Annonce
Mariager Avis

Efterskoleelever har knyttet venskabsbånd med ukrainske flygtninge: - Vi er teenagere med samme humor

Rocky Westen og Zosia Joensen er blandt eleverne på Frydensberg Efterskole, der har besøgt de ukrainske flygtninge. "Jeg tænkte meget over, hvad jeg skulle sige til dem, og hvordan jeg skulle opføre mig overfor dem. Men alle havde smil på læben, var megaimødekommende og ville gerne være sammen med os. Det var meget nemmere, end jeg troede, for de er jo almindelige mennesker som os", siger Zosia Joensen. Foto: Frank Pedersen
En indsamling af tøj og legetøj til ukrainske flygtninge i lokalområdet har ført til venskaber mellem elever på Frydensberg Efterskole og ukrainske teenagere.

Mariager: En gruppe elever på Frydensberg Efterskole har i løbet af kort tid knyttet bånd til de ukrainske flygtninge, der i øjeblikket er indkvarteret på den nedlagte Borremose Efterskole ved Hobro.

To af disse elever, Zosia Joensen og Rocky Westen, fortæller, at Frydensberg Efterskole har involveret sig i at donere blandt andet tøj og legetøj til flygtningene, som de har besøgt tre gange for at aflevere de indsamlede ting.

- Besøgene har givet os mulighed for at være sammen med ukrainerne og lære dem at kende, særligt dem der er på vores egen alder, fortæller Zosia Joensen, der ligesom Rocky Westen er 15 år.

Annonce

Modsat danske unge er det ikke så almindeligt, at ukrainske unge kan engelsk. På efterskolen er der heldigvis en, hvis mor er ukrainer og derfor taler flydende ukrainsk, så hun har kunnet fungere som tolk.

- Men vi har også brugt en hel del tegn og fagter. Det er faktisk imponerende, at man kan kommunikere, selv om man ikke har samme sprog, siger Zosia Joensen med et smil.

Rocky Westen siger, at når man tænker på baggrunden for, at ukrainerne er her, og at de er flygtet fra krig, er han imponeret over, hvor glade de ukrainere, han har haft kontakt til, har virket.

- I hvert fald når vi er sammen med dem, siger han.

Nervøs før det første møde

Zosia Joensen fortæller, at inden hun første gang skulle besøge de ukrainske flygtninge, var hun nervøs for, hvilken stemning hun ville blive mødt med, og om man ville kunne mærke alt det, de var gået igennem, på dem.

Aflevering af indsamlede ting som eksempelvis tøj og legetøj har ført til venskaber mellem elever på Frydensberg Efterskole og ukrainske flygtninge, der er indkvarteret på den nedlagte Borremose Efterskole ved Hobro. Privatfoto

- Jeg tænkte meget over, hvad jeg skulle sige til dem, og hvordan jeg skulle opføre mig overfor dem. Men alle havde smil på læben, var megaimødekommende og ville gerne være sammen med os. Det var meget nemmere, end jeg troede, for de er jo almindelige mennesker som os, siger hun.

- Teenagerne opfører sig som danske teenagere, og vi har samme humor, så det er let at joke sammen, supplerer Rocky Westen.

For Zosia Joensen har det været meget svært at sætte sig ind i det, som de ukrainere, hun har mødt, har været igennem.

- Jeg har jo ikke engang været tæt på at opleve noget lignende. Jeg har en helt almindelig hverdag her på skolen og har et rigtig godt liv med venner og familie og et sted at bo, så jeg kan ikke forestille mig, hvordan det vil være lige pludselig at blive taget væk fra mit hjem, min far og anden familie. Gennem mit møde med de ukrainske flygtninge er jeg blevet bevidst om min egen hverdag, og at jeg har det rigtig godt her, siger hun.

Annonce

Megafedt at kunne hjælpe

Når det kommer til, hvad de to efterskoleelever har fået ud af at være med til at hjælpe de ukrainske flygtninge, fortæller Zosia Joensen, at hun generelt godt kan lide at hjælpe folk og være noget for nogen, selv om hun ikke kender dem i forvejen.

- Så for mig har det været megafedt, at jeg har kunnet være med til at hjælpe ukrainerne, siger hun.

- Det har også været rart at kunnet være med til, at de har kunnet tænke på noget andet, mens vi har været på besøg. Og så er de jo bare nogle dejlige mennesker at være sammen med, tilføjer Rocky Westen.

Annonce

Donationer blev til venskaber

Efter at have været afsted tre gange holder Frydensberg Efterskole nu en pause med indsamlingen til de ukrainske flygtninge, der bor på Borremose Efterskole.

- De har ikke brug for flere ting i øjeblikket. For eksempel har jeg aldrig set så meget legetøj på én gang, de har sindssygt meget legetøj, det fylder et stort lokale, siger Rocky Westen og smiler.

At indsamlingen er sat på stand by betyder dog langt fra, at samværet med ukrainerne er stoppet. Fremover vil efterskoleeleverne mødes med særligt de ukrainske teenagere hver tirsdag.

- Vi er begyndt at blive venner med dem og har nogle ting sammen fra de gange, vi har besøgt dem, og de har været her på skolen, så jeg vil gerne blive ved med at mødes med dem, siger Zosia Joensen.

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

Mariager Avis

Kobbertyve ødelægger sæsonen for vinterbadere: 6000 kroner dyrt kabel stjålet fra havnen

Annonce