Annonce
Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Det gule hus, hvor alle vinduerne er skæve, er Jan Bertelsens favoritbygning i Mariager. "Jeg ser selv ting fra skæve vinkler", siger han. Foto: Frank Pedersen
Jan Bertelsen er ansat som ny direktør for Political Festival of Europe. Han har de seneste 25 år boet og arbejdet i England, men briternes beslutning om at forlade EU tvang ham tilbage til Danmark.

Mariager: Political Festival of Europe - det europæiske folkemøde i Mariager - har fået ny direktør. Det er Jan Bertelsen, der i forvejen er ansat i festivalens sekretariat som Head of Commerce, hvor han kort sagt har ansvaret for at finde de økonomiske midler, der skal til for at få festivalen til at fungere.

Den stilling beholder han. Men selv om det betyder, at Jan Bertelsen nu skal varetage to fuldtidsstillinger samtidig, tager han det med fuldkommen ro.

- Dels har Political Festival of Europe en meget aktiv bestyrelse, og dels er jeg vant til at være ansat på engelske vilkår, hvor man ikke tæller timer, siger han.

Annonce

Jan Bertelsen har boet og arbejdet i England i 25 år, heraf de seneste otte i tre handelskamre (det danske, norske og canadiske) med kontor i London.

I et handelskammer skabes kontakter mellem to lande og det var med den erfaring i bagagen, at Jan Bertelsen besluttede sig for at søge direktørstillingen, da den blev ledig kort før sommerferien.

- Den største forskel er, at i stedet for to lande, skal jeg nu arbejde med at række ud til repræsentanter fra de 47 europæiske lande, der er inviteret til at deltage i Political festival of Europe. Men med min store erfaring i at samarbejde med ambassader samt mit politiske netværk i Europa har jeg meget at byde ind med i forhold til det sted i processen, hvor festivalen er lige nu, og frem til den åbner næste år, siger han og afviser med et smil, at dét at han skal jonglere med 47 lande, giver ham sved på panden.

- For et par år siden var jeg i Storbritannien med til at skabe et handelskammer-netværk med 45 lande, og det er lidt a la det, jeg skal nu, så jeg føler mig på rimelig sikker grund, siger Jan Bertelsen.

At Jan Bertelsen er vendt hjem til Danmark er ikke sket med hans gode vilje. Det er en direkte konsekvens af den britiske beslutning om at træde ud af EU.

- Jeg er brexit-flygtning. Min italienske partner og jeg fik en time til at komme ud af Storbritannien, hvis vi ville undgå at sidde fast i alle de nye regler efter det britiske exit fra EU.

Beslutningen om at flytte til Danmark, var taget i forvejen. Men fordi det pludselig skulle ske med kort varsel, skulle parret hurtigt finde et sted at bo.

- Vores eneste kriterie var, at det skulle være et dejligt hus, fortæller Jan Bertelsen.

At det blev til en bolig i Hobro, var derfor et tilfælde, for Jan Bertelsen havde indtil da aldrig tidligere været i hverken Hobro eller Mariagerfjord Kommune.

- Men det har vist sig at være et helt fantastisk sted, vi nu har slået os ned i, fortsætter han.

Fra Trafalgar Square i London til Torvet i Mariager

Mens han arbejdede i London, havde Jan Bertelsen kontor på det centrale Trafalgar Square, og det er derfor noget af en kontrast, at han fra sit nye kontor har udsigt til Torvet i Mariager. Alligevel vil han ikke kalde det for en kulturomvæltning af de negative, at han har skiftet millionbyen ud med købstadens godt 2500 indbyggere.

Jan Bertelsen er ansat som ny direktør for Political Festival of Europe. Foto: Frank Pedersen

- Det er fantastisk inspirerende at arbejde med udgangspunkt i det danske folkesind, siger han og tilføjer, at der dog på nogle punkter er horisonter, der skal udvides.

- I Danmark er meget bygget op i kasser, og generelt passer jeg ikke så godt ind i kasser. Desuden har vi godt nok et udsyn i Danmark, men kun til en vis grænse. Der har jeg via mine 25 år i England nok fået et bredere udsyn, ligesom jeg generelt nok er meget anti-jantelov, den kan jeg ikke rigtig bruge til noget, siger Jan Bertelsen.

Annonce

Putin og Lukasjenko er velkomne i Mariager

Jan Bertelsen pointerer, at næste års folkemøde er åbent for deltagere fra alle de 47 europæiske lande og stater. Det gælder også personer, som måske ikke altid har et demokratisk sindelag på plads.

- Hvis eksempelvis Vladimir Putin eller Aleksandr Lukasjenko har lyst til at deltage, er de meget velkomne. Det er en god dansk tradition, at vi giver folk taleret, selv om vi ikke er enige med dem. Det er bedre at synliggøre ekstreme synspunkter og få dem frem i lyset end ikke at gøre det. Derfor er alle velkomne til at deltage, siger Jan Bertelsen.

Han tilføjer, at det er vigtigt for Political Festival of Europe, at de, der deltager, skal opleve et folkemøde, der er spændende, sjovt og inspirerende for alle.

- Så hvis nogle af de spændende oplevelser har form af en forargelse, er det helt okay for mig, hvis folk bliver rystet i deres grundvold ved at deltage i et programpunkt, hvor der er delt rabiate holdninger. Den slags oplevelser kan nemlig være med til at åbne ens horisont, siger Jan Bertelsen.

- Det må bare ikke være sådan, at de negative ting overdøver det, vi kan gøre sammen ved at samarbejde og løfte ting sammen, tilføjer han hurtigt.

Annonce

Folkemødet er som huset med de skæve vinduer

Jan Bertelsen er uddannet indenfor mode og indretning og har taget disse branchers kreative tankegang med ind i først handelskamrenes forretningsverden og nu folkemødet i Mariager.

- Jeg ser ting fra skæve vinkler. Netop derfor er min favoritbygning i Mariager den gule, der ligger skråt overfor vores kontor i det gamle rådhus. Ingen af vinduerne er lige, alle er skæve og vinklede. Og så er der dørene, der åbner sig, når man banker på - forestiller jeg mig. For mig er det hus en metafor for, at hvis man spørger, får man som regel et positivt svar, men man skal turde spørge, siger Jan Bertelsen og smiler.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Travlt kryds fremtidssikres: Trafikanterne må forvente nedsat hastighed

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Sur smiley og en bøde til Jægerhuset: - Det er da ved Gud drønærgerligt

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Når borgmester Mogens Jespersen (V) skal slappe af: Så ’der bas

Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Mariager Avis

Mariager Sejlklub har forbedret forholdene i lystbådehavnen

Mariager Avis

Ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup bliver 1,9 millioner kroner dyrere

Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen hammer Sørensen ejer fem udlejningsejendomme og den fædrene gård

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen Hammer Sørensen: Byrådsarbejde er som en boksekamp

Mariager Avis

Jens-Henrik Kirks favoritsted i hjemmet er køkkenet: Jeg elsker at lave mad

Mariager Avis

For den konservative spidskandidat i Mariagerfjord Kommune, Jens-Henrik Kirk, kommer renovering af Mariager Skole før alt andet

Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Mariager Avis

Lyst til debat: Over 3.000 besøgende til EU-dagen i Mariager

Mariager Avis

Opsplitning af parti ryster ikke venstreborgmester: - Vi arbejder som om, intet har ændret sig på Christiansborg

Mariager Avis

Der gøres klar til stort rykind ved EU-dagen på Mariager Havn

Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Mariager Avis

Tager på jagt med 10 kilo dynamit

Mariager Avis

Årets sidste åbningsdag for Café Færgestedet

Mariager Avis

Sødisbakke Festival 2021 afholdes i en light-udgave

Annonce