Annonce
Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

40 meter af Mariager Havns kajanlæg skal gennemgå en akut nødrenovering, da det på grund af underminering er i fare for at kollapse. Foto: Mariagerfjord Kommune
Oprindeligt var det vedtaget, at arbejdet med at renovere og klimasikre 300 meter af Mariager Havns kajanlæg snart skulle påbegyndes. Kraftigt stigende priser på stålspuns samt krigen i Ukraine har imidlertid sat projektet på hold med undtagelse af en akut nødrenovering af 40 meter, som ellers ville være i fare for at kollapse indenfor kort tid.

Mariager: Udvalget for teknik og miljø besluttede på mødet 4. april at iværksætte en akut nødrenovering af Mariager Havns kajanlæg.

Det sker på baggrund af en dykkerrapport, der blev udført i Mariager Havn 11. marts, hvor det blev konstateret, at cirka 40 meter af kajmuren/fronten er nedbrudt og undermineret i en yderst kritisk grad, hvilket kræver uopsættelig reparation.

Opdagelsen førte til, at den yderste del af asfalten ud mod kajkanten flere steder er faldet sammen. Den pågældende kajstrækning samt kajareal blev derfor straks afspærret, så der ikke kan køre eller holde biler på området før, nødrenoveringen er udført, hvilket efter planen vil ske i perioden uge 19 til 26.

Annonce

Af rapporten fremgår det, at nedbrydningen på det 40 meter lange stræk skyldes, at spuns er udført i træ med en betonhammer/front. Træspunsen er under vandoverfladen nedbrudt i sådan en grad, at der ved bølgebevægelse i havnen/fjorden, trækkes sand og sten ud mellem åbenstående sprækker. Frontmuren er desuden et enkelt sted revnet. Kommunens fagenhed har i samråd med dykker og rådgiver derfor vurderet, at der er fare for sammenstyrtning af både kajen og det bagvedliggende areal.

Ifølge et overslag fra firmaet NCC Hercules Fundering vil nødrenoveringen have en pris på 3,5 millioner kroner. Et beløb der vil blive taget fra den pulje på i alt 15,3 millioner, der er afsat til renovering og klimasikring af Mariager Havn på en strækning af 300 meter.

Priser og krig udsætter havneprojekt

Til renovering af kajanlægget anvendes stålspuns, der er kraftige stålplader, der hamres ned i jorden for at danne en barriere som sikring mod vandindtrængning.

Det er denne strækning på Mariager Havn, der skal nødrenoveres i perioden uge 19-26. Illustration: Mariagerfjord Kommune

Formand for udvalget for teknik og miljø, Jørgen Hammer Sørensen (DF), oplyser at kraftigt stigende priser på stålspuns er årsagen til, at udvalget på samme møde besluttede at sætte den ellers vedtagne renovering og klimasikring af de resterende 260 meter på hold.

- Fra juli 2020 til nu er prisen på stålspuns mere end firedoblet. Det betyder, at hvis vi havde valgt at indstille til økonomiudvalget og byrådet at fortsætte med planerne for den totale renovering og sikring, ville vi have været nødt til samtidig at søge om en væsentlig tillægsbevilling, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Han tilføjer, at med de stigende stålpriser, ville projektet med de nuværende priser nemlig koste 7,7 millioner kroner mere end det, der oprindeligt er bevilget.

Jørgen Hammer Sørensen oplyser, at det er krigen i Ukraine, der er den direkte årsag til de kraftigt stigende stålspuns-priser, idet Ukraine står for hele verdens produktion af stålspuns.

- På grund af krigen ville det derfor være meget usikkert om vi overhovedet kunne få dem leveret, selv om byrådet skulle sige ja til en tillægsbevilling, siger han.

- Så da det ikke haster med at få sat hele projektet i gang, har vi i udvalget valgt at sætte det i bero, fortsætter Jørgen Hammer Sørensen.

Beslutningen var dog ikke enstemmigt, idet Christian Johnson (K) ønskede hele projektet gennemført nu.

Annonce

Bruger genbrugsmaterialer til nødrenovering

At det på trods af krigen i Ukraine alligevel kan lade sig gøre at få foretaget nødrenoveringen nu, skyldes ifølge Jørgen Hammer Sørensen, at det firma der skal udføre arbejdet har fået fat i noget brugt stålspuns, som endda er i dobbelt tykkelse i forhold til den, der oprindelig skulle være brugt i det samlede projekt.

Flere steder har undermineringen allerede resulteret i, at asfalten er kollapset. Foto: Mariagerfjord Kommune

- At der er tale om genbrugsmaterialer og oven i købet til en billig penge, er vi i Mariagerfjord Kommune jo bare rigtig glad for, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Annonce

Klimasikring er ikke presserende

Hvornår arbejdet med at renovere og klimasikre de resterende 260 meter kan gå i gang har Jørgen Hammer Sørensen ikke noget fast bud på.

- Vi vil i første omgang afvente situationen i Ukraine og at stålpriserne stabiliseres, forhåbentlig på et lavere niveau end det nuværende, fortæller han.

- Hvis vi kan se, at priserne begynder at falde, vil vi vente så lang tid som muligt, men hvis vi om et år til halvandet kan se, at priserne ikke er faldet, så projektet kan udføres for det beløb, vi oprindeligt har afsat, må vi til den tid tage stilling til, om vi alligevel vil sende projektet i et nyt udbud, fortsætter Jørgen Hammer Sørensen.

Han tilføjer, at den vigtigste del af det samlede projekt er renoveringen af selve kajvæggen, klimasikringen derimod er ikke så presserende.

- Klimasikringen betyder bare, at vi laver kanten af kajen højere end den er i dag, så om det sker i år eller om fem år, tror jeg ikke, der sker det store ved, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

Mariager Avis

Kobbertyve ødelægger sæsonen for vinterbadere: 6000 kroner dyrt kabel stjålet fra havnen

Annonce