Annonce
Mariager Avis

Forbløffende fund: Smykke kan tilhøre Blåtands vølve på Fyrkat

På Danmarks femte vikingeborg Borgring ved Køge har arkæologer gjort et fund, der måske trækker tråde til vølvegraven ved vikingeborgen Fyrkat. Der er 320 kilometer mellem de to borge. Arkivfoto

Et hold arkæologer ved vikingeborgen Borgring i Køge har fundet et lille stykke ædelmetal, som muligvis stammer fra det smykke, der blev fundet i vølvegraven på Fyrkat i 1954.

Hobro/Køge: - Det var satans.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra arkæolog og museumsinspektør ved Moesgaard Museum ­Jeanette Varberg, da hun bliver præsenteret for billedet af det nye­ste fund fra ­Danmarks femte vikingeborg Borgring, der ligger lidt syd for Køge.

Under udgravningerne af borgen er et lille stykke ædelmetal dukket op, og det ligner umiskendeligt ét af tre manglende dele fra et særpræget spænde, som blev fundet på vikingeborgen ­Fyrkat i Hobro i 1954.

Hovedparten af det særprægede spænde blev dengang fundet, da grav IV på vikingeborgen Fyrkat skulle udgraves. Graven viste sig at være en af Danmarks rigeste kvindegrave fra vikinge­tiden, idet den havde tilhørt en trolddoms­kvinde - en såkaldt vølve - som nød ­ekstremt høj anseelse i vikinge­tiden.

Hvis det nyfundne metal­stykke fra Borgring viser sig at stamme fra det spænde, der blev fundet i vølvens grav på Fyrkat, kunne noget tyde på, at hun i sin tid har rejst mellem borgene, som blev bygget af Harald ­Blåtand i slutningen af det 10. århundrede.

- Hvis dette stykke er knækket af spændet fra ­Fyrkat, er det totalt vildt. Hvis det virke­lig stammer derfra, svarer det til at finde en nål i et ocean, siger Jeanette Varberg, som til daglig er museums­inspektør ved Moesgaard Museum, til Videnskab.dk.

Det lille, fint udsmykkede sølvblikbeslag blev fundet i Borgrings nordlige port, som efter alt at dømme har udgjort borgens hovedindgang.

Men til at starte med kunne arkæologerne ikke rigtig regne ud, hvor det stammede fra, fortæller arkæolog Søren Sindbæk, som selv var med til at opdage borgen i 2014.

- I de fleste tilfælde siger vi: "Ah, det er sådan en", men stik imod al vane kunne vi ikke regne ud, hvad det her stykke var. Det rumsterede i alle vores hoveder i noget tid, indtil det pludselig gik op for mig, hvor det var, jeg havde set det før, siger Søren ­Sindbæk, som er professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet.

Det viste sig nemlig, at ornamenterne på det ­lille sølvblik­beslag, er fuld­stændig magen til det smykke, som blev fundet i vølvegraven på Fyrkat.

- Det er et af de vildeste øjeblikke, jeg har oplevet som arkæolog. Hvis jeg havde drømt om dette fund, ville jeg have tænkt, at det var totalt urealistisk, fastslår han.

Det nyfundne sølvblik­beslag er fundet i det ­såkaldte 'færdsels­lag' i ­Borgrings nordlige port. Det be­tyder, at det rent tidsmæssigt stemmer overens med vølve­graven på Fyrkat, som tidl­igere er dateret til år 980.

- Hvis dette stykke er knækket af spændet fra Fyrkat, er det totalt vildt. Hvis det virkelig stammer derfra, svarer det til at finde en nål i et ocean.

Jeanette Varberg, museumsinspektør
Til venstre ses dåsespændet fra Fyrkat-graven - og til højre ædelmetallet fra Borgring, som er næsten identisk med den øverste, buede del, som ses forrest i billedet af dåsespændet. Fyrkatkvinden har ikke brugt smykket som spænde, men som en slags skål til opbevaring. Foto: Nationalmuseet/Museum Sydøstdanmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tegn på at du kan have rotter

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce