Annonce
Mariager Avis

Indehaver af One Pint, Henrik Kirkegaard: Jeg vil blive ved med at udfordre kundernes øl-smag

for 17 år siden etablerede Henrik Kirkegaard One Pint med en håndfuld engelske øl i sin svigerfars lagergarage. Nu holder virksomheden til i et 5000 kvadratmeter stort lager i Mariager. En af de øl der har været med gennem alle årene er Old Speckled Hen, der nu blot er en ud af over 500 forskellige øl, der er i One Pints sortiment. Foto: Frank Pedersen
Henrik Kirkegaard startede One Pint med en håndfuld engelske øl i svigerfars lagergarage. Nu har virksomheden over 500 forskellige øl i sortimentet og holder til i et 5000 kvadratmeter stort lagerlokale i Mariager.

Mariager: Det er med god grund at Henrik Kirkegaard smiler, når han ser tilbage på de 17 år, der er gået siden han i 2003 etablerede firmaet ølforhandlerfirmaet One Pint i sin svigerfars 80 kvadratmeters lagergarage i Skrødstrup til nu, hvor One Pint siden 2016 har haft domicil på adressen Klostervej 1 i en 5000 kvadratmeter stor rødstenslagerbygningen i udkanten af Mariager, hvorfra den sender hektoliter efter hektoliter af over 500 forskellige øl ud til en lang række aftagere i primært restaurationsbranchen og detailhandlen.

Men ligefrem at sige, at han er stolt over One Pints udvikling, så langt vil Henrik Kirkegaard dog ikke gå:

- Stolthed er en følelse, jeg skal lede lidt efter, for jeg er aldrig 100 procent tilfreds. Der er altid noget, der kan gøres anderledes - bedre. Jeg har hele tiden et move og drive på tingene.

- Men jeg tror da, at når jeg en gang sidder i min lænestol og er ude af tingene, kan jeg kigge tilbage på en tid, hvor jeg har været med til at skabe et eller andet, som andre mennesker har syntes har været rigtig spændende, siger Henrik Kirkegaard, der tilføjer, at det nu ikke er det, der er det vigtigste for ham.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der kom til at stå ”Han var ordentlig” på min gravsten. Ordentlighed ligger dybt begravet i mig - det er sgu vigtigt, at man opfører sig ordentligt, siger han.

Annonce

Drikker øllet til han forstår det

Kimen til at det blev indenfor øl, at Henrik Kirkegaard har skabt sig en virksomhed og karriere blev lagt dengang, han stod i mesterlære som købmand.

- På daværende tidspunkt fik jeg mulighed for at stå for noget vin og derigennem kom jeg ind i universet med lækre ting. Det var der, jeg blev interesseret i smag og den kvalitet, der er i de ting samt at forstå den type produkter, siger han og forklarer det med forståelsen:

- Jeg er sådan et mærkeligt menneske, der har den idé, at hvis der er noget, jeg ikke kan lide, spiser eller drikker jeg det rigtig mange gange til, jeg begynder at forstå produktet. Så jeg spiser og drikker alt, uanset hvad det er, for jeg tror på, at der er en mening med tingene.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Henrik Kirkegaard fortæller at den måde at anskue produkter - og i dette tilfælde øl - har en direkte indflydelse på en del af sortimentet i One Pint som eksempelvis souer øl.

- Første gange man drikker det tænker man: Hvad er det her for noget. Men bliver man ved med at drikke dem, begynder man at forstå produktet, for et eller andet sted, er der jo en mening med, at det bliver lavet og når man er kommet dertil, hvor man forstår det, synes man, det smager godt, siger Henrik Kirkegaard.

- Meget af vores øl er det, man vil kalde let drikkelig, men vi vil blive ved med at udfordre markedet med forskellige smage i form af varianter og nicher indenfor øl, som der er en relativ lille kundegruppe til, fortsætter han.

Annonce

Dåseøl er fremtiden

Tendenser og mode er ikke kun forbeholdt tøj. Ifølge Henrik Kirkegaard er det også noget der er meget af indefor øl.


Om fem år vil 90 procent af al øl, der bliver drukket i Danmark, være dåseøl.

Henrik Kirkegaard, indehaver af One Pint


- Nyudviklingen af smage og typer er enorm. I øjeblikket ser vi eksempelvis nogle trends omkring fadlagret øl, som folk synes er rigtig spændende, fortæller han.

Men når Henrik Kirkegaard kigger i krystal-ølglasset for at spå om de kommende år, er det mere indenfor indpakningen end selve øllet, at han er sikker på, at der vil ske den største udvikling.

- Om fem år vil 90 procent af al øl, der bliver drukket i Danmark, være dåseøl, siger han skråsikkert og tilføjer, at One Pint for at være en del af den udvikling allerede nu præsentere meget dåseøl på markedet samt på virksomhedens hjemmeside.

Annonce

Alkoholfri øl er sundere end sodavand

Den øl der i øjeblikket er mest populær i One Pints sortiment er Punk Ipa, der kommer fra det skotske bryghus Brewdog. Alene sidste år solgte One Pint over en million flasker fra Brewdog bryggeriet - svarende til 380.000 liter øl.

Når det kommer til Henrik Kirkegaards personlige smag, kan han efter årtier i øllets tjeneste ikke udpege én som sin absolutte favorit.

- Det er svært, for det skifter og afhænger blandt andet, hvor jeg er og hvilken stemning, jeg er i, men der er selvfølgelig øl, som jeg altid vender tilbage til uanset hvad. Det er eksempelvis en Fullers London Pride, som er en humlet pale ale. Den har jeg altid stående i køleskabet derhjemme, det er min ”Carlsberg”, som jeg bare drikker uden at skulle tænke for meget over det, siger han og smiler.

- Og så drikker jeg mere og mere alkoholfri øl. Dels fordi man nu kan få nogle rigtig gode alkoholfri øl og dels fordi, det er sundere end at drikke en sodavand. Den er lavet på malt, vand og noget humle, så den er 100 procent naturlig, siger Henrik Kirkegaard.

Annonce

Vil blive i Mariager resten af livet

Henrik Kirkegaard kommer oprindelig fra Solbjerg syd for Aarhus, hans kone, Helle Kirkegaard Thygesen, kommer fra Assens og de fandt hinanden i Hadsund.

I begyndelsen boede parret i Solbjerg, men i 1993 flyttede familien til Dania og et par år senere videre til Mariager, hvor de nu har boet i 25 år.

- For ti år siden besluttede jeg, at det er i Mariager, jeg skal være resten af min tid. Det gjorde jeg for det første fordi, vi her har et fantastisk dejligt netværk med en masse mennesker, som jeg holder rigtig meget af. Desuden har vi i Mariager-område en natur, der er helt specielt og falder ind i min smag, siger Henrik Kirkegaard.

Når det kommer til spørgsmålet om, hvad der er hans favoritsted i Mariager, skal Henrik Kirkegaard ikke bruge mange sekunders betænkning til at komme med et svar.

- Det er mit eget hus. Vi har været så sindssygt privilegeret, at vi fik mulighed for at bygge på grunden Fuglsang 3A. Vi har bygget huset, så vi har udsigt over hele fjorden og byen og når jeg sidder deroppe, må jeg knibe mig selv i armen, mens jeg tænker: Det her, det er fantastisk. At få lov til at sidde og se ud over den her flotte by, er fantastisk, siger Henrik Kirkegaard.

I forhold til hvad der skal til for at udvikle Mariager som by, mener Henrik Kirkegaard, at det er vigtigt at bibeholde det, han kalder kampen mellem dem, der vil 100 procent bevarelse og dem der vil udvikling.

- På den måde kan der findes nogle super gode kompromiser, som alle kan leve med samt skaber det liv, der er nødvendigt for byen, siger han.

Annonce

Pop-up i tomme butikslokaler

Henrik Kirkegaard tilføjer, at han tror, det er rigtig svært at drive forretning i Mariager og at det derfor er vigtigt, at der bliver gjort nogle overvejelser i forhold til, hvad man skal stille op med butikslokaler, der bliver tomme.

- På nuværende tidspunkt, er der en masse fri kapacitet i byen, så hvordan får vi gjort dem levende. Skal man gå ind og gøre noget aktivt for, at der kan skabes nogle ting og forhold, der gør, at det er interessant for nogen at gå ind i lokalerne. Jeg ved ikke noget om det og desuden er en stor del af lokalerne privatejet, men jeg synes bare, at der skal gøres noget, siger han.

Henrik Kirkegaard fortæller, at han selv har gjort sig nogle tanker om, hvad et tomt butikslokale kan bruges til.

- Jeg er ikke kommet så langt i tankerne at jeg kan udleve dem, men det kunne være noget med pop-up virksomheder. Jeg kunne godt se mig selv lave en pop-up virksomhed i en periode med noget af det, jeg har her i One Pint, ligesom jeg kunne se mange andre lave noget andet i det samme lokale på andre tider af året, så der hele tiden sker noget og der er noget nyt at kigge på for dem der bor i Mariager og turisterne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce