Annonce
Mariager Avis

Forsamlingshuset i True gør det igen: Henter en halv million kroner til aktivitetsplads

Formand Ole Jakobsen og kasserer Eva Friborg foran True Kultur- og Forsamlingshus. De glæder sig over, at der denne gang ikke skal lægges fysisk arbejde i at etablere den nye aktivitetsplads. Foto: Niels Bo Mandrup
True Kultur- og Forsamlingshus har i løbet af de seneste seks år hentet over 1,3 millioner tilskudskroner hjem.
Annonce

True: Forsamlingshuset i True var for nogle år siden ved at opgive ævred, men en nyvalgt bestyrelse ville det anderledes. Med støtte fra Mariagerfjord Kommune, Elro-fonden og ikke mindst fra byens og omegnens beboere er det lykkedes dem at modernisere det meste af huset og samtidig skaffe sig masser af aktivitet.

Og nu er det sket igen: Forsamlingshuset har fået bevilget et beløb fra Nordea-fonden til etablering af en aktivitetsplads på et areal bag forsamlingshuset. Præcis 543.607 kroner lyder bevillingen på. For pengene får forsamlingshuset en aktivitetsbane, der indeholder klatrestativ, gynger, balanceredskab, multibane, borde og bænke med videre. Og det bedste af det hele: Firmaet Kompan, der leverer materiellet, kommer også og udfører opstillingen. Hvis alt går planmæssigt, og der ikke kommer en snestorm på tværs, vil aktivitetspladsen blive opstillet umiddelbart efter nytår.

Annonce

Mere attraktivt

- Så er vi lidt anderledes. Det er et forsøg på at gøre os lidt mere attraktive, forklarer formanden for True Kultur- og Forsamlingshus, Ole Jakobsen.

Den nye aktivitetsplads kommer op at stå på pladsen bag True Kultur- og Forsamlingshus og vil ligne denne billedmanipulation, som firmaet Kompan står bag. Ill.: Kompan

- Det er i hvert fald et stort plus at have. I gamle dage havde vi indgangsdør ud til vejen, og det betød, at børn brugte vejen til legeplads, og det dur altså ikke i dagens Danmark. Men så fik vi flyttet indgangen om på den anden side af huset, hvor aktivitetspladsen kommer til at ligge. Og så kan forældrene sidde inde og se ud af vinduerne, at børnene er der endnu, supplerer husets kasserer, Eva Friborg.

Med aktivitetspladsen er der også skabt nye muligheder for at leje huset ud.

- For eksempel lejes det ud halvdags til børnefødselsdage, hvor man kan benytte lokalerne herinde og aktivitetspladsen udenfor, siger Ole Jakobsen.

Forsamlingshuset tilbyder også, at folk kan leje borde og stole, hvis de har brug for dem til et arrangement derhjemme.

Annonce

Kirke og forsamlingshus

Ole Jakobsen peger på, at det er vigtigt, at der er nogle faciliteter også i de små byer, som beboerne kan benytte.

- Efterhånden har vi jo kun kirken og forsamlingshuset tilbage, påpeger han.

True er en del af Svenstrup Sogn. Ifølge officielle opgørelser boede der i sognet 272 mennesker ved sidste årsskifte.

Eva Friborg fremhæver, at forsamlingshuset er - og skal være - det lokale samlingssted. Der er også en bålhytte og en overdækket terrasse i tilknytning til huset, og af og til sker det, at byens beboere samles til en spontan grillaften.


Med det seneste tilskud fra Nordea-fonden har vi fået over 1,3 millioner kroner.

Eva Friborg, kasserer i True Kultur- og Forsamlingshus


- Vi har også en plan om, at vi gerne vil have en shelter. Vi har også et udendørs toilet. Så vi håber, at vi efterhånden kan det hele, siger Eva Friborg.

Det er bestyrelsens erfaring, at jo flere mennesker, der ser huset, desto flere udlejninger kommer der.

Annonce

Tæt på at lukke

For nogle år siden så det sort ud for forsamlingshuset i True. Huset var slidt, og den daværende bestyrelse var tæt på at kaste håndklædet i ringen.

I 2014 var spørgsmålet oppe at vende i bestyrelsen. På generalforsamlingen sagde både Ole Jakobsen og Eva Friborg ja til at indtræde i bestyrelsen.

- Og der var opbakning fra byen. Huset skulle ikke have lov at dø, fortæller de i dag.

- Vi var enige om at give det et skud. Og vi lagde hårdt ud med at invitere folk til at komme og hjælpe til med at få huset sat i stand, fortsætter Eva Friborg.

Hun og den øvrige bestyrelse har siden 2014 stået i spidsen for en modernisering, der begyndte med nye toiletter i 2015.

- Og det var en ordentlig omgang. Det var ved at tage pusten fra os, erkender Ole Jakobsen.

Her blev alt udført ved frivilligt arbejde.

I 2016 blev der isoleret og lagt nyt tag på, i 2017 blev der indsat nye vinduer og etableret en scene, i 2018 blev lavet en foldedør, i 2019 er der lavet nye lofter og lavet nye døre og i år er der lavet nyt lydanlæg, anskaffet projektor med videre.

Investeringerne er gjort i kraft af tilskud fra Elro-fonden, kommunen og andre fonde.

- Med det seneste tilskud fra Nordea-fonden har vi fået over 1,3 millioner kroner, forklarer Eva Friborg.

- Vi har sådan set gjort det godt, fastslår hun med et smil.

Det næste projekt handler om at få indrettet et nyt, professionelt køkken i forsamlingshuset. Mindst en halv million kroner vil det koste, og med erfaringen fra toiletterne in mente tør bestyrelsen ikke basere sig på frivillig arbejdskraft i den sammenhæng. Så der er fortsat store  opgaver forude.

Annonce

Sammenhold

Forsamlingshuset bruges blandt andet af private til fester og andre arrangementer. Dertil kommer møder og andre aktiviteter, som forsamlingshusets bestyrelse står bag. Juletræsfest, høstfest, ølsmagning, irsk aften, fællesspisning og meget mere.

Desuden er huset fast udlejet til blandt andet yoga og linedance.

- Og folk kommer langvejs fra. Det er ikke kun de lokale, der benytter huset, fremhæver Ole Jakobsen.

Således kommer der ind imellem folk fra Mariager, fra Randers, Aalborg, Hammel og andre steder for at være med.

2019 var udlejningsmæssigt et fint år. Men lige nu er der stille med hensyn til udlejning. Coronaen har sat en stopper for stort set al aktivitet.

- 2021 tror vi nok heller ikke rigtigt på. Vi skal nok frem til 2022, før der for alvor kommer gang i tingene, mener Eva Friborg.

Mens aktiviteterne og udlejningerne udebliver, mister forsamlingshuset samtidig indtægter. Men de faste udgifter er der stadig.

Forsamlingshusenes situation har været oppe at vende i Mariagerfjord Kommune, hvor udvalget for kultur og fritid på sit første møde efter sommerferien har drøftet sagen. Her er ikke truffet nogen beslutning, idet tanken dengang var at vente, indtil regnskaberne for 2020 er gjort op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce