Annonce
Mariager Avis

Huskøb slider mindre på økonomien i Nordjylland

Selv om boligpriserne stiger, udgør boligudgifterne for en gennemsnitlig parfamilie i Nordjylland i dag en væsentlig mindre procentdel af indtægterne end under finanskrisen. Pr-foto
Når det kommer til, hvor meget en gennemsnitlig familie i Nordjylland procentvis skal bruge af indkomsten på boligudgifter, viser tal fra Nordea Kredit, at trods coronakrisen og stigende huspriser er boligbyrden i dag væsentligt mindre end under finanskrisen.

Mariagerfjord: De seneste års stigende boligpriser forhindrer ikke førstegangskøberne i at få adgang til boligmarkedet og få foden inden for på egen matrikel. Det viser Nordea Kredits beregninger af, hvor meget boligudgifterne fylder i budgettet for nyslåede husejere i Nordjylland.

Det skriver Danbolig Hobro-Mariager i en pressemeddelelse, der fortsætter:

I dag vil en gennemsnitlig familie skulle bruge omkring 14 procent af deres månedlige indkomst efter skat på at dække boligudgifterne, hvis de køber et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter i Nordjylland. Det er væsentligt mindre end under finanskrisen, hvor den såkaldte boligbyrde var oppe på 21 procent.

- De stigende boligpriser skal ikke tage pusten fra førstegangskøberne. Nyslåede husejere skal kun bruge en lille del af deres indkomst i forhold til tidligere for at dække boligudgifterne, så omkostningerne ved at bo er ikke voldsomt høje i øjeblikket, siger indehaver Anders Svenningsen fra Danbolig Hobro-Mariager.

Annonce

Lav rente og større løncheck

Boligbyrden er beregnet som den andel af indkomsten, et par skal bruge for at købe et hus på 150 kvadratmeter med 80 procent realkreditfinansiering, 15 procent banklån og en egenbetaling af de sidste fem procent af købesummen.


Nyslåede husejere skal kun bruge en lille del af deres indkomst i forhold til tidligere for at dække boligudgifterne, så omkostningerne ved at bo er ikke voldsomt høje i øjeblikket.

Anders Svenningsen, ejendomsmægler, Danbolig Hobro-Mariager


Boligbyrden er på den måde et udtryk for, hvor stor en del af den udbetalte løn, en familie skal bruge på at bo, når der er taget højde for afdrag, renter, bidrag til bank og realkreditinstitut samt grundskyld og ejendomsværdiskat.

- Forklaringen på den lave boligbyrde skal findes i de lave renter og højere disponible indkomster. Omkostningerne ved at bo er derfor stadig på et niveau, hvor mange førstegangskøbere kan være med, uden at menuen kommer til at stå på rugbrødsmadder og pasta, siger Anders Svenningsen.

Annonce

Forskel på boligbyrden

Selv om udgifterne til bolig fylder en mindre del af indkomsten end tidligere, er det stadig en af de største poster i budgettet for de langt de fleste. Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

- Det er stor forskel på, hvor meget udgifterne til bolig æder af den disponible indkomst. I og omkring København udgør boligbyrden næsten halvdelen af den disponible indkomst, mens det er væsentlig mindre jyske og fynske egne, siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

- At der er så stor forskel på, hvor meget det slider på budgettet at bo, hænger i høj grad sammen med prisforskellene. Et hus i København koster næsten tre gange så meget som i Sydjylland, så det er med til at forklare, at boligudgifterne vil belaste privatøkonomien på en anden måde bestemte steder i landet.

- Forklaringen på den lave boligbyrde skal findes i de lave renter og højere disponible indkomster. Omkostningerne ved at bo er derfor stadig på et niveau, hvor mange førstegangskøbere kan være med, uden at menuen kommer til at stå på rugbrødsmadder og pasta, siger Anders Svenningsen fra Danbolig Hobro-Mariager. Foto: Carsten Mol
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Stine Bosse er valgt til formand for bestyrelsen bag Festival of Europe: Mariager passer perfekt til et europæisk folkemøde

Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce