Annonce
Mariager Avis

Forår på vej: Stæren er kommet til Mariager Fjord

Stæren er kommet til Mariager Fjord. Arkivfoto
Peter Andersen fra Mariager har aldrig tidligere oplevet stære så tidligt.
Annonce

Mariager: Stæren er kommet til Mariager Fjord. Det har Peter Andersen fra Mariager observeret:

- En flok på omkring 150 stære, vil jeg tro. Og stæren plejer ellers først at komme  begyndelsen af marts, fortæller Peter Andersen.

Han er i dag sidst i 80'erne og betegner sig selv som naturmenneske. Han har ført dagbog i årevis og har i sine notater konstateret, at han i 2019 så den første stær 20. marts. Sidste år kom stæren 4. marts.

Observationen har han gjort  i forrige uge på nordsiden af Mariager Fjord fra Havnøvej mellem Visborg og Helberskov, hvor han var på køretur med sin datter.

- Usædvanligt tidligt, konstaterer Peter Andersen.

Annonce

Ikke så sjældent

I Dansk Ornitologisk Forening fortæller biolog Knud Flensted, at det faktisk ikke er så ualmindeligt at se stære i Danmark om vinteren. Især i det eneste par årtier har det især i det vestlige og sydlige Jylland været helt almindeligt, at der er overvintrende stære.

Ellers trækker stære fra Danmark gerne til England, Belgien eller Nordfrankrig om vinteren.

- De milde vintre har gjort, at det ikke er ualmindeligt at se flokke af stære på denne tid. Stæren er det, man kalder en vejrtrækker. Det vil sige, at i milde vintre bliver de længere og kommer tidligt. Hvis vi får frostvejr igen, kan de hurtigt forsvinde. Den frost, vi har haft, kan gøre, at nogle fugle er flyttet rundt og for eksempel flytter ud til enge ved fjorde, hvor jordbunden ofte er lidt blødere. Stærene er jo afhængige af at kunne få næbbet ned i jorden for at fange nogle stankelbenslarver og den slags, forklarer Knud Flensted og tilføjer:

- Det er en spændende observation, men ikke nogen sensation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce