Annonce
Mariager Avis

En rute, der forbinder by og natur

Mariager: Projektleder ved Mariager fjord Kommune, Mette Wessel Fyhn, har udvalgt fire lokationer som eksempler på de forskellige og spændende steder, man kommer til på nye vandrerute:

1. Hohøj

Fra toppen af Danmarks største bronzealder-gravhøj, Hohøj, er der en fantastisk udsigt over landskabet og Mariager Fjord. Foto: Frank Pedersen

Hohøj er med sin 12 meter i højde og en diameter på 72 meter Danmarks største bronzealder gravhøj.

På toppen befinder man sig 112 meter over havets overflade. Herfra er der en fantastisk udsigt over landskabet, overdrevene og Mariager Fjord.

- Hohøj er en monumental høj. Fra den blev bygget, har man i mere end 3000 år, kunnet stå her og se ud over landskabet. Den er er en historie helt for sig selv, siger Mette Wessel Fyhn.

- Det er et fantastisk sted bare et par kilometer fra Mariager, så der var ingen tvivl om, at den skulle være med på vandreruten, fortsætter hun.

Pollenanalyser fra Hohøj viser, at dengang Hohøj blev bygget, var landskabet omkring den af samme type som nutidens med græsset hede og græsningsoverdrev med enkelte småtræer og enekrat rundt omkring.

- Overfladen på Hohøj har aldrig været pløjet eller på anden måde påvirket de seneste 3000 år, så de planter vi kan se her nu afspejler, hvordan her har set ud i bronzealderen og også det gør Hohøj unik, siger Mette Wessel Fyhn.

2. Østergade

Østergade med de små lave byhuse og roserne repræsenterer noget af det bedste fra Mariager som by. Foto: Frank Pedersen

Østergade er med på ruten, fordi der i planlægningsgruppen har været et ønske om, at man med ruten blandt andet kan binde Mariager by sammen med Hohøj og Alstrup Krat.

- Vi vil gerne vise de kontraster, der er meget tæt på hinanden ved Mariager. Det er tydeligt her, hvor man kommer fra den mørke og søjleagtige skov i Maren Finds Dalen og direkte ud i lyset tæt på Mariager Torv, samtidig er her et fint kig til fjorden. Det er et dramatisk øjeblik på ruten, som vi i planlægningsgruppen godt kan lide, siger Mette Wessel Fyhn.

Hun tilføjer, at samtidig repræsenterer Østergade med de små lave byhuse og roserne noget af det bedste fra Mariager som by.

- I Østergade kombineres det bedste fra den idylliske og pulserende by med det bedste fra naturen. Det synes vi, er en god gave at give både borgeren og turisten, der er på vandring, siger Mette Wessel Fyhn.

3. Maren Finds Dalen

Blot et par hunderede meter fra Østergade kommer man via en smal sti til den dunkle skovbevoksning i Maren Finds Dalen. "Med sin dramatiske udformning markerer dalen en tydelig overgang fra by til natur", siger Mette Wessel Fyhn. Foto: Frank Pedersen

Maren Finds Dalen med stejle skrænter og smalle stier er skabt af istiden. Med sin dramatiske udformning markerer dalen en tydelig og skarp overgang fra at være i byen og i naturen.

På blot et par hundrede meter føres man via en slugt ind i den dunkle skovbevoksning, hvor baggrundlydene ændrer sig fra Østergades trafik på brosten til fuglefløjt i stilheden.

4. Oksendal

I jernalderen fungerede Oksendals stejle skrænter som en naturlig fold, når kvæget fra de omkringliggende landsbyer skulle drives til de fugtige græsningsenge ved Maren Møllebæk. Foto: Frank Pedersen

Selv om det ikke vides med sikkerhed, er det nærliggende at tro, at Oksendal har fået sit navn med baggrund i, at man fra de historiske landsbyer, der har ligget i området, har brugt dalen til at drive sit kvæg ned til de fugtige græsningsenge ved Maren Møllebæk.

De stejle skrænter langs dalen er nemlig en ideel naturskabt fold, der kunne forhindrede kvæget i at stikke af.

- Ved Hohøj har man udgravet en jernalderlandsby, hvor der omkring år 0 boede 100 mennesker. Ved landsbyen har man fundet stalde og spor efter, at der har været kvæg. Ved at forbinde fragmentrester af veje i området, kan man se, at de peger her ned til Oksendal og videre til Maren Møllebæk, fortæller Mette Wessel Fyhn for at underbygge teorien.

Oksendal er et af de steder, hvor en lodsejer har givet tilladelse til, at der i forbindelse med vandreruten etableres en sti i udkanten af dalens skov.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Mariager Avis

Frivillige Sociale Mentorer i Frivilligcentret

Mariager Avis

Stine har fået troen på fremtiden

Mariager Avis

Klaver-koncert på Mariagerfjord Gymnasium

Annonce