Annonce
Mariager Avis

Eksperten og amatøren: Hvilken lokal øl skal på årets påskebord

Ølekspert og lokalformand for Danske Ølentusiater i Randers, Erik Gnudtzmann, og avisens udsendte ølamatør, Pia Pagaard M. Madsen, tager temperaturen på dette års lokale påske- og forårsbryg. Privatfoto
Sammen med lokalformand for Danske Ølentusiaster i Randers, Erik Gnudtzmann, tester avisens udsendte dette års udbud af lokale påske- og forårsbryg, som kan sættes på frokostbordet i den kommende højtid.

Kronjylland/Djursland: Langt fra alle bryggerier i Kronjylland og på Djursland kan levere en påskebryg til frokostbordet. Særligt i 2021, hvor de små bryggerier er stærkt pressede af coronakrisen og det manglende salg til især restaurationsbranchen.

Men enkelte bryggerier har alligevel taget chancen og brygget en øl, som de mener kan gøre sig godt til en hyggelig påskefrokost med familien eller de nærmeste venner.

Sådan anmeldes øllen

Seks stjerner: Himmelsk (Englene synger, svært opnåeligt)

Fem stjerner: Fremragende (Absolut topklasse)

Fire stjerner: Glimrende (Topniveau, men med et par minusser)

Tre stjerner: Ok (Bestået uden at være noget særligt)

To stjerner: Skuffende (Åbenlyse mangler)

En stjerne: Aldrig mere (Bunden er nået)

Det samlede antal stjerner gives ud fra øllens smag og måden, hvorpå den forventes at komplimentere retterne på påskebordet.

Jeg har som avisens udsendte ølamatør derfor allieret mig med lokalformand for Danske Ølentusiaster i Randers, Erik Gnudtzmann, og fundet fem påske- og forårsbryg fra Kronjylland og Djursland. Sammen har vi sat os for at teste, hvilken af de fem øl, vi helst ser på dette års påskebord. Og som læser får du både ekspertens og amatørens syn på sagen med på vejen. God påske.

1. Ebeltoft Gårdbryggeri, Påskebryg

Påskebryg fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Alkoholprocent 6,0. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Ebeltoft Gårdbryggeri, som ligger i Syddjurs Kommune, har lavet en påskebryg, der består af en lys bock brygget på bygmalt og hvedemalt.

Øllen har en alkoholprocent på 6,0, og den kan - udover i specialforretningerne - købes i flere lokale dagligvareforretninger særligt på Djursland. Pris: 35 kroner for 0,33 liter.

4

Vurdering af eksperten: Der er tale om en ganske udemærket øl til frokostbordet. Den har en fin, lys farve og et pænt skum, der ikke forsvinder med det samme. Smagen er citrusfrisk med en let bitterhed, så den kommer ikke til at overdøve den mad, vi skal spise dertil. Egentlig er Ebeltoft Gårdbryggeri kendt for deres humlede øl med god humlesmag, men det er tydeligt, at det ikke har været dét, de ville med den her øl.

5

Vurdering fra amatøren: Den har en klar lys farve som en almindelig pilsner. Den er let og frisk i udtrykket, let at drikke, og den fylder ikke for meget i maven. Den kunne jeg altså godt drikke nogle stykker af til familiens påskefrokost.

2. Rosenholm Bryghus, Påskebryg

Påskebryg fra Rosenholm Bryghus. Alkoholprocent 6,8. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Rosenholm Bryghus i Hornslet, Syddjurs Kommune, blev stiftet i 2018 og er dermed et af de nyeste bryghuse på Djursland. De har i år lavet en ufiltreret, håndbrygget påskebryg, som er brygget på malt fra pilsner, Pale Ale, Wheat Dark, Cara Gold, Cara Hell, chokolade samt Hallentauer-humle.

Øllen har en alkoholprocent på 6,8, og den kan købes i Superbrugsen i Hornslet og Løgten, Meny Rønde og hos J. M. Bryg i Vissing. Pris: 40 kroner for 0,5 liter.

2

Vurdering af eksperten: Den har en fin gylden farve, og den indeholder helt sikkert nogle gode ingredienser. Det er jo sådan med smag, at den er forskellig fra person til person. Du kan måske lide noget, jeg ikke kan lide, og omvendt. Jeg skal ikke kunne sige, om det er mig, den er gal med, men jeg synes, at den har lidt en smag af mælkesyrebakterier, og derfor kunne jeg godt mistænke, at der måske er sket en brygfejl i forhold til bryggerens intentioner. Det er ikke en øl, jeg ville sidde hjemme i lænestolen og drikke.

1

Vurdering fra amatøren: Jeg synes umiddelbart, jeg kan dufte karamel, og så kan jeg smage lidt chokolade. Men jeg synes, den virker flad, og sidder i munden på en lidt ubehagelig måde. Jeg vil helst bare hælde den ud.

3. Bies Bryghus, Forårsbryg

Forårsbryg fra Bie's Bryghus. Alkoholprocent 7,0. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Bie's Bryghus i Hobro, Mariagerfjord Kommune, har siden 2017 lavet en forårsbryg, som består af en ufiltreret bock, der er brygget på bygmalt, økologisk rørsukker og humletypen perle.

Øllen har en alkoholprocent på 7,0, hvilket gør den til den stærkeste øl i feltet, og den kan købes blandt andet i Meny i Hobro. Pris: 36,95 kroner for 0,5 liter.

5

Vurdering af eksperten: Bie's Bryghus har lavet en lille genistreg ved at kalde øllen for en forårsbryg. For på den måde har de forlænget sæsonen med næsten et par måneder. Den er mere humlet end traditionelle påskeøl, men jeg er humlenørd og synes derfor, at den smager dejligt. Det er en rigtig fin øl. Let drikkelig, frisk, og den vil være rigtig god både til påskebordet eller på solbænken, efter man har slået græsplænen.

4

Vurdering fra amatøren: Det første, der rammer mig, er bitterheden. Smagen er ret kraftig, og den bliver siddende i munden ret længe. Jeg synes sådan set, den smager ganske udmærket, men jeg tror ikke, at jeg ville kunne spise ret meget af påskefrokosten, hvis jeg skulle have den her øl til.

4. Hadsund Bryghus, Dimmel Bock

Dimmel bock fra Hadsund Bryghus. Alkoholprocent 6,5. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Hadsund Bryghus i Mariagerfjord Kommune har i år lavet en påskebryg, som de kalder Dimmel Bock. Navnet kommer fra udtrykket dimmel-uge, som er et gammelt udtryk for påskeugen. Der er tale om en påskeøl, som består af en ufiltreret og upasteuriseret bock, der blandt andet er brygget på rigelige mængder münchener malt.

Øllen har en alkoholprocent på 6,5, og den kan købes blandt andet i Lokalbrugsen i Øster Hurup. Pris: 45 kroner for 0,5 liter.

3

Vurdering af eksperten: Den har en god farve og et fint skum. Jeg synes, den umiddelbart har temmelig meget maltsødme, men eftersmagen er præget af en god og vedvarende humlebitterhed. Hvis jeg fik en to-tre stykker af dem og ingen mad til, så ville jeg nok sige, at den var for sød. Men den vil sikkert gå fint til påskebordet, hvor der også er andre smagsindtryk.

3

Vurdering fra amatøren: Min umiddelbare konklusion, når jeg drikker den, er, at den er fyldig og sød. Ved et påskebord ville jeg være bange for, om den blev lidt for tung eller kvalm i længden. Til gengæld kan jeg ret godt lide eftersmagen. Den er ret god.

5. Ebeltoft Gårdbryggeri, Påske I.P.A.

Påske I.P.A. fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Alkoholprocent 6,3. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Ebeltoft Gårdbryggeri i Syddjurs Kommune har ud over sin Påskebryg også kreeret en Påske I.P.A. Øllen består, som det fremgår, af en Indian Pale Ale, der blandt andet er brygget med Amarillo- og Motueka-humle.

Øllen har en alkoholprocent på 6,3, og den kan - udover i specialforretningerne - købes i flere lokale dagligvareforretninger særligt på Djursland. Pris: 35 kroner for 0,33 liter.

6

Vurdering af eksperten: Den har et meget flot, højt og vedvarende skum, og man kan tydeligt fornemme de her frugtagtige noter i den, inden man begynder at drikke. Smagen er citrusfrisk, og du bliver ikke flået i hovedet af bitterhed. Det er en letdrikkelig, dejlig øl, som vil give et fint modspil til de retter, man traditionelt får til påskefrokosten, og så rammer den lige min smag. Den kan jeg virkelig godt lide.

3

Vurdering fra amatøren: Den har enormt meget aroma. Jeg kan nærmest dufte blomsterne og citrusfrugterne, inden jeg drikker den. Den er frisk og letdrikkelig, men i min øjne også lige på kanten til at være for parfumeret i smagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce