Annonce
Mariager Avis

Efter 14 år på genbrugspladsen: Jeg er blevet en genbrugsnørd

Da Tom Jensen for 14 år siden blev tilbudt jobbet på Mariager Genbrugsplads, havde han ingen tanker om, hvad det indebar. "Nu er jeg en genbrugsnørd", siger han. Foto: Frank Pedersen
Tom Jensen nyder friheden i jobbet som pladsansvarlig for Mariager Genbrugsplads. Et job der har sat sine spor hjemme hos ham selv. - Jeg har den holdning, at kan det genbruges, så skal det genbruges, siger han.

Mariager: I udkanten af Edderup på adressen Havndalvej 50 B ligger Mariager Genbrugsplads.

Tom Jensen er pladsansvarlig på Mariager Genbrugsplads, der blev etableret i 2004 og er en af de mindste i Mariagerfjord Kommune.

Han fortæller, at langt det meste af det, der bliver afleveret på genbrugspladsen, ryger videre til Reno Nords anlæg i Aalborg, hvor det bliver genanvendt eller brændt. Dog ikke haveaffald og træaffald, der bliver kørt til Hobro.

Annonce

Ønsker sig nye containere

Langt de fleste af genbrugspladsens brugere er private, men der kommer også håndværkere som tømrere og murere, der kommer for at aflevere byggeaffald.

Mariager Genbrugsplads

Mariager Genbrugsplads, Havndalvej 50 B, har følgende åbningstider:

Sommer - 1/4 - 30/9:

Hverdage kl. 11 – 18. Weekend og helligdage kl. 10 – 18.

Vinter - 1/10 - 31/3:

Hverdage kl. 11 – 17. Weekend og helligdage kl. 10 – 16.

Lukket: Juleaften, 1. juledag, 2. juledag, nytårsaften samt nytårsdag (1. januar).

www.mariagerfjord.dk kan du finde oplysninger om Mariagerfjord Kommunes genbrugspladser samt sorteringsvejledninger.

Nyeste tiltag på pladsen er et nedsivningsanlæg, der for relativt nyligt blev gravet ned i området, hvor der kan afleveres haveaffald og jord. Anlægget består af en stor faskine og rør, der opsamler vand fra pladsen og leder det væk på samme måde som de dræn, de fleste husejere har rundt om deres bolig.

Tom Jensen er glad for, at det nye nedsivningsanlæg nu er kommet på plads.

- Vi havde ønsket os et nyt anlæg i fire år, for det gamle var efterhånden stoppet til i en sådan grad, at hele området med haveaffald stod under vand, når det regnede, fortæller han.

Da han bliver bedt om at pege på, hvilke udfordringer han oplever for Mariager Genbrugsplads, siger Tom Jensen hurtigt:

- Penge.

- Det kniber med investeringer i pladsen fra kommunens side. Containerne er håbløst nedslidte og skal repareres hele tiden. Det betyder, at der ofte mangler containere i det rul, der er mellem containere på pladsen og containere, der er sendt til tømning, siger han.

Annonce

Planlæg og pak læsset

Torben Jensens arbejde på genbrugspladsen består hovedsageligt i at holde pladsen ren, sørge for at containerne bliver tømt, når de er fulde samt ikke mindst svare på borgernes spørgsmål.

- Folk spørger om alt muligt. Især hvor de skal lægge deres affald, for selv om der er skilte ved alle containere, er det ikke ensbetydende med, at folk kan finde ud af det, da de ikke altid ved præcis, hvilken type affald de står med, siger han.

Håndvaske, toiletkummer og andet sanitets-porcelæn bliver pulveriseret og genanvendt som isolering. Foto: Frank Pedersen

At det er sådan, hænger ifølge Tom Jensen sammen med, at man som bruger af genbrugspladsen skal sortere mere og mere i sit affald, før det kan komme i de rigtige containere. Selv om det giver anledning til flere spørgsmål og stiller større krav til borgerne, når de kommer til pladsen, mener han, at det øgede krav til sortering er til det bedre.

Tom Jensen har derfor en generel opfordring til borgerne om at sætte sig bedre ind i, hvad det er, de tager med på genbrugspladsen, og hvad der skal i hvilke containere, som det er beskrevet på Mariagerfjord Kommunes hjemmeside, hvor man også kan finde sorteringsvejledninger.

- Det er ikke så meget for min skyld, men hvis borgerne sætter sig mere ind i det og pladsens opbygning, kan de pakke tingene rigtigt hjemmefra, så de slipper for at køre rundt og rundt for at komme til de rigtige containere, siger Tom Jensen.

Annonce

Må tage sækken med hjem

På genbrugspladsen er der mulighed for at aflevere indbo, der ikke er i stykker og derfor kan bruges af andre. Det er i containeren, der er mærket ’Resursen’. Indholdet fra denne container bliver en gang om ugen afhentet af Resurse-butikken i Hobro, hvorfra det bliver solgt videre som genbrug.

'Resursen' skiller sig ud fra de andre containere på Mariager Genbrugsplads ved, at den ikke er til affald. Her kan man stille ting, som virker, hvorefter de bliver afhentet af 'Resurse-butikken' i Hobro og solgt som genbrug. Foto: Frank Pedersen

Selv om disse ting altså ikke er ”rigtigt” affald, må man som privatperson ikke kigge indenfor og tage det, man har lyst til, med hjem.

- Man må stille ind, men ikke tage. Jeg ved så nogenlunde, hvad der er i den container og kan se, at der alligevel jævnligt er noget, der forsvinder, men sådan har det jo altid været på en genbrugsplads, siger Tom Jensen.

Også ved en anden container oplever Tom Jensen af og til uregelmæssigheder. Det er den, der for et lille års tid siden skiftede navn fra ’Småt brændbart’ til ’Rest efter sortering’.

Navneforandringen var ikke kun kosmetisk. Den skyldes, at man ønskede at sende et klart signal til, hvad der kan puttes i denne container, nemlig kun det som er tilovers, når man har sorteret sit affald ud i genbrugspladsens øvrige containere.

Blandt det, der tidligere fandt vej til ’småt brændbart’, var sække med dagrenovation, som borgerne af den ene eller anden grund ikke havde plads til i deres private skraldespand - også selv om sådanne sække ikke måtte afleveres på genbrugspladsen.

- Indimellem sker det, at der er nogen, der prøver at lempe sådan en sæk af i containeren til ’rest efter sortering’, selv om de ikke må. Når jeg opdager det, siger jeg, at de skal tage sækken op igen og med hjem, og det gør de så – det er de jo nødt til, siger Tom Jensen.

Han forklarer, at årsagen til, at man ikke må aflevere den slags affald på genbrugspladsen, er, at pladsen ikke har en miljøgodkendelse til at modtage det.

- Desuden tiltrækker dagrenovation rotter og andre skadedyr. Når jeg forklarer det for folk, kan de godt forstå det, siger Tom Jensen.

Annonce

Nyder friheden i jobbet

Før Tom Jensen blev ansat på Mariager Genbrugsplads, var han selvstændig vognmand.

- Det var et dejligt arbejde, men der var ingen penge i det. Jeg skulle jo helst kunne leve af mit arbejde, så jeg måtte finde noget andet at lave, fortæller han.

Da Tom Jensen fik tilbudt stillingen på genbrugspladsen, havde han ingen tanker om, hvad det indebar.

- Men med årene er jeg blevet lidt af en genbrugsnørd, og det er ikke kun, når jeg er på arbejde. Bare spørg min kone, hun kan dog godt synes, det bliver for meget, selv om hun efterhånden selv har lært, at man skal sortere, siger han og ler, mens han tilføjer, at han i sin genbrugsiver ikke skelner mellem store og små ting.

- Det er helt ned i de bittesmå ting, for det er vi nødt også til at tage med. Jeg har den holdning, at kan det genbruges, så skal det genbruges, uanset om det er her på genbrugspladsen eller derhjemme, fortsætter han.

Tom Jensen er fyldt 63 år og han håber, at jobbet på genbrugspladsen bliver hans sidste, inden han går gå på pension. Det er særligt den store grad af selvbestemmelse i det daglige arbejde, han fremhæver som noget af det bedste ved det job, han har haft i nu 14 år.

- Der kommer ikke hele tiden fremmede for at kontrollere, hvad jeg laver. Desuden er vi kun én på arbejde ad gangen, for der er ikke nok arbejde til, vi kan være to på samme tid og det passer mig fint, siger han.

- Her kan jeg gå og passe mig selv og holde mine pauser, når det passer mig bedst. Det er næsten som dengang, jeg var selvstændig vognmand, fortsætter Tom Jensen.

Annonce

Ponyer spiser biodiversiteten

For Torben Jensen er der ingen tvivl om, at foråret er den bedste årstid på genbrugspladsen.

Tom Jensen holder meget af det hjørne af Mariager Genbrugsplads, der er skabt til at fremme biodiversitet til fordel for insekter og sommerfugle på pladsen. "Der vokser så mange flotte selvsåede blomster op i foråret og forsommeren", siger han. Foto: Frank Pedersen

- Efter en lang og træls vinter, hvor her ikke er meget at lave, er det dejligt, at lyset kommer tilbage, luften er en anden, ting begynder at gro, og der begynder at komme folk igen, for dagene kan godt være lange herude på pladsen i vinterhalvåret, siger han.

Det er særligt på ét hjørne af genbrugspladsen, at blomster og planter spirer op, når det bliver forår. Her viser et skilt med teksten ’Vildere og rigere’, at her kan græsset og de vilde blomster gro til gavn for insekter og sommerfugle.

- Jeg blev glad, da jeg fik at vide, at vi skulle have et sådant område, for så slap jeg for at slå græs, siger Tom Jensen og smiler.

Området bliver nemlig afgræsset af et par ponyer. Men selv om de spiser græsset, så han slipper for at slå det, synes Tom Jensen ikke, at det hænger helt sammen med ønsket om at have et område med biodiversitet til gavn for dyrelivet.

- Det har kostet en del penge at etablere området, og idéen er god nok. Når krikkerne går her, forsvinder muldvarpene, men det gør sommerfuglene jo også, for ponyerne spiser jo også blomsterne. Det er ærgerligt, for der vokser så mange flotte selvsåede blomster i foråret og forsommeren, siger han.

Annonce
Mariager Avis

Evald Olesen slog på tromme for Mariager

Annonce
Mariager Avis

Nu kommer der godtfolk i bybilledet: Statuer af markante mariagerboer skal forskønne Mariager og fortælle historier

Annonce
Mariager Avis

Har købt et lille lokomotiv

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Mariager er igen aktiv i Danmarks Indsamlingen

Mariager Avis

Adnan åbner spisested i Mariager og drømmer om selv at flytte med

Mariager Avis

Fortiden dukker op af jorden, når Rasmus Nielsen går en tur

Mariager Avis

En joke blev til et maratonløb: Efter fire års træning i Mariagerløberne fejrede Anni 50-års fødselsdag med at løbe et maratonløb.

Mariager Avis

Direktør for Himmerland Boligforening: - Byggerier skal  ikke kun have værdi for dem, der går forbi

Mariager Avis

Udvalgsformand tager kritik af nye boligers højde helt roligt: De eneste boliger, de kan genere, er deres egne

Ugeavisen Bramming

Skinner fra Grindstedbanen får nyt liv på veteranbane

Annonce