Annonce
Mariager Avis

Efterskoleelever fra Skrødstrup i Folketinget: Afskaf indfødsretsprøven

Tre elever fra Skrødstrup Efterskole skal mandag 27. januar deltage i Ungdomsparlamentets samling på Christiansborg. Det er fra venstre Tobias Holst, Sebastian Lindskrog og Esajas Hvorvarp. Foto: Niels Bo Mandrup
Tre elever fra Skrødstrup Efterskole er udpeget til at deltage i Ungdomsparlamentet 2020, der holdes på Christiansborg mandag 27. januar. Her vil de tage et opgør med indfødsretsprøven.
Annonce

Skødstrup: En gruppe på tre elever fra Skrødstrup Efterskole ved Mariager vil gerne tage et opgør med indfødsretsprøven. Det er den prøve, som udlændinge skal bestå, hvis de ønsker at blive danske statsborgere og dermed eksempelvis opnå et dansk pas.

Men prøven giver ikke meget mening, synes de tre, der har arbejdet med emnet i faget medborgerskab over nogle uger i efteråret. Derfor har de formuleret et forslag, som de har indsendt til Ungdomsparlamentet, der holdes på Christiansborg mandag 27. januar. Her mødes 179 unge fra hele landet - inklusiv Grønland og Færøerne - for at diskutere en række politiske temaer.

Det er Folketinget, der står som arrangør af Ungdomsparlamentet. Som optakt har skoleklasser over hele landet arbejdet med en række temaer og har derefter indsendt forslag om vidt forskellige emner. På Christiansborg er de indsendte forslag blevet bedømt og vurderet, hvorefter ialt 36 forslag er blevet udvalgt med henblik på nærmere behandling i Ungdomsparlamentet. Og det er netop forslagsstillerne bag de enkelte idéer, der er inviteret til at deltage i Ungdomsparlamentet.

Ungdomsparlamentet

Ungdomsparlamentsdagen afholdes mandag 27. januar.

Ungdomsparlamentsdagen skal eleverne arbejde i udvalg og debattere og stemme om deres egne forslag i Folketingssalen. Her stiller de også spørgsmål til ministrene i spørgetiden.

Møderne i de 12 udvalg ledes af folketingsmedlemmer.

Spørgetiden og den efterfølgende debat i Folketingssalen ledes af Folketingets formand eller et af de andre medlemmer af Folketingets Præsidium.

Ministre fra regeringen deltager i Ungdomsparlamentets spørgetid.

I Ungdomsparlamentet 2020 deltager elever fra Danmark, Grønland og Færøerne.

Formålet er at engagere de unge og give dem indsigt i, hvordan lovgivningsarbejdet reelt fungerer.

Folketinget har holdt Ungdomsparlament siden 1999.

Annonce

Flere temaer

- Vi synes ikke, at indfødsretsprøven giver meget mening. Om man ved, hvornår den første Olsen Banden-film blev indspillet, har jo ikke noget at gøre med, om man bliver en god samfundsborger, synes Tobias Holst, der har stillet forslaget om afskaffe indfødsretsprøven sammen med klassekammeraterne Sebastian Lindskrog og Esajas Hvorvarp.

De tre rejser til København søndag 26. januar sammen med en lærer og indkvarteres på hotel, så de kan være klar på Christiansborg klokken 7.30 mandag morgen.

Ingen af de tre har været politisk aktive, men alle kommer til gengæld fra hjem, hvor der diskuteres politik over middagsbordene.

Fra Folketingets side har man udstukket de fem temaer, der i år diskuteres i Ungdomsparlamentet: Sundhed, klima, uddannelse, straf og flygtninge. Der ligger også undervisningsmateriale og oplæg til, hvordan man arbejder med emnerne, og den opfordring fra Folketingets side har man taget til sig på Skrødstrup Efterskole, hvor to klasser i dette skoleår har brugt materialet.

Eleverne har i grupper på tre arbejdet med de forskellige temaer, og derefter har hver gruppe indsendt sit forslag.

Efterskolelærer Benny Jørgensen, Skrødstrup Efterskole, fortæller, at temaet omkring Ungdomsparlamentet er anvendt i faget medborgerskab.

- Det er en kombination af samtidsorientering, historie og kristendom, forklarer han.

Annonce

Videre til politikerne

I elevernes diskussion af temaet opstod forslaget om at afskaffe indfødsretsprøven.

- Vi synes ikke, at svarene på prøven er et udtryk for, om udlændinge kan finde ud af at være her, fortæller Sebastian Lindskrog. I stedet foreslår han og hans to kammerater, at der indføres en samfundsparathedsvurdering, som kompetente folk skal stå for.

Via grupper på Facebook har eleverne fra Skrødstrup allerede været i kontakt med andre deltagere i Ungdomsparlamentet, og de har også fået en melding om, at deres forslag går videre til behandling, når de unges parlament mødes. Her vil der ske behandling i udvalg forud for diskussion i Folketings-salen. Og hvem ved: Hvis forslaget vinder genklang her, vil det måske også engang opnå tilslutning fra de etablerede "rigtige" politikere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce