Annonce
Mariager Avis

Frivillige vil puste nyt liv i Mariagers gamle rådhus

Claus Pico Stæhr i det gamle rådhus i Mariager. Han og initiativgruppen håber, at det lykkes at realisere drømmene om igen at få skabt liv i den gamle bygning. Foto: Niels Bo Mandrup
Det gamle rådhus i Mariager skal ifølge forslaget omdannes til byens nye "aktivitetsrådhus".
Annonce

Mariager: Når - ikke hvis, men når - der i 2022 skal holdes europæisk folkemøde, Festival of Europe, i Mariager, får folkemødet brug for et sekretariat. Og det kan meget passende placeres i det gamle rådhus på Torvet i Mariager, synes en initiativgruppe, der med opbakning fra en række foreninger i byen har sat sig for at få skabt fornyet liv i den gamle bygning. Den har stået nærmest tom, siden turistarbejdet i Visit Mariagerfjord blev til Destination Himmerland og flyttede ud af bygningen.

Udover folkemøde-sekretariatet foreslår gruppen, at der i bygningen indrettes en borgerdrevet informationsservice, rettet mod byens borgere, dens gæster, byens frivillige med flere.

I initiativgruppen sidder Claus Pico Stæhr,  Mette Bay Velling og Alice Lykke Nielsen-Kudsk, der har sikret sig opbakning til idéerne fra 12 af byens foreninger samt en række handlende, frivillige og andre.

- Og tankerne har også fået en positiv modtagelse hos Mariagerfjord Kommune, fortæller Claus Pico Stæhr, der sammen med resten af initiativgruppen har forelagt idéerne for borgmester Mogens Jespersen samt  kommunens direktør for kultur og fritid, Torben Ladefoged, og chef i kultur og fritid, Joan Kamstrup.

- Men der var ingen løfter om kommunale penge til projektet. Det skal bæres igennem af frivillige, understreger Claus Stæhr.

Annonce

Folkemødet

Han fremhæver rådhuset som en ikonisk bygning i Mariager by og for den sags skyld i Mariagerfjord Kommune, beliggende helt centralt i byen.

- Folkemøde-projektet skal jo have et sted at være. Og det vil da være oplagt at bruge det gamle rådhus. Det har jo tidligere vist, at det kan fungere som base for en stor administration, fremhæver Claus Stæhr.

Tanken er, at hele bygningens førstesal skal anvendes til folkemøde-sekretariatet. Her er der både den gamle byrådssal og det bagvedliggende tidligere chefkontor til rådighed.

Annonce

Stadig bryllupssal

I stueetagen er rådhusets bryllupssal placeret, og det er tanken, at den fortsat skal anvendes til bryllupper. Bryllupssalen blev indviet sidste år, efter at hele rådhuset blev renoveret indvendigt efter angreb af svamp i gulvene.  Håbet var - og er - at Mariager med det renoverede rådhus for alvor kan markere sig som bryllupsby på linje med byer som Ebeltoft og Ærøskøbing.

- Siden vi indviede bryllupssalen sidste år, har vi nok haft mellem 30 og 40 vielser, fortæller tidligere borgmester Erik Kirkegaard Mikkelsen. Han har forestået langt de fleste vielser på det gamle rådhus.

De står bag

De foreninger/institutioner, der i foråret henvendte sig til Mariagerfjord Kommune om det gamle rådhus, er følgende:

Aktive Kvinder Mariager

Birgittaforeningen i Mariager 

Citta Slow Mariager

Galleri Halmtorvet

Havnens Venner

Kunstboxen - Mariager

Mariager Fortællerne

Mariager Guidekorps

Mariager Museumsforening

Mariager Sejlklub

Mariagers Kreative Unge og 

Rosenhavens Venner.

- Vi har jo sådan set ikke annonceret for det, men udover vores egne borgere i Mariagerfjord kommer der også folk udefra for at blive gift i Mariager, for eksempel både fra Randers og fra Aalborg, fortsætter han.

Og der er fortsat gang i "forretningen".  Helt frem til sommeren 2021 er der plottet bryllupper ind i Erik Kirkegaard Mikkelsens kalender.

Annonce

Borger- og foreningshus

I stueetagens sydlige del forestiller initiativgruppen sig, at der skal indrettes en "informationscentral". Et sted, hvor byens borgere - og dens gæster - kan orientere sig om, hvad der foregår i Mariager.

- Vi har Mariager Avis, og vi har facebookgruppen 9550 Mariager, men det er jo flygtige medier. Her vil vi kunne have plancher og opslag hængende fra forskellige foreninger, siger Claus Stæhr og fortsætter:

- Det vil jo være helt oplagt at vise her, hvad projekt MOVE er for noget. Det kunne også være her, at de forskellige løbegrupper fortæller om, hvor og hvornår de løber. Og så er der hele vandresystemet med naturstierne i området og hvordan man finder frem til dem.

- Desuden kan der være mulighed for, at butikker udstiller nogle af deres produkter eller sætter informationsfoldere op. Måske kunne det være her, lokalarkivet viser, hvad de arbejder med, fortsætter Claus Stæhr.

Yderligere forestiller gruppen sig, at byens foreninger kan anvende lokalerne som sted for  mindre møder, eksempelvis bestyrelsesmøder.

- De fleste bestyrelsesmøder holdes i dag privat, tilføjer Claus Stæhr.

Annonce

Frivillig arbejdskraft

Hele projektet omkring det gamle rådhus skal baseres på frivillig arbejdskraft, så frivillige bemander informationskontoret i de timer, der er åbent. Og Claus Stæhr tror ikke, at det bliver et problem at finde nogen, der vil påtage sig opgaven.

- Da der skulle findes frivillige til at vedligeholde rosenhaven, meldte der sig 30, smiler han.

Initiativgruppen forestiller sig at søge fondsstøtte til realisering af idéerne. Eksempelvis har Real Dania og Nordeafonden før støttet forsamlingshuslignende projekter over hele landet.

Planen er at invitere alle interesserede til borgermøde om sagen, men på grund af coronaens genopblussen er der endnu ikke sat nogen dato på borgermødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce