Annonce
Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Forurening med E. colibakterier førte i forrige uge til, at der kortvarigt var badning forbudt ud for Mariager strand. Ifølge Mariagerfjord Kommune kan der være flere mulige årsager til forureningen lige fra vand efter kraftigt regnskyl til udslip fra en båd eller at en fugl har skidt i vandet, da der blev foretaget måling af badevandskvaliteten. Foto: Frank Pedersen
Da gæsterne på Mariager strand fornylig kortvarigt fik forbud mod at tage en dukkert i fjorden, skyldtes det, at en vandprøve viste et forhøjet indhold af E. colibakterier, der kan være sygdomsfremkaldende. Ifølge Mariagerfjord Kommune er det ikke muligt at fastslå årsagen til forureningen.

Mariager: Fredag 20. august blev gæsterne på Mariager Strand mødt af et skilt, der bekendtgjorde, at det var forbudt at tage en dukkert fra dette sted i fjorden.

Forbuddet blev udstedt på baggrund af en rutinemæssig måling af vandkvaliteten på badevandsstationen mellem Maren Møllebæk og lystbådehavnen. Målingen viste nemlig et for højt niveau af E. coli-bakterier i vandet.

E. coli-bakterier forekommer i fæces - eller på almindelig dansk: lort - og kan være sygdomsfremkaldende, hvis man får dem indenbords i for store mængder.

Annonce

Det er Mariagerfjord Kommune, der med disse målinger holder øje med badevandskvaliteten i Mariager Fjord, men ifølge fagchef for Natur og Miljø, Jørgen Ussing, er det ikke muligt med sikkerhed at pege på, hvor den forhøjede forekomst af E. coli-bakterier stammer fra, da der i sager som den ved Mariager strand kan være flere årsager, da der ikke er foretaget dna-analyse af prøven, hvilket gør det svært at sige præcis, hvor E. colibakterierne stammer fra.

- Vi kan derfor som regel kun komme med et gæt på, hvor en E. coli-forurening stammer fra. I det konkrete tilfælde kan vi ikke afvise, at der kan forekomme en sammenhæng mellem kraftige regnskyl og en forhøjet forekomst af E. coli. Forureningen kan desuden skyldes overløb fra et overløbsbygværk, som er i Mariager, fordi størstedelen af Mariager by endnu ikke er separatkloakeret. Det kan også skyldes, at der er sket et udslip fra en båd, fæces fra en fugl eller noget helt fjerde, opremser Jørgen Ussing.

Automatisk omprøve

Prøven, der resulterede i, at badeforbudsskiltet blev rejst på stranden, blev foretaget 17. august klokken 18.30, derefter skulle den dyrkes i 48 timer, inden det stod klart, at prøven indeholdt et E. colibakterie-tal på over 1000 cfu/100 ml vandprøve, hvilket automatisk udløser et badeforbud.

Det er Naturstyrelsens anbefalinger, der ligger til grund for, at Mariagerfjord Kommune i lighed med mange andre kommuner udsteder badeforbud, når E. coli overstiger 1000 cfu/100 ml.

Jørgen Ussing fortæller, at når analysetallet påviser et E. coli indhold på over 250, bliver der automatisk bestilt en omprøve, som tages tre dage efter den ordinære prøve. Omprøven fra 20. august viste, at E. coli-tallet var faldet til blot 46, hvilket i første omgang indikerede, at der var tale om en kortvarig forurening.

"I miljøafdelingen mener vi ikke, at det er drastisk at udstede et badeforbud, da der også kan forekomme langvarig forurening. Det ville selvfølgelig gøre det meget lettere, hvis man kunne få analyseresultatet med det samme. Men det er i øjeblikket ikke en mulighed, derfor vil vi hellere være safe than sorry," siger Jørgen Ussing, fagchef for Natur og Miljø i Mariagerfjord Kommune. PR-foto

Ud over omprøven blev der syv dage efter den ordinære prøve foretaget en erstatningsprøve for at vurdere, om der alligevel kunne være tale om en langvarig forurening.

- I dette tilfælde lå E. coli stadig på 46, hvilket er meget fint, siger Jørgen Ussing.

Annonce

Hellere safe than sorry

Når det drejer sig om forurening i badevand ud for en kyst, er der som oftest tale om forurening af kort varighed, da prøven er et øjebliksbillede af badevandskvaliteten, men det er ikke noget, man kan forudse med sikkerhed.

- I miljøafdelingen mener vi ikke, at det er drastisk at udstede et badeforbud, da der også kan forekomme langvarig forurening. Det ville selvfølgelig gøre det meget lettere, hvis man kunne få analyseresultatet med det samme. Men det er i øjeblikket ikke en mulighed, derfor vil vi hellere være safe than sorry, siger Jørgen Ussing.

Ifølge Jørgen Ussing er der desværre ingen tommelfingerregel, man som borger kan bruge til at vurdere badevandskvaliteten efter eksempelvis et kraftigt regnvejr.

- Det kommer blandt andet helt an på, hvor meget nedbør der er kommet i dagene op til, og om det har været tørvejr gennem længere tid, siger han.

Jørgen Ussing tilføjer, at det er første gang i 2021, at der er udstedt badevandsforbud på badevandsstationen mellem Maren Møllebæk og lystbådehavnen, og at det er det eneste badevandsforbud, der er blevet givet i år i Mariagerfjord Kommunes 15 badevandsstationer.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Travlt kryds fremtidssikres: Trafikanterne må forvente nedsat hastighed

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Sur smiley og en bøde til Jægerhuset: - Det er da ved Gud drønærgerligt

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Når borgmester Mogens Jespersen (V) skal slappe af: Så ’der bas

Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Mariager Avis

Mariager Sejlklub har forbedret forholdene i lystbådehavnen

Mariager Avis

Ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup bliver 1,9 millioner kroner dyrere

Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen hammer Sørensen ejer fem udlejningsejendomme og den fædrene gård

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen Hammer Sørensen: Byrådsarbejde er som en boksekamp

Mariager Avis

Jens-Henrik Kirks favoritsted i hjemmet er køkkenet: Jeg elsker at lave mad

Mariager Avis

For den konservative spidskandidat i Mariagerfjord Kommune, Jens-Henrik Kirk, kommer renovering af Mariager Skole før alt andet

Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Mariager Avis

Lyst til debat: Over 3.000 besøgende til EU-dagen i Mariager

Mariager Avis

Opsplitning af parti ryster ikke venstreborgmester: - Vi arbejder som om, intet har ændret sig på Christiansborg

Mariager Avis

Der gøres klar til stort rykind ved EU-dagen på Mariager Havn

Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Mariager Avis

Tager på jagt med 10 kilo dynamit

Mariager Avis

Årets sidste åbningsdag for Café Færgestedet

Mariager Avis

Sødisbakke Festival 2021 afholdes i en light-udgave

Annonce