Annonce
Mariager Avis

Formand for Den Gamle Biograf, Henrik Gertz: Når det virkelig kniber, står vi sammen i Mariager

Siden 2000 har Henrik Gertz været formand for Den Gamle Biograf, der i 1987 blev taget i brug som Mariagers kultur- og forsamlingshus. Foto: Hannah Gertz
Coronaen truede med at give dødsstødet til Den Gamle Biograf. En indsamling blandt medlemmerne har imidlertid pustet nyt liv i Mariagers foreningsdrevne kultur- og forsamlingshus.
Annonce

Mariager: Midt i Mariager og med Lokalarkivet Mariager og Mariager Museum som nærmeste naboer ligger byens kultur- og forsamlingshus, Den Gamle Biograf, i de lokaler, der - som navnet meget nøjagtigt angiver - i sin tid husede byens biograf.

Den Gamle Biograf er et foreningsdrevet hus, der siden 1987 har været ramme om mange begivenheder i Mariager fra private fester som runde fødselsdage, barnedåb og bryllupper til offentlige arrangementer ved eksempelvis Mariager Filmklub og Rytmus’ koncerter.

- Selv om vi er en forening, der driver Den Gamle Biograf, er det et professionelt drevet kultur- og forsamlingshus, understreger Henrik Gertz, der er formand for Den Gamle Biograf.

Han fortæller, at Den Gamle Biograf i 2014 gennemgik en kærkommen og storstilet opgradering, hvor det indvendige i den gamle fredede bygning blev gennem renoveret for syv millioner kroner.

To millioner kroner blev doneret af LAG -fonden, mens Mariagerfjord Kommune løftede broderparten af regningen ved at afsætte fem millioner kroner i budgettet.

I forbindelse med renoveringen blev en 80 kvadratmeter stor lejlighed på første sal samt andre bygninger indlemmet i Den Gamle Biograf.

- Alt i alt blev Den Gamle Biograf næste dobbelt så stort i forhold til før renoveringsarbejdet, siger Henrik Gertz, der som eksempel på et af de store arbejder under renoveringen fortæller, at husets scene og koncertsal blev endevendt og nu kan rumme 250 siddende publikummer.

- Før renoveringen var sceneforholdene simpelthen for dårlige i forhold til de krav, der i dag stilles til en velfungerende koncertscene i et kulturhus, fortsætter han.

En anden væsentlig forbedring i Den Gamle Biograf var i tilknytning til husets funktion som forsamlingshus.

- Skulle man bruge tallerkener, bestik og andet service, måtte man ned ad en kældertrappe for at komme til depotet. Desuden var køkkenet så lille, at man ikke selv kunne lave mad. Det var så småt, at det eneste sted man kunne bruge til at sætte mad op, var på en to meter lang bardisk, fortæller Henrik Gertz.

- Det blev lavet om i forbindelse med renoveringen. Der hvor Røde Kors holdt til førhen blev inddraget, så vi nu har et stort og moderne forsamlingshus-køkken i Den Gamle Biograf, fortsætter han.

Henrik Gertz bruger gerne ordene ”meget meget primitivt” om forholdene i Den Gamle Biograf før 2014.

- Men alligevel også meget hyggeligt, hvor man fik det bedste ud af det, tilføjer han hurtigt med et smil og fortæller, at da han selv blev gift for 25 år siden, blev festen holdt i Den Gamle Biograf.

Annonce

Fra sund økonomi til 0 kroner på bankkontoen

Henrik Gertz fortæller, at ligesom dengang Den Gamle Biograf åbnede som byens kultur- og forsamlingshus i 1987, er det stadig fester, bryllupper, barnedåb og den slags, der er husets omdrejningspunkt og fylder mest i bookingkalenderen.


Vi er meget glade for den opbakning, der er til Den Gamle Biograf fra både borgere, erhvervslivet og de forretningsdrivende. For mig er det et bevis på, at når det virkelig kniber, så står man sammen her i Mariager.

Henrik Gertz, formand for Den Gamle Biograf


- Udviklingen består mest i, at der er blevet mere og mere rift om lokalerne, så vi nu i weekenderne har en belægningsprocent, der i spidsperioden fra forår til efterår er meget tæt på 100 … Altså, det vil sige indtil, coronaen kom, siger han.

Siden coronapandemien med tilhørende restriktioner for alvor ramte Danmark i marts sidste år, er de indtægter som Den Gamle Biograf baserer driften på, udeblevet, da der ikke er nogen, der lejer lokalerne

- Tidligere havde vi en sund økonomi, men som tiden er gået under coronaen, er pengene på kontoen blevet færre og færre. Selv om der ikke er nogen, der bruger huset, skal vi ligesom alle andre stadig betale husleje til kommunen samt el, vand, varme og andre faste udgifter, siger Henrik Gertz.

Annonce

Hellere selvstændighed end kommunale penge

Før 2014 var det Mariager Museum, der ejede bygningen, men i forbindelse med Mariagerfjord Kommunes bidrag til den gennemgribende renovering overtog kommunen bygningen, som huser Den Gamle Biograf. Det er derfor Mariagerfjord Kommune, Den Gamle Biograf betaler husleje til, som var det til en privat udlejer.

I 2014 blev Den Gamle Biograf gennem renoveret med blandt andet ny koncertsal og et moderne køkken. Siden er byens kultur- og forsamlingshus desuden blevet udstyret med det nyeste indenfor lyd- og lysanlæg. "Der er blevet mere og mere rift om lokalerne, så vi nu i weekenderne har en belægningsprocent, der i spidsperioden fra forår til efterår er meget tæt på 100 … Altså, det vil sige indtil, coronaen kom", siger Henrik Gertz, der her står i koncertsalen, hvor der har været tomt siden marts sidste år. Foto: Hannah Gertz

Henrik Gertz fortæller, at man i bestyrelsen for Den Gamle Biograf har vendt muligheden for at søge Mariagerfjord Kommune om husleje-fritagelse under coronaen, men at man valgte ikke at gøre det. En beslutning, der trækker tråde tilbage til dengang, da Mariagerfjord Kommune overtog den ejendommen.

- Dengang stillede vi som bestyrelse krav om, at vi kunne fortsætte som et foreningsdrevet hus, hvor tingene blev drevet på vores måde. Hvis det krav ikke kunne imødekommes, ville bestyrelsen trække sig. Vi ville ikke underlægges restriktioner af nogen art fra kommunen i forhold til, hvordan huset skulle drives, fortæller Henrik Gertz.

Han tilføjer, at årsagen til, at bestyrelsen fremsatte dette krav var, at man frygtede, at det ville gå som man havde set i Arden og Hadsund, hvor der var indsat lønnede forpagtere til at drive forsamlingshuse.

- Vores krav blev accepteret, og vi har lige siden haft et godt samarbejde med kommunen, som nok gerne vil supportere os i denne coronasituation, hvis vi spurgte. Men vi vil helst klare os selv for at være sikre på at beholde vores uafhængighed, siger Henrik Gertz.

Annonce

Søger medlemmernes støtte

I stedet for at gå ad det kommunale spor har bestyrelsen for Den Gamle Biograf valgt en anden vej for at opveje de manglende indtægter.

- Tidligere har man haft mange medlemmer af Den Gamle Biograf, der har støttet, når det kneb med økonomien. Så da der stod nul kroner på kontoen, så vi os nødsaget til at bede medlemmerne om hjælp til, at vi kan holde driften kørende uden at gå i minus, siger Henrik Gertz.

For en lille måned siden blev der derfor igangsat en indsamling, hvor målet er, at man inden sommerferien skal nå op på de 30.000 kroner, som er nødvendige for, at Den Gamle Biograf kan betale de faste udgifter det første halve år.

I løbet af de første par uger rundende indsamlingen mere end 20.000 kroner, og Henrik Gertz er derfor ikke i tvivl om, at man når i mål med indsamlingen.

- Vi er meget glade for den opbakning, der er til Den Gamle Biograf fra både borgere, erhvervslivet og de forretningsdrivende.

- For mig er det et bevis på, at når det virkelig kniber, så står man sammen her i Mariager, siger Henrik Gertz.

Annonce

Vigtig for livet i Mariager

I forhold til at skabe liv i Mariager glæder Henrik Gertz sig over, at Den Gamle Biograf har en meget vigtig rolle, som ramme om en lang række arrangementer i byen, der spænder bredt over eksempelvis koncerter til foredrag, teaterfestival og den årlige julebazar.

- Huset kan bruges til alt muligt. Udover de større offentlige arrangementer er her også hold med for eksempel zumba og yoga samt pensionistforeningen og Ældre Sagen, siger Henrik Gertz.

Han tilføjer, at de tre seneste års donationer fra ELRO-fonden har resulteret i, at Den Gamle Biograf har kunnet installere anlæg med det sidste nye indenfor lyd og billede.

- Det betyder, at vi nu også er et attraktivt møde- og konferencested for det lokale erhvervsliv, siger han.

Annonce

Efterlyser sin afløser

Selv om Den Gamle Biograf under normale, coronafrie forhold bliver flittigt brugt af beboerne i Mariager med nærmeste omegn, er der er én dør, som de mange brugere aldrig går ind af: Døren ind til bestyrelseslokalet.

- I mange år har det været sådan, at når vi har holdt generalforsamling, har det at få nye ind i bestyrelsen været en opgave af den anden verden, siger Henrik Gertz.

Han fortæller, at der siden 1987 kun har været to bestyrelser for Den Gamle Biograf. Den første sad fra 1987 og indtil den kørte træt i en sådan grad, at den følte sig nødsaget til at dreje nøglen for Den Gamle Biograf.

- Vi var nogle stykker, der ikke ville lade ske. Ved generalforsamlingen i 2000 meldte vi os derfor under fanerne og blev valgt til den nye bestyrelse. Vi har siddet lige siden, så nu er der nogen, der synes, at bestyrelsen trænger til et frisk pust – og jeg er en af dem, siger Henrik Gertz og tilføjer, at det ikke er noget nyt, at han synes, det er på tide, at han bliver afløst på formandsposten.

- Sådan havde jeg det allerede for fem år siden. Men når der ikke er andre, der melder sig, hvad er så alternativet til at fortsætte, spørger han retorisk.

Skulle der være nogen, der har lyst til at blive medlem af Den Gamle Biografs bestyrelse eller blot være frivillig i foreningen i forhold til det praktiske arbejde, kan Henrik Gertz kontaktes på emailadressen formand@dengamlebiograf.dk.

- Man kan også bare møde op ved den kommende generalforsamling, som bliver på et tidspunkt i marts. Den nøjagtige dato vil blive annonceret i Mariager Avis, da det afhænger af coronasituationen, siger Henrik Gertz.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce