørgsmål og være med i debatter.

- Om aftenen – men også lidt i løbet af dagen - vil der være et væld af kulturelle indslag samt koncerter. Helt konkret hvad der kommer til at ske, ved jeg ikke endnu, men det bliver i hvert fald et eller andet, som kan samle et Europa, så det bliver internationale og aktuelle navne, siger Henrik Andersen.

Han tilføjer, at det vil være gratis at deltage på Festival of Europe, så alle vil have mulighed for at være med både de politiske og kulturelle arrangementer.

Annonce

Lokal opbakning er afgørende

Indtil videre er Henrik Andersen den eneste, der er ansat i Festival of Europe, men det er planen, at det nuværende transistor-selskab i de tomme lokaler på førstesalen i det gamle rådhus hurtigt skal erstattes af den håndfuld medarbejdere, der skal udgøre Festival of Europes sekretariatet.

De ansatte kan dog ikke klare opgaven med at skabe Festival of Europe alene. Festivaldirektøren pointerer at det er nødvendigt, at der er et lokalt engagement, der bakker op om festivalen.

- Uden et lokalt engagement kan det ikke lade sig gøre at løfte en opgave som Festival of Europe. Heldigvis kan jeg mærke, at der allerede er stor opbakning og engagement i lokalsamfundet til festivalen, siger Henrik Andersen.

Han tilføjer, at der i løbet af foråret vil blive etableret en gruppe bestående af de lokale foreninger og virksomheder, som vil være en del af Festival of Europe.

Annonce

Kig indenfor og vær med

Henrik Andersen fortæller, at der også vil blive dannet en gruppe for frivillige, der vil hjælpe med at løse diverse opgaver af praktisk karakter under festivalen.

Hvis du vil være frivillig på Festival of Europe, så kig índenfor i det gamle rådhus på Torvet. "Der er altid nogen på kontoret, når flaget et sat ud på trappen foran døren og der er lys i vinduerne på første sal", siger festivaldirektør Henrik Andersen. Foto: Frank Pedersen

- Festival of Europe kan ikke lykkes uden hjælp fra frivillige, derfor håber jeg, at mange i Mariager og omegn vil være med i det her, for vi kommer helt sikkert til at mangle hænder. Så hvis der er nogen, der har lyst til at være med, må de allerede nu gerne sende en mail, siger Henrik Andersen, der har følgende emailadresse: henrikthandersen@outlook.dk.

- Man er også meget velkommen til at kigge indenfor i det gamle rådhus. Der er altid nogen på kontoret, når flaget er sat ud på trappen foran døren, og der er lys i vinduerne på første sal, tilføjer han.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce