Annonce
Mariager Avis

Flyvende start for et europæisk folkemøde i Mariager

Leif Skaarup (tv) og Mogens Jespersen, henholdsvis 1. viceborgmester og borgmester i Mariagerfjord Kommune har sammen stiftet foreningen Festival Of Europe, der skal stå bag det første europæiske folkemøde i Mariager i 2022. Pr-foto
Den nye forening Festival Of Europe er på banen med international folkefest ved Mariager Fjord
Annonce

Mariager: Snakker du med folk på gaden, er der langt mellem dem, der for alvor brænder for Europa og samarbejdet på tværs af de europæiske landegrænser. Det skal der laves godt og grundigt om på, hvis det står til en ny forening, der blev dannet onsdag i sidste uge, og som nu realiserer planerne om at skabe et europæisk folkemøde i Mariager.

Det er Mogens Jespersen og Leif Skaarup, der er henholdsvis borgmester og viceborgmester i Mariagerfjord Kommune, som har taget initiativ til at stifte foreningen med det internationalt klingende navn Festival of Europe.

Foreningen er en foreløbig kulmination på et årelangt forarbejde, der skal udvikle en international event, der gør Europa nærværende for almindelige mennesker og skaber begejstring om den europæiske idé.

Annonce

Trækker sig når bestyrelsen er på plads

Mogens Jespersen fortæller, at grunden til, at han og Leif Skaarup står som initiativtagere til foreningen er, at den skal sættes i gang i en fart.

- Næste skridt bliver så hurtigt som muligt at få dannet en professionel bestyrelse for foreningen. Når det er sket, trækker Leif Skaarup og jeg os fra foreningen, siger han.

Mogens Jespersen tilføjer, at når den professionelle bestyrelse er på plads, vil det blive muligt for både foreninger og privatpersoner at blive medlem af foreningen Festival of Europe.

- Der skal jo kolossalt mange mennesker til, for at et projekt som Festival of Europe kan lade sig gøre, siger Mogens Jespersen og fortsætter:

- Vi har allerede haft sonderinger i gang i forhold til dem, vi gerne vil prikke som medlemmer, og vi kan se at der er rigtig mange, der gerne vil være med i det her.

Annonce

Åbner 22. maj 2022

Mogens Jespersen fortæller, at datoen for åbning af den første udgave af Festival of Europe er sat til 22. maj 2022. En dato, som er nøje udvalgt.

- Den uge i maj passer med, at vi ikke kommer i karambolage med noget andet. Desuden er det den uge, hvor EU-politikere bliver opfordret til at tage ud i Europa for at fortælle om og agere for EU, siger han.

Mogens Jespersen tilføjer hurtigt, at selv om der er skellet til EU-politikernes kalender, så er det ikke den politiske del, der kommer til at veje tungest på Festival Of Europe.

- Vi vil hælde mere til den folkelige og kulturelle del end den politiske. Der skal hovedsageligt komme folk og synge, fortælle, danse og lave mad fra alle landene i EU og fra de europæiske lande, der ikke er medlem. Det er det, der er målet med Festival of Europe, siger han.

Annonce

Mariager er den oplagte vært

Festival of Europe får en flyvende start. Byrådet i Mariagerfjord Kommune støtter nemlig den internationale event med 750.000 kroner og Mogens Jespersen glæder sig over, at man nu for alvor kan komme i arbejdstøjet.

- Europa har kolossal betydning for vores hverdag. Derfor er det en skam, at det europæiske samarbejde aldrig er blevet en folkesag. Nu har vi det formelle på plads og ressourcer til at tage fat på det store arbejde med at stable folkemødet på benene, siger Mogens Jespersen.

Det gælder blandt andet fundraising, bemanding af sekretariat, udpegning af bestyrelse og alt det praktiske, der skal på plads, så alt klapper som det skal.

Ifølge borgmesteren er det oplagt med et europæisk folkemøde i en mindre købstad som Mariager, der både har et globalt udsyn og et stærkt lokalt fællesskab og særpræg med dybe historiske rødder. Her kan folk mødes på tværs af grænser og de europæiske beslutningstagere kan møde helt almindelige mennesker i øjenhøjde.

- Det rykker noget, når folk mødes på tværs af grænser og sætter fokus på alt det, vi er fælles om i Europa. Her kan vi tage dialogen om, hvordan borgerne kan komme tættere på Europa, og Europa kan komme tættere på borgernes hverdag, siger Mogens Jespersen.

Annonce

Et samarbejde der er værd at kæmpe for

Viceborgmester Leif Skaarup er overbevist om, at det europæiske samarbejde stadig er relevant.

- Det europæiske samarbejde udspringer af en idé om, at et samarbejdende Europa er den bedste sikkerhed for, at vi kan leve fredeligt og velstående i vores del af verden. Jeg synes, det er værd at kæmpe for, selv om rædslerne fra verdenskrigene nu ligger mere end 75 år tilbage, siger Leif Skaarup.

Annonce

Der er behov for et folkemøde

Formanden for Europabevægelsen, Stine Bosse, er begejstret for, at det europæiske folkemøde i Mariager, Festival of Europe, nu bliver en realitet.

Formanden for Europabevægelsen, Stine Bosse, er begejstret for, at det europæiske folkemøde i Mariager, Festival Of Europe, nu bliver en realitet. "Borgerne i Europa har behov for et folkemøde, hvor den demokratiske dialog kan udspille sig i en europæisk sammenhæng", siger hun. Foto: Vibe Juul Sannig

- Borgerne i Europa har behov for et folkemøde, hvor den demokratiske dialog kan udspille sig i en europæisk sammenhæng. Et folkemøde rummer et enormt potentiale og det har været spændende at være med i processen, siger den rutinerede erhvervskvinde, som har stået i spidsen for den styregruppe, der indtil nu har stået for projektet.

- Med folkemødet vil vi skabe en kæmpe folkefest, som styrker dialogen og forståelsen på tværs af de europæiske grænser. Jeg glæder mig til at være med, når det første europæiske folkemøde løber af stablen i Mariager i 2022, siger Stine Bosse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce