Annonce
Mariager Avis

En rute, der forbinder by og natur

Mariager: Projektleder ved Mariager fjord Kommune, Mette Wessel Fyhn, har udvalgt fire lokationer som eksempler på de forskellige og spændende steder, man kommer til på nye vandrerute:

1. Hohøj

Fra toppen af Danmarks største bronzealder-gravhøj, Hohøj, er der en fantastisk udsigt over landskabet og Mariager Fjord. Foto: Frank Pedersen

Hohøj er med sin 12 meter i højde og en diameter på 72 meter Danmarks største bronzealder gravhøj.

På toppen befinder man sig 112 meter over havets overflade. Herfra er der en fantastisk udsigt over landskabet, overdrevene og Mariager Fjord.

- Hohøj er en monumental høj. Fra den blev bygget, har man i mere end 3000 år, kunnet stå her og se ud over landskabet. Den er er en historie helt for sig selv, siger Mette Wessel Fyhn.

- Det er et fantastisk sted bare et par kilometer fra Mariager, så der var ingen tvivl om, at den skulle være med på vandreruten, fortsætter hun.

Pollenanalyser fra Hohøj viser, at dengang Hohøj blev bygget, var landskabet omkring den af samme type som nutidens med græsset hede og græsningsoverdrev med enkelte småtræer og enekrat rundt omkring.

- Overfladen på Hohøj har aldrig været pløjet eller på anden måde påvirket de seneste 3000 år, så de planter vi kan se her nu afspejler, hvordan her har set ud i bronzealderen og også det gør Hohøj unik, siger Mette Wessel Fyhn.

2. Østergade

Østergade med de små lave byhuse og roserne repræsenterer noget af det bedste fra Mariager som by. Foto: Frank Pedersen

Østergade er med på ruten, fordi der i planlægningsgruppen har været et ønske om, at man med ruten blandt andet kan binde Mariager by sammen med Hohøj og Alstrup Krat.

- Vi vil gerne vise de kontraster, der er meget tæt på hinanden ved Mariager. Det er tydeligt her, hvor man kommer fra den mørke og søjleagtige skov i Maren Finds Dalen og direkte ud i lyset tæt på Mariager Torv, samtidig er her et fint kig til fjorden. Det er et dramatisk øjeblik på ruten, som vi i planlægningsgruppen godt kan lide, siger Mette Wessel Fyhn.

Hun tilføjer, at samtidig repræsenterer Østergade med de små lave byhuse og roserne noget af det bedste fra Mariager som by.

- I Østergade kombineres det bedste fra den idylliske og pulserende by med det bedste fra naturen. Det synes vi, er en god gave at give både borgeren og turisten, der er på vandring, siger Mette Wessel Fyhn.

3. Maren Finds Dalen

Blot et par hunderede meter fra Østergade kommer man via en smal sti til den dunkle skovbevoksning i Maren Finds Dalen. "Med sin dramatiske udformning markerer dalen en tydelig overgang fra by til natur", siger Mette Wessel Fyhn. Foto: Frank Pedersen

Maren Finds Dalen med stejle skrænter og smalle stier er skabt af istiden. Med sin dramatiske udformning markerer dalen en tydelig og skarp overgang fra at være i byen og i naturen.

På blot et par hundrede meter føres man via en slugt ind i den dunkle skovbevoksning, hvor baggrundlydene ændrer sig fra Østergades trafik på brosten til fuglefløjt i stilheden.

4. Oksendal

I jernalderen fungerede Oksendals stejle skrænter som en naturlig fold, når kvæget fra de omkringliggende landsbyer skulle drives til de fugtige græsningsenge ved Maren Møllebæk. Foto: Frank Pedersen

Selv om det ikke vides med sikkerhed, er det nærliggende at tro, at Oksendal har fået sit navn med baggrund i, at man fra de historiske landsbyer, der har ligget i området, har brugt dalen til at drive sit kvæg ned til de fugtige græsningsenge ved Maren Møllebæk.

De stejle skrænter langs dalen er nemlig en ideel naturskabt fold, der kunne forhindrede kvæget i at stikke af.

- Ved Hohøj har man udgravet en jernalderlandsby, hvor der omkring år 0 boede 100 mennesker. Ved landsbyen har man fundet stalde og spor efter, at der har været kvæg. Ved at forbinde fragmentrester af veje i området, kan man se, at de peger her ned til Oksendal og videre til Maren Møllebæk, fortæller Mette Wessel Fyhn for at underbygge teorien.

Oksendal er et af de steder, hvor en lodsejer har givet tilladelse til, at der i forbindelse med vandreruten etableres en sti i udkanten af dalens skov.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Mariager Avis

Mariager Fysioterapi er flyttet i nye lokaler med plads til holdtræning

Mariager Avis

Landsbyfestival i Mellerup hele uge 26

Mariager Avis

Fredningen der skal sikre orkideerne i Dania Kridtgrav kan få den modsatte effekt

Annonce