Annonce
Mariager Avis

Fra trikotage og lingeri til byens bibliotek

Teglgade 6 i Mariager anno 1960. Foto: Lokalarkivet Mariager
Gamle fotos er med til at dokumentere de forandringer, der er sket i Mariagers bybillede gennem årene.
Annonce

Mariager: Lokalarkivet Mariager, Kirkegade 4C, har gennem årene fået overdraget mange gamle fotos, der som en sand skattekiste er med til at dokumentere, hvordan bybilledet i Mariager har forandret sig samt at mange af byens husene gennem tiden har været ramme om skiftende typer erhverv.

Teglgade 6 i Mariager anno 2020. Foto: Frank Pedersen

Det gælder eksempelvis ejendommen Teglgade 6, der siden 1995 har huset Mariager Bibliotek i både stueplan og på førstesalen. Et kig på gamle fotos i arkivet viser, at før biblioteksbøgerne rykkede har der været drevet forskellige former for butik på adressen.

Det ældste foto, lokalarkivet er i besiddelse af med fokus på Teglgade 6, er fra 1945, hvor man kan se, at der foran butikslokalet hænger et skilt med teksten Alma Jørgensen Trikotage & Lingeri. Et senere foto fra 1980 viser at nu er de maskinfremstillede strikvarer samt undertøjet på hylderne afløst af dagligvarer efter Rasmus Iversen har åbnet købmandsbutikken R. Iversen på stedet. Købmandsbutikken skiftede navn til Egesuper, inden den lukkede i 1995.

På de gamle fotos kan man desuden se, at der frem til 1995 var butik i Teglgade 6’s stueetage og beboelse på førstesalen.

Annonce

Plejehjem brændte

Fælledvej 1 er et andet eksempel på, hvordan fotos kan vise den skiftende anvendelse af grunden på hjørnet Fælledvej/Havndalvej.

Fælledvej 1 Mariager anno 1950-1960. Foto: Lokalarkivet Mariager
Fælledvej 1 i Mariager anno 2020. Foto: Frank Pedersen

Fra midt/sidst i 1800-tallet var der epidemisygehus på stedet, indtil bygningerne i 1940 blev overtaget og omdannet til Mariager Plejehjem, som lokalarkivet har flere fotos af, der er taget mellem 1950 og 1960.

I 1966 opstod der brand på plejehjemmet, hvor det på nær en lykkedes at redde samtlige beboere ud af de brændende bygninger. Plejehjemmet blev hurtigt genopbygget og fortsatte som sådan, indtil Mariagerfjord Kommune i 2019 solgte den 6952 kvadratmeter store grund med de på det tidspunkt nedslidte bygninger til en privat køber, der har revet alle bygninger ned for at bygge boliger på stedet med den attraktive udsigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce