Annonce
Mariager Avis

En joke blev til et maratonløb: Efter fire års træning i Mariagerløberne fejrede Anni 50-års fødselsdag med at løbe et maratonløb.

"Det, en løbeklub kan, er, at det bliver til en holdsport at løbe. Når man løber med andre, løber man hinanden stærke, for helt automatisk presser man sig selv for at kunne følge med de andre, ligesom man ofte udfordrer hinanden til lige at tage en kilometer mere på træningsturen", siger Anni Grønborg Jensen. Foto: Frank Pedersen
Mariagerløberne er en løbeklub og et socialt fællesskab for alle fra motionisten til ultraløberen. - Selv om det regner, møder man op til træning, for det har man lovet de andre, som står og venter ved hallen, siger Anni Grønborg Jensen, der for fire år siden begyndte at løbe i klubben, da hun fik et startnummer til et halvmaraton i julegave.

Mariager: Den lokale klub Mariagerløberne er et løbefællesskab, hvor medlemmerne mødes to gange i ugen – tirsdag og torsdag klokken 17.30 – ved Mariagerhallen for at løbetræne sammen.

Ambitionsniveauet for de godt 30 medlemmer af løbeklubben Mariagerløberne spænder bredt. Der er motionisterne, der holder sig til ture på mellem fem og 10 kilometer, til de ambitiøse, der træner sig op til den klassiske maraton eller ekstremløb på knap 200 kilometer.

Hvilke ruter, der løbes ad, varierer, alt efter hvor mange og hvem, der møder op.

Annonce

- Vi tilpasser ruten efter de fremmødtes ønsker, og hvad de eventuelt er ved at træne sig op til, siger Anni Grønborg Jensen, der har været medlem af Mariagerløberne siden 1. januar 2018.

- Jeg havde ikke tidligere for alvor dyrket det med at løbe, og faktisk begyndte det halvvejs som en joke, fortæller Anni Grønborg Jensen, hvis mand i november 2017 fortalte, at han havde besluttet sig for at stille op i Copenhagen Halv Maraton.

- Da han sagde, at jeg da også skulle med, sagde jeg for sjov: "Ja, ja selvfølgelig skal jeg det", fortsætter hun.

Selv om det var sagt i spøg, tog ægtefællen Anni Grønborg Jensen på ordet, så hendes julegave det år var et startnummer til halvmaratonet plus et løbeur.

- Så var der jo ikke andet for, end at jeg måtte prøve at komme i gang med at løbe, siger hun med et smil.

Løb bliver en holdsport

Anni Grønborg Jensen havde flere gange tidligere prøvet at komme i gang med at løbe, men hver gang var det kun blevet til et par ture, før der pludselig gik 14 dage, inden hun kom ud på den næste, og derefter løb det stille og roligt ud i sandet.

"Det er, når vejret er allerværst, at fællesskabet i Mariagerløberne kan noget, der betyder, at man tager afsted alligevel, og det ender som regel med, at når jeg kommer hjem, så har det været en god tur alligevel", siger Anni Grønborg Jensen. Foto: Frank Pedersen

Gode råd hvis du vil løbe

I løbet af de fire år, Anni Grønborg Jensen har været medlem af Mariagerløberne, er hun gået fra nul til ét maratonløb. Her giver hun gode råd, hvis man gerne vil i gang med at løbe i en løbeklub:

I bund og grund skal man bare møde op.

Man skal kunne løbe i hvert fald et par kilometer for at kunne få noget ud af at starte i en løbeklub. Kan man ikke det, er man nødt til at løbe lidt hjemmefra, inden man begynder i en klub.

Man skal gøre sig klart, hvorfor man gerne vil løbe i en klub. Der er stor forskel på, om man gør det for at tabe sig, eller om det er fordi, man gerne vil lære, hvordan man løber rigtigt.

Det er en fordel at sætte sig nogle mål som eksempelvis, at man gerne vil løbe Mariagerløbet, Royal Run, et fem-kilometer løb eller et 10-kilometer. Det vigtige er at have et mål for sin træning, ikke hvor langt det løb, man vil deltage i, er.

Man skal være indstillet på at sætte tid af til at kunne løbetræne mindst to gange om ugen for at kunne få den ønskede effekt ud af sin træning samt blive bedre til at løbe.

Når det kommer til udstyr, er det altafgørende, at man har nogle gode løbesko. Vil man løbe om vinteren, er det desuden vigtigt at have reflekser, så man kan løbe sikkert, når det er mørkt, dertil kommer en løbejakke, hue og vanter, så man undgår at fryse.

For at det ikke skulle gentage sig, meldte Anni Grønborg Jensen sig ind i Mariagerløberne.

- Det, en løbeklub kan, er, at det bliver til en holdsport at løbe. Når man løber med andre, løber man hinanden stærke, for helt automatisk presser man sig selv for at kunne følge med de andre, ligesom man ofte udfordrer hinanden til lige at tage en kilometer mere på træningsturen, siger hun.

Anni Grønborg Jensen fortæller, at det er hendes erfaring, at når man løber alene, er det alt for let at stoppe op og begynde at gå, hvis det begynder at gøre bare lidt ondt.

- Det gør man ikke, når man løber med andre. Tværtimod siger man til sig selv, at man godt kan fortsætte, og på den måde presser man sig selv til at blive bedre, siger hun.

Hun tilføjer, at hun har oplevet, at der også hører et element af forpligtigelse med i at løbe med andre og være medlem af en løbeklub.

- Selv om det regner, møder man op til træning, for det har man lovet de andre, som står og venter ved hallen, siger hun.

Annonce

Skal have et mål

Målt på løbeformen kan Anni Grønborg Jensen konstatere, at medlemskabet af Mariagerløberne så rigeligt har kunnet betale sig. Da hun meldte sig ind for fire år siden, kunne hun knap løbe tre kilometer i træk. Blot ni måneder senere gennemførte hun sin julegave - Copenhagen Half Marathon - og i november sidste år fejrede hun sin 50-års fødselsdag ved at løbe et helt maratonløb i Barcelona i selskab med fire andre fra Mariagerløberne.

Anni Grønborg Jensen (th.) sætter altid sig selv mål for træningsturene med Mariagerløberne. Seneste mål, hun har indfriet, var, da hun sidste år, sammen med fire andre fra løbeklubben, fejerede sin 50-års fødselsdag med at gennemføre et maratonløb i Barcelona. Privatfoto

En væsentlig årsag til fremgangen er, at Anni Grønborg Jensen hele tiden har sat sig nye mål for, hvad træningen skal munde ud i.

- Hvis jeg skal drives ud i sne, slud, regn og frostgrader, er det for mig vigtigt at have et mål for det, jeg vil opnå med mine træningsture. Hvis jeg skal kunne føle, at jeg rykker mig, skal jeg have noget at rykke mig hen imod, for ellers bliver det bare det samme træning efter træning, siger hun.

- Du bliver ikke bedre af at løbe den samme syv kilometers tur hver gang. Du er nødt til at presse dig selv til at løbe længere, og det er sjovt at mærke, at man bliver bedre. At du pludselig kan løbe 26 kilometer, hvor du før tænkte, at 12 kilometer var langt. Der sker noget psykisk, når man ved, at man kan løbe længere end tidligere, så er det ikke så hårdt længere, fortsætter Anni Grønborg Jensen.

Annonce

Trail, maraton eller ultraløb

Med et godkendt ud for både halvmaraton og et helt maraton er Anni Grønborg Jensen begyndt at se sig om efter den næste udfordring, der skal fungere som gulerod ved årets træningsløb. Flere bolde er i luften, men hun har endnu ikke lagt sig fast på, hvad det skal være.

En af mulighederne er dét, der kaldes ultraløb med distancer, der typisk er på over 170 kilometer. En anden kunne være at prøve kræfter med trail-løb.

- Trail er kortere distancer end et maratonløb, men til gengæld er det hårdere, fordi man løber i et kuperet terræn i eksempelvis en skov i stedet for på asfalt. En tommelfingerregel er, at for hver 100 højdemeter, man løber i et trail, svarer det til den belastning, der er ved at løbe en kilometer på flad vej, fortæller hun og tilføjer, at det ikke er usædvanligt, at der i et trail-løb på 40-45 kilometer indgår 1000 højdemeter.

Af andre ønsker på udfordringslisten nævner Anni Grønborg Jensen det traditionsrige maratonløb i New York samt Julsø løbet med en distance på 60 kilometer.

- Hvad det bliver, kommer an på, hvilke løb, der bliver gennemført i år, siger hun.

Annonce

Et socialt fællesskab

Mariagerløberne er en underafdeling af orienteringsløbsklubben Mariagerfjord OK og har derfor hverken egen bestyrelse eller formand.

- Vi er en lille gruppe på fire stykker, der fungerer som tovholdere, men det er mest i forhold til de sociale arrangementer og aktiviteter i klubben, siger Anni Grønborg Jensen, der er en af disse fire.

Hun pointerer, at netop det sociale er en væsentlig del af det, der binder Mariagerløberne sammen.

- Alle kan løbe. Det drejer sig bare om at sætte den ene fod foran den anden, så løber man. Det, vi som forening kan tilbyde, er det sociale fællesskab, der opstår, når man løber sammen med andre, siger Anni Grønborg Jensen.

Hun tilføjer, at der i Mariagerløberne desuden er en kæmpe kapacitet i form af viden og gode løberåd. Flere af medlemmerne har 20-30 års erfaring som løbere, og de rådgiver gerne om alt fra udstyr til træning og løbeteknikker.

- Desuden laver vi medlemsarrangementer med oplæg fra eksperter indenfor blandt andet træningsopbygning og skadesforebyggelse, siger Anni Grønborg Jensen.

For at pleje det sociale fællesskab og understrege, at Mariagerløberne er en klub for alle, uanset hvor langt man vælger at løbe, tager en del medlemmer ofte i samlet flok til diverse løbearrangementer ved Mariager Fjord, ligesom der er tradition for, at flere deltager i Aarhus halvmaraton.

- Der er også tradition for, at vi deltager i Kalkmineløbet, hvor der løbes på ruter af forskellige længder i Mønsted Kalkgruber, og når alle er kommet i mål, slutter løberne fra Mariager af med et fælles frokost- og kagebord, siger Anni Grønborg Jensen.

Annonce

Et løb med mening

Mariagerløberne vil meget gerne have flere medlemmer. En af de måder, hvorpå man forsøger at gøre opmærksom på sin eksistens, er i forbindelse med det det årlige Mariagerløb, som foreningen er arrangør af.

- I tiden op til Mariagerløbet tilbyder vi løbetræning for dem, der ønsker at deltage i løbet, siger Anni Grønborg Jensen.

Mariagerløberne er desuden en af de løbeklubber og -foreninger omkring Mariager Fjord, der i uge 4 er vært for en række løb under den fælles paraply ’Løb med mening’, der fungerer som en indsamling i forbindelse med den landsdækkende ’Danmarksindsamling’.

- ’Løb med mening’-ugen begynder med et løb i Hadsund og slutter af her i Mariager om fredagen, hvor vi arrangerer et løb med en rute omkring Superbrugsen, siger Anni Grønborg Jensen og tilføjer, at der efter al sandsynlighed også bliver ’Løb med mening’ i år trods coronaen.

- Det foregår jo udendørs, men det bliver uden de sædvanlige depoter med varm kakao, kage og frugt samt hyggen i målområdet, fortsætter hun.

Annonce

Er blevet afhængig

Udover det sociale fællesskab og en måde at holde sig i form, fortæller Anni Grønborg Jensen, at for hende er det at løbe blevet vigtigt for hendes generelle helbred.

- At komme ud og løbe er en god adspredelse i en travl hverdag. Det giver mig velvære og en følelse af at være fit. Desuden forsvinder spændingerne i kroppen, og jeg har nærmest aldrig haft hovedpine, siden jeg begyndte at løbe, siger hun.

- Jeg er nok blevet lidt afhængig af at komme ud at løbe, derfor var det frygteligt, da jeg fik en fodskade og ikke kunne løbe i cirka otte uger.

Selv om Anni Grønborg Jensen generelt er meget glad for at løbe, kan hun dog sagtens finde tidspunkter, hvor det er surt at hoppe i løbeskoene.

- Det er særligt, når det regner og samtidig er koldt, at det er rigtig træls, siger hun og fortsætter:

- Men det er, når det er allerværst, at fællesskabet i Mariagerløberne kan noget, der betyder, at man tager afsted alligevel, og det ender som regel med, at når jeg kommer hjem, så har det været en god tur alligevel.

Annonce
Mariager Avis

Inger Støjberg inviterer til stor fest på lokalt slot: - Der er rigtig gang i kagebageriet

Annonce
Mariager Avis

Da Thomas drejede nøglen blev bilen omspændt af flammer: 38-års ejerskab af en Triumph TR6 fik en brat afslutning

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Annonce