Annonce
Mariager Avis

Genåbnings-gudstjeneste i glædens tegn

Sognepræst Jacob Krogh Rasmussen glæder sig til, at Mariager Kirke 21. maj kan invitere menigheden indenfor til den første gudstjeneste siden 12. marts. Arkivfoto: Frank Pedersen
Sognepræst Jacob Krogh Rasmussen glæder sig til 21. maj igen at kunne holde gudstjeneste sammen med menigheden i Mariager Kirke. - Gudstjenesten vil komme til at ligne sig selv og samtidig ikke ligne sig selv, siger han.
Annonce

Mariager: Torsdag 21. maj er en dobbelt glædens dag i Mariager Kirke. Dels er det Kristi himmelfartsdag, og dels er det første gang, at kirken åbner dørene og byder menigheden indenfor til gudstjeneste, siden landets folkekirker blev coronanedlukket 12. marts.

Det er sognepræst Jacob Krogh Rasmussen, der 21. maj klokken 10 forestår gudstjenesten i Mariager Kirke, og han glæder sig til igen at kunne være sammen med menigheden.

- Jeg har savnet det, og jeg har kunnet mærke på folk, jeg møder, at der er mange, der savner det at kunne komme til gudstjeneste, siger han.

Jacob Krogh Rasmussen fortæller, at han først og fremmest glæder sig til - sammen med de andre kirkegængere - igen at være den del af det fællesskab, en gudstjeneste er.

- Jeg ser også frem til den lejlighed, gudstjenesten er til at møde folk, jeg kender og plejer at møde. Folk, som jeg pludselig ikke har mødt i lang tid, siger Jacob Krogh Rasmussen.

- Derudover ser jeg frem til, at vi kan fejre gudstjenesten sammen og synge salmerne sammen, fortsætter han.

Annonce

En tid med glædelig forventning

Det er præsten, der har til opgave at vælge de salmer, der skal synges ved en gudstjeneste, og Jacob Krogh Rasmussen fortæller, at han endnu ikke har lagt sig fast på alle salmerne til gudstjenesten 21. maj, men at det, at det er Kristi himmelfartsdag, naturligvis vil smitte af på salmevalget.

- Det bliver salmer, der rummer både budskabet om glæde og om glædelig forventning, for i en forstand kan man sige, at det er den tid, vi går ind i nu med en stille og rolig genåbning, siger Jacob Krogh Rasmussen.

Han tilføjer, at Kristi himmelfart netop handler om glæde og glædelig forventning.

- For nok farer Jesus til himmels, men han fortæller disciplene, at de skal vente og så kommer Helligånden til dem på et tidspunkt, som Gud har lovet, siger Jacob Krogh Rasmussen.

Annonce

Menigheden er udvidet under corona

Under nedlukningen har præsterne ved Mariager Kirke på flere måder forsøgt at opretholde det at være kirke, selv om betingelserne ikke har været, som de plejer. Det har de blandt andet gjort ved på søn- og helligdage at lægge korte online-prædikener ud på kirkens facebookside.

- Det har vi gjort, fordi forkyndelsen og kirkens budskab er vigtig. Vi kan jo ikke bare lukke ned og lade være, bare fordi vi ikke kan mødes. Så må vi finde andre måder at gøre det på som eksempelvis prædikerne på facebooksiden, siger Jacob Krogh Rasmussen.

Han tilføjer, at der har været en rigtig fin respons på disse online-prædikener. Også fra folk, der ikke er blandt de faste kirkegængere om søndagen.

- Så hvis man skal finde noget positivt under coronakrisen, er det, at vi fået udvidet den aktive del af menigheden, fortsætter Jacob Krogh Rasmussen.

Annonce

Tilpasser sig en skiftende virkelighed

Selv om det nu igen er muligt at holde almindelige gudstjenester i Mariager Kirke, vil tingene på nogle områder langt fra være, som de plejer.

- Gudstjenesten vil komme til at ligne sig selv og samtidig ikke ligne sig selv, siger Jacob Krogh Rasmussen.

Som eksempel nævner han, at der ikke vil være den traditionelle kirkekaffe efter gudstjenesten, før kirken i dialog med menigheden har fundet frem til under hvilke former, der kan serveres en kop kaffe i sikker afstand, og hvor deltagerne føler sig trygge.

Det er med samme begrundelse, at der under de første gudstjenester ikke vil være altergang.

- Dels skal vi have nogle klare retningslinjer for, hvordan det kan gennemføres, og dels skal folk føle sig trygge i at gå til alters, siger Jacob Krogh Rasmussen.

- Jeg tror, at den periode, vi nu går ind i, vil være præget af ting, der vil være genkendelige, og samtidig vil vi stille og roligt være nødt til at tilpasse os efter en virkelighed, der vil skifte løbende, fortsætter han.

Annonce

Regner med at der er plads til alle

Der er en lang række praktiske forhold, Mariager Kirke skal tage stilling til i forbindelse med genåbningen.

Et af dem er, hvor mange kirkegængere der er plads til, når der er gudstjeneste. Jacob Krogh Rasmussen fortæller, at landets biskopper og Kirkeministeriet endnu ikke er kommet med den endelige model, men at det tyder på, at der bliver tale om de samme retningslinjer som under coronakrisen er blevet brugt i forbindelse med begravelser og bisættelser, hvor der skal være fire kvadratmeter i kirkerummet per deltager.

Da Mariager Kirke er en stor kirke, betyder det, at der vil være plads til 60 til gudstjenesten inklusiv betjening fra kirken.

- Det betyder, at vi i store træk vil kunne rumme den faste menighed til gudstjenester, hvis der ikke er dåb. Er der det, vil vi lave en separat dåbsgudstjeneste, så dåbsfølgerne har mulighed for at have de gæster med de ønsker, siger Jacob Krogh Rasmussen.

- Jeg håber ikke, at vi kommer i en situation, hvor vi skal afvise nogen ved kirkedøren, fortsætter han.

Han tilføjer, at han ikke tror, det bliver tilfældet. Tværtimod vil han blive overrasket, hvis der til de første gudstjenester kommer så mange, som der er plads til.

- Folk skal lige vende sig til at kunne forsamles igen. Derudover er der flere blandt vores faste kirkegængere, der er i den ældre ende og derfor er i høj-risikogruppen. De vil uden tvivl gøre sig nogle tanker og måske se de første gudstjenester an, før de selv deltager, siger Jacob Krogh Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce